10 φιλόσοφοι, δημοσιογράφοι & αναλυτές: ''Αγαπημένοι μας Έλληνες... Ακούστε μας!''

Την δική τους άποψη για τις κρίσιμες στιγμές που περνάει Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της καταθέτουν δέκα καθηγητές, φιλόσοφοι, δημοσιογράφοι και αναλυτές κοιτάζοντας τα γεγονότα ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

 

Αγαπημένοι μας Ελληνες... 

Kevin Feather-Stone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών στο London School of Economics

Την Κυριακή θα κληθείτε να πάρετε τη μεγαλύτερη πολιτική απόφαση στη γενιά σας. Οποιαδήποτε κι αν είναι η επίσημη ερώτηση στο δημοψήφισμα, όλοι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι μια απόφαση για το αν θέλετε να παραμείνει η Ελλάδα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή όχι.

Συνεπώς είναι μία καθοριστική στιγμή: η στιγμή να απαντήσετε στις ερωτήσεις «ποιοι είμαστε» και «πού βλέπουμε το μέλλον μας». Αυτό δεν είναι ένα δημοψήφισμα για τις πολιτικές εξελίξεις της εβδομάδας ή τους πολιτικούς της χρονιάς. Ούτε είναι μια απόφαση για τις επιτυχείς κυβερνήσεις στην περίοδο κρίσης ή για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, η επιλογή του δημοψηφίσματος είναι ακόμα πιο σημαντική απ' όλες αυτές τις σκέψεις.

Είναι μια αποτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι αυτήν την εβδομάδα οι τράπεζες ίσως αντιμετωπίσουν την κατάρρευση και οι αποταμιεύσεις σας ενδεχομένως τεθούν εν αμφιβόλω. Αφού σας είπαν ότι η Ευρώπη θα υποχωρούσε, για πέντε μήνες η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε και δεν προετοίμασε τίποτα. Οταν η Ευρώπη προσκολλήθηκε στις ευρέως γνωστές θέσεις της, σοκαρίστηκαν και ζήτησαν παραπάνω χρόνο. Τώρα τελείωσε και ο χρόνος και οι ιδέες τους και αποποιούνται τις ευθύνες τους.

Τώρα πρέπει να πάρετε εσείς την πρωτοβουλία. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη θα ενισχυθεί σημαντικά εάν ξεκινήσει ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και εστιάσει σε ένα καλύτερο μακροπρόθεσμο μέλλον. Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται μια γενική αναθεώρηση και είναι προτιμότερο να ιδιωτικοποιηθούν ορισμένες κρατικές υπηρεσίες ή εκτάσεις από το να επιβληθούν φόροι. Επίσης, για την προσέλκυση νέων επενδυτών είναι απαραίτητο να εδραιωθεί ένα πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο κανονιστικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα πρέπει να καθορίσει ένα πρόγραμμα για μια αναπτυξιακή, ανταγωνιστική οικονομία που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα κάνει αυτές τις επιλογές, γιατί παραμένει κλειδωμένη σε έναν κόσμο φοιτητικών, πολιτικών και ιδεολογικών ονείρων.

Ψηφίζοντας για την Ευρώπη, θα ξεκαθαρίσετε την πολιτική ατζέντα και θα αντιμετωπίσετε τις επιλογές για το μέλλον. Αυτή η εβδομάδα έφερε χάος και απομόνωση. Για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, ψηφίστε για μια Ελλάδα που θα είναι βέβαιη για το δικό της μέλλον και ξέρει πού ανήκει.

Εκλογές ή Grexit;
Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Οι πεντάμηνες διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο με ευθύνη τόσο των αδιάλλακτων δανειστών όσο και της απροετοίμαστης κυβέρνησης. Η Ευρώπη απέδειξε ότι δεν διαπνέεται πλέον από τις καταστατικές αρχές της. Ομως η επιλογή του δημοψηφίσματος, δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η δεύτερη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, υπήρξε αλυσιτελής και καταστροφική.

Αλυσιτελής (και αντισυνταγματική), επειδή το ερώτημα που τέθηκε είναι ασαφές και παραπλανητικό, καθώς δεν αναδεικνύει τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του δημοψηφισματικού διλήμματος. Ο ελάχιστος χρόνος διαβούλευσης και ανταλλαγής επιχειρημάτων επιτείνει τις εγγενείς ατέλειες του ερωτήματος, που βασίζεται σε κείμενα τα οποία ήδη έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και είναι ανυπόστατα ως βάση διαπραγμάτευσης. Καταστροφικό, επειδή πλέον μεταφέρθηκε το πρόβλημα σε ένα νέο επίπεδο, δηλαδή από εκείνο του διακανονισμού της ελληνικής εκκρεμότητας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης σε αυτό της διαχείρισης της ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Πρόκειται για μία τεράστια πραγματική και συμβολική μετατόπιση, την οποία προκάλεσε ο εγκλωβισμός της κυβέρνησης στο προεκλογικό αφήγημα της παραμονής στην Ευρωζώνη χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.

Τι θα σήμαινε για την κυβέρνηση ένα «ναι» στο δημοψήφισμα; Οτι θα υπογράψει και θα εφαρμόσει τις ακραίες περιοριστικές πολιτικές; Και τι θα σήμαινε ένα «όχι», πέραν της νομιμοποίησης της ρήξης με την Ευρωζώνη; Και στις δύο περιπτώσεις θα έχει παραβιάσει κατάφωρα τις πολιτικές της δεσμεύσεις.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί απέτυχαν παταγωδώς, ξεκινώντας από την εριστική ρητορική, τη διγλωσσία και τη διαπραγματευτική κωλυσιεργία, μέχρι την επικίνδυνη δημοψηφισματική διαφυγή. Το βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η χώρα θα κληθεί να επαναδιαπραγματευθεί με τους «θεσμούς» το μέλλον της εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου έχει εκπνεύσει και απαιτείται να διενεργηθούν το συντομότερο εκλογές, ώστε να αποσαφηνιστεί ποιος και με ποιους όρους θα αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτήν τη διαπραγμάτευση. Αρα η ψήφος στο «ναι» συνεπάγεται εκλογές, ενώ η ψήφος στο «όχι» οδηγεί σε Grexit.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ethnos.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ