Live διεθνείς αντιδράσεις - Πρόεδρος του ΣΕΒ: «Ναι» στο δημοψήφισμα & μια συμφωνία με την ΕΕ πριν να είναι αργά

23:05 «Από τη στιγμή που η Ευρώπη ταυτίζει το «όχι» με την έξοδο από την ευρωζώνη, θεωρώ ότι η μόνη απάντηση που πρέπει να δώσουμε, είναι το «ναι»», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Θ. Φέσσας, μετά από συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. 
Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, του διεμήνυσε πως όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς είναι υπέρ μιας Ελλάδας ισχυρής μέσα στην ευρωζώνη - και πως είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο γι' αυτούς, όσο και για τους εργαζόμενους, ο πολιτικός κόσμος να συνεννοηθεί, να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη και να συνάψει μια συμφωνία πριν να είναι αργά. 

23:00 P.Spiegel: Ο Γιούνκερ λέει ψέματα για την πρόταση των δανειστών
Ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times κατηγορεί τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι, ψεύδεται σχετικά με τη πρόταση των δανειστών για τις συντάξεις και πως αυτή δεν περιλαμβάνει μειώσεις.
Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Peter  Spiegel σχολίαζε τη συνέντευξη του  προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων στο πακέτο προτάσεων λέει ο Γιούνκερ. Συγγνώμη, αυτό απλά δεν είναι αλήθεια» έγραψε ο Spiegel.

22:30 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσινγκτον δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να αποχωρεί από την ευρωζώνη, όπως δήλωσε απόψε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ σημείωσε ακόμη ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι συζήτησε το θέμα του χρέους της Ελλάδας με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Βιέννη.

21:40 Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας σε "CCC-" που αποτελεί την κατηγορία junk (σκουπίδια) από "CCC", με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 50%.
Ο S&P ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ελλείψει μιας μεταβολής των συνθηκών προς το καλύτερο, κάτι που δεν αναμένει να συμβεί, η Ελλάδα θα αθετήσει τις πληρωμές του χρέους της προς ιδιώτες επενδυτές μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

21:30 Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με απαντητική του επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει βάση, προκειμένου να χορηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση η παράταση που ζητάει.
Στο κυριακάτικο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι έστειλε εκ νέου το αίτημα παράτασης στους Ευρωπαίους αρχηγούς, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν τα εργαλεία στην ΕΚΤ».

20:46 Για το ελληνικό ζήτημα, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό και άμεσο κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η αμερικανική έκθεση στην ελληνική οικονομία είναι μικρή. Την ίδια ώρα και σχετικά με την πληροφορία για την μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, ο Έρνεστ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

20:21 "Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν ένα σενάριο με δυσμενείς συνέπειες" για την Ελλάδα, ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λαβρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. 

20:17 ο κ. Τουσκ επισήμανε: Κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξάγει δημοψήφισμα. Ωστόσο, η ψήφος στο "όχι" δε θα οδηγήσει σε μία ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση».

19:35 Reuters: Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη: Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση ύψους 1,6 δισ. ευρώ αύριο Τρίτη, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, όπως μεταδίδει το πρακτορείο. 

19:30 Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν τόνισε πως το δημοψήφισμα θα είναι επιλογή για το αν η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ.

«Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι προετοιμασμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Συνεχίζοντας τόνισε: «Οι τραπεζικές καταθέσεις των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα υπόκεινται στον έλεγχο των capital controls. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη. Οι Βρετανοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα πληρώνονται κανονικά»

Οι αρχές της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές ότι θα είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, πρόσθεσε.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς πρέπει να υποτιμήσει την επίδραση ενός Grexit στην ευρωπαϊκή οικονομία», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.

19:10  Σάιμον Χάρις: «Οι Έλληνες να κάνουν αυτό που έκανε η Ιρλανδία»

«Οι Έλληνες να κάνουν αυτό που έκανε η Ιρλανδία», λέει ο Ιρλανδός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σάιμον Χάρις, σε δηλώσεις τόνισε: «Απογοητεύτηκα λίγο όταν άκουσαν για την δημοκρατική εντολή της ελληνικής κυβέρνησης. Θα το αποδεχθούμε αυτό, αλλά πρέπει και εκείνοι να δεχθούν τη δημοκρατική εντολή των άλλων κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη»,

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Αθήνα να επιστρέψει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων επισημαίνοντας: «Θέλουμε οι Έλληνες να επιστρέψουν και να κάνουν αυτό που έκανε η Ιρλανδία».

Παράλληλα, επισήμανε: «Η Ιρλανδία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη, η Ιρλανδία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να βρει μία λύση αλλά δε μπορείτε να έχετε τη λύση όταν ο κόσμος αρνείται να δεσμευτεί».

18:05  Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ για τους Έλληνες

 «Η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα ακόμα και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο», κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος ωστόσο δεν εξήγησε τι διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει αν οι δανειστές επιμένουν στα μέτρα αφαίμαξης εναντίον του ελληνικού λαού.

18:00 Η δήλωση του Ματέο Ρέντσι

«Η επιλογή στο δημοψήφισμα είναι ευρώ ή δραχμή», έγραψε στο twitter ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

«Το θέμα είναι: Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Τσίπρα, αλλά στο ευρώ και τη δραχμή. Αυτή είναι η επιλογή», έγραψε ο Ματέο Ρέντσι.

17:47 Οι δηλωσεις του αριστερού κόμματος Podemos

Το κόμμα Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς κατήγγειλε σήμερα τον «εκβιασμό των πιστωτών» που δέχεται η Ελλάδα και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση φέρθηκε «υποδειγματικά» προκηρύσσοντας δημοψήφισμα.

«Μπροστά στο τελεσίγραφο και τον εκβιασμό των πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με υποδειγματικό τρόπο: δίνοντας τον λόγο στον λαό για να αποφασίσει με δημοκρατικό και κυρίαρχο τρόπο για το μέλλον του», συνεχίζει το Podemos

15: 37  Die Welt: Ο Τσίπρας σχεδίαζε από την αρχή το Grexit
Για μύθους που σχηματοποιήθηκαν από την έναρξη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και για ενδείξεις ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδίαζε από την αρχή, κάνει λόγο η Die Welt.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό το βήμα μπορεί να αποδειχθεί ως απελευθέρωση από μια φθαρμένη σχέση. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Η αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα ήταν το τέλος της νομισματικής ένωσης, όπως και για τους πολύ ταλαιπωρημένους Έλληνες η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δε θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπάρξει για τη χώρα και πέρα από το ευρώ. Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρ' ό,τι έχει συμβεί δεν έκλεισε τη στρόφιγγα για τους Έλληνες, αποτελεί απόδειξη αυτού του πνεύματος».

Κατά την Die Welt, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας θεώρησε από την αρχή ενα Grexit ως ένα δυνατό, ίσως ακόμη και ελκυστικό για αυτόν ενδεχόμενο. Κι αυτό παρότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει να κρατήσει το ευρώ. Άλλωστε γι' αυτό και μόνο η λαϊκιστική αριστερά απέρριψε από νωρίς την αποχώρηση από την ευρωζώνη.

13: 21 Σε αναζήτηση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κάνει συγκεκριμένο τι ακριβώς τίθεται με το «ναι» και το «όχι», ωστόσο ο Σάιμον Νίξον έχει άλλη άποψη.

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal αναφέρει πως η πραγματική διάσταση του δημοψηφίσματος είναι αν η Ελλάδα θα έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα μετά τη Δευτέρα ή όχι.

Όπως αναφέρει:

«Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη με μεγάλες καταστροφές και εντυπωσιακές ανακάμψεις. Ακόμα και από τη γέννησή του, το 1832, ήταν ένας θρίαμβος πάνω από τα αναμενόμενα, επικουρούμενος από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να διασώσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας που βρισκόταν στα πρόθυρα της ήττας. Η Ελλάδα, από τότε και μέχρι το 2006 χρειάστηκε να περάσει τα μισά χρόνια σε χρεοκοπία, αφού χρειάστηκε να αναδιαρθρώσει τα χρέη της έξι φορές.

Ωστόσο, παρά τις πολλές αποτυχίες του, και παρά την παρούσα δυσχερή θέση, είναι αναμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο κράτος που αναδύθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχει αποδειχθεί ως ένας φάρος ευημερίας και σταθερότητας σε σχέση για τα υπόλοιπα Βαλκάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όλο το άρθρο εδώ

13: 20  Market Watch: Oύτε ο Ομηρος δεν θα είχε φανταστεί το ελληνικό δράμα

«Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους είναι στο χείλος ενός τραγικού τέλους των διευρυμένων διαπραγματεύσεων έπειτα από ένα ταραχώδες σαββατοκύριακο, ανατροπών που προκάλεσαν έκπληξη και την αποτυχία των τελευταίων διαπραγματεύσεων».

Αυτό υποστηρίζει στο κεντρικό άρθρο του Market Watch ο Mark DeCambre ο οποίος υποστηρίζει ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν «τόσο δραματικό» που «ακόμα και ο Ομηρος θα το έβρισκε υπερβολικά μελοδραματικό» για να το γράψει.

Μάλιστα, ο αναλυτής των αγορών σημειώνει ότι «το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η τελευταία τροπή των γεγονότων στις παγκόσμιες αγορές, μέχρι δηλαδή και την Παρασκευή, έδειχνε ότι υπήρχε μια αυξανόμενη αισιοδοξία γύρω από την πιθανότητα μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της», ενώ «τώρα, η μικρή νοτιοευρωπαϊκή χώρα με τον πληθυσμό των 11 εκατομμυρίων (ελάχιστα περισσότερους από την πόλη της Νέας Υόρκης) είναι στο χείλος μιας ιστορικής δημοσιονομικής κατάρρευσης που απειλεί να αναταράξει τις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα».

Τέλος, ο δημοσιογράφος του Market Watch επισημαίνει ότι «λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν πως μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει σε ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που παίχτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers. Οι διεθνείς τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα, από ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, η αίσθηση καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειχνε παράξενα παρόμοια με εκείνη της Lehman όταν οι επενδυτές και οι τραπεζίτες έπαιρναν το ένα τηλέφωνο πίσω από το άλλο για να συζητήσουν τις συνέπειες από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ελληνική Δημοκρατία».

13: 19  Spiegel: Και τώρα, κυρία Μέρκελ;
«Και τώρα, κυρία καγκελάριε;», διερωτάται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχετικά με τη στάση της Άγγελας Μέρκελ απέναντι στην ελληνική κρίση.

Η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας, η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάσπαση, όμως από την Άγγελα Μέρκελ δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής καμία λέξη, σχολιάζει το Spiegel. Μήπως έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες, αναρωτιέται.

Σήμερα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη διάρκεια των εορτασμών σίγουρα θα γίνει λόγος για τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενότητας. Όμως, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, αυτή η ενότητα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Το ευρώ, το σημαντικότερο σύμβολο της ενσωμάτωσης, απειλείται με διάσπαση. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναφερθεί στην ομιλία της στο ελληνικό δράμα. Όμως δεν αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα που εκκρεμούν: Έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες; Θεωρεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πιθανότητες παραμονής στην ευρωζώνη; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Η Μέρκελ αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα αυτά μετά τους σημερινούς εορτασμούς, εκτιμά το Spiegel.

Αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας. Την υπόλοιπη ημέρα η καγκελάριος αναμένεται να την αφιερώσει σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με άλλους ηγέτες της Ευρώπης, ίσως και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, επισημαίνει το Spiegel, η Μέρκελ εξακολουθεί να τηρεί μια συγκρατημένη στάση, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Θέλει να εμπλακεί όσο το δυνατόν λιγότερο σε συζητήσεις με την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος κρατά τις αποστάσεις της. Στην περίπτωση που τελικά η Ελλάδα όντως εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δεν θα ήθελε η Μέρκελ να εμφανιστεί ως αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή.

Διότι, σημειώνει το περιοδικό σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι η διάσπαση της ευρωζώνης θα ρίξει βαριά σκιά στην ηγεσία της. Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί θα έχει καταρρεύσει με μιας. Γι' αυτό η Μέρκελ εξακολουθεί να δίνει κάποια σημάδια ότι επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όμως δεν θέλει να εκτεθεί πολύ.
Το ερώτημα αν η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παρέμεινε αναπάντητο χθες από τον εκπρόσωπό της. Με μια δημόσια δήλωση η Μέρκελ θα έθετε τον εαυτό της στον κίνδυνο μιας προσωπικής ήττας.

Εξάλλου η καγκελάριος δέχεται πολλές πιέσεις και από το εσωτερικό του κόμματός της. Πολλοί βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης έχουν χάσει εδώ και καιρό την υπομονή τους, εκτιμά το Spiegel, και θεωρούν ένα Grexit αναπόφευκτο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες Κυριακή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του περιοδικού, ανοικτός σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, είτε μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος την Τρίτη, είτε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και αφού οι Έλληνες πουν «ναι» σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

 

Η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στο ευρώ, υπενθύμισε ο Σόιμπλε.

Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της εκτιμά σε σημερινό της άρθρο ότι η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μάχεται για όσο διάστημα υπάρχει και η παραμικρή ελπίδα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Επιθυμία της τελικά είναι να αντιμετωπίσει μια σοβαρή ευρωπαϊκή κρίση. Αφορά τη φήμη της, την παρακαταθήκη της.

Σε ένα φυλλάδιο που τυπώθηκε για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθυμίζει τη μάχη που έδωσαν οι προκάτοχοί της Κόνραντ Αντενάουερ και Χέλμουτ Κολ για μια ενωμένη Ευρώπη.
Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί, σημειώνει η FAZ, να την θυμούνται επειδή στη διάρκεια της θητείας της διασπάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

13: 15 NY Times: Οι επόμενες ημέρες θα αλλάξουν αυτό που χτίστηκε στην Ευρώπη εδώ και 60 χρόνια

«Η ελληνική κρίση δεν τελειώνει με τον πάταγο μιας έκρηξης, αλλά με ένα δημοψήφισμα». Ο δημοσιογράφος των NY Times, Νιλ Ιρβάιν, αναφέρει πως οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για όλους.

Μάλιστα, αναφέρει πως οι ημέρες που απομένουν μέχρι το ελληνικό δημοψήφισμα αναμένεται να μετασχηματίσουν αυτό που χτίστηκε στην Ευρώπη τα τελευταία 60 χρόνια. Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει τι είδους και σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτή η μετατροπή.

Το σίγουρο είναι, κατά τον αρθρογράφο, ότι οι παρατεταμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές -σε όποιο επίπεδο και αν έγιναν- όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα, αλλά έδειξαν πόσο δισεπίλυτο είναι το πρόβλημα της Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται με τη μορφή του «Ναι» ή του «Όχι», αναγκάζει τους Έλληνες να σκεφτούν τις δύο εκδοχές της απόφασής τους.

Για τον Ιρβάιν, το «Ναι» σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εποχή της λιτότητας που έχει προκαλέσει τόσο πόνο στους πολίτες της τα τελευταία πέντε χρόνια, με αντάλλαγμα να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Το «Όχι» σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, θα εισάγει δικό της νόμισμα, θα προκαλέσει χρηματοοικονομικό χάος στο άμεσο μέλλον, αλλά θα δημιουργήσει τη δυνατότητα ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς μέσω της υποτίμησης, η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική.

Τα αβάσιμα σχέδια 

Γράφει το άρθρο των NW Times: «Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας αρνούνται πως θα συμβούν όλα αυτά και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ακόμη και αν απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών. Όσα συνέβησαν στην Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι αβάσιμο να λέγεται. ΟΙ Έλληνες περίμεναν στις ουρές έξω από τα ΑΤΜ για να σηκώσουν τα χρήματά τους. Ειδικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Μια κίνηση που ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τα τραπεζικά καταστήματα και να επιβάλλει έλεγχο κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν είναι σημάδι μιας υγιούς νομισματικής ένωσης. Για να φανταστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί στις ΗΠΑ αν ένας νόμος απέτρεπε από τους κατοίκους του Μέριλαντ να στείλουν τα χρήματά τους στη Βιρτζίνια».

Λίγη η δύναμη Τσίπρα

Κατά τον αρθρογράφο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πόσο λίγη δύναμη έχει πραγματικά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του – ιδιαιτέρως, αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και να βρίσκονται ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Και όπως σημειώνει, μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη να μην ήταν δίκαιοι με την Ελλάδα, ωστόσο έμειναν σταθεροί στις απόψεις τους και οδήγησαν τους Έλληνες να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κακές λύσεις.

Ο Ιρβάιν αναφέρει πως το 2015 δεν είναι 2010, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρώπη, έπειτα από το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης, διαθέτει όπλα πυρός που θα αποτρέψουν την επίδραση και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Το γεγονός ότι η επανάληψη μιας... Lehman Brothers, δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ευχάριστη.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Το γεωπολιτικό ζήτημα είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στη Ρωσία, ενώ και η ένωση, συνολικά, θα φανεί να είναι περισσότερο εύθραυστη. Όλοι θέλουν ένα καλό τέλος στην ελληνική τραγωδία, μόνο που δεν είναι σαφές τι σημαίνει καλό τέλος». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ