Ετοιμάζεται ο Α. Τσίπρας για Βρυξέλλες ή Βερολίνο; Συμφωνία στον ορίζοντα;

Υπό την ασφυκτική πίεση της λήξης του προγράμματος απόψε και παρά την αρχική άρνηση της κυβέρνησης τα ξημερώματα να αποδεχθεί τη πρόταση Γιούνκερ, φαίνεται ότι υπάρχει στροφή.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Μάρτιν Σούλτς είχε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας στον Γιούνκερ, με επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες και με Μέρκελ – Ολάντ τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κομισιόν δημοσίευσε στο twitter το εξής tweet:

Γιατί η Τρίτη και η Τετάρτη είναι οι πιο κρίσιμες ημέρες:

Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν επειδή η «ατζέντα» είναι ασφυκτική. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα (Μνημόνιο) για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται.

Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Κανείς δεν γνώριζε ως τη Δευτέρα αν η Ελλάδα διαθέτει ή όχι τα απαιτούμενα χρήματα για την καταβολή των δόσεων. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο σχετικό ερώτημα ήταν αόριστη και έλεγε ότι για το ζήτημα αυτό θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει αν θα αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA). Ο Αυστριακός Νοβότνι, όπως προείπαμε, θεώρησε ότι η μπάλα είναι στο «ελληνικό γήπεδο».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη να υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα έχει εκπνεύσει το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα έχει καταρρεύσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, εφόσον δεν καταβληθούν οι τρέχουσες οφειλές. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ