Β. Πράις στην Guardian: ''2 προτάσεις, ίδια επίπεδα λιτότητας - Η διαφορά είναι ποιος θα βιώσει τον πόνο''

«Η σοκαριστική απόφαση του Αλ. Τσίπρα να ζητήσει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου, όπως προσπάθησε το 2011 ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τορπίλισε οποιαδήποτε πιθανότητα να βρεθεί συμφωνία το Σαββατοκύριακο που πέρασε.»

 «Είναι σχεδόν βέβαιον ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή τουλάχιστον θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές εάν αρνηθεί ή δεν μπορεί να πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Οι θεσμοί δεν παρέχουν παράταση του προγράμματος ή αναβολή της δόσης όσο γίνονται οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος και την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Δεν θα έπρεπε να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Και οι δύο πλευρές έχουν τις ίδιες ευθύνες.

Το ρίσκο είναι τεράστιο, πολιτικά και οικονομικά, για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει το «όχι» ως ψήφο εναντίον της λιτότητας. Ενα «ναι» σημαίνει αποδοχή περισσότερου πόνου. Αυτό που δεν λένε στον λαό είναι ότι στην πραγματικότητα και οι δύο προτάσεις επιβάλλουν παρόμοια επίπεδα λιτότητας. Η διαφορά είναι ποιος θα νιώσει τον πόνο. Και αυτό που δεν παραδέχονται είναι ότι στην πραγματικότητα προτείνουν στον λαό να ψηφίσει την έξοδο από το ευρώ -και στο τέλος την ΕΕ-, που ο πληθυσμός δεν θέλει να συμβεί. Αλλά οι Ελληνες δεν είναι ανόητοι. Και το χάος την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ