Απόψε ο Γιούνκερ στη Κύπρο με πακέτο επίλυσης του Κυπριακού :12 σημεία στο Δείπνο με Αναστασιάδη -Ακιντζί

 Μια  πρώτη ενημέρωση για το τι συζητούνται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έκανε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας πως στα θέματα της διακυβέρνησης έγιναν βήματα, ο δρόμος ωστόσο προς τη συμφωνία είναι ακόμη μακρύς. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την ενημέρωση του Προέδρου προκύπτουν διάφορα ζητήματα, έχει διευκρινιστεί ωστόσο ότι όλα είναι υπό συζήτηση και δεν υπάρχει κατάληξη. Είναι προφανές πως οι συζητήσεις στηρίζονται στις γνωστές συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ, τις οποίες προσπαθούν οι διαπραγματευτές να συνδέσουν με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Η προεδρική ενημέρωση κωδικοποιείται ως εξής: Πρώτο, υπάρχει αλλαγή του κλίματος που είναι σαφώς πιο θετικό. Η σύγκριση (Ακιντζί) με τον Έρογλου καταθλιπτική σε βάρος του τέως κατοχικού ηγέτη. Δεύτερο, ο Μουσταφά Ακιντζί λέγει ξεκάθαρα ότι η ομοσπονδία θα προκύψει από τις δύο κοινότητες και όχι δύο κυρίαρχες οντότητες. Τρίτο, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είναι άψογος σε θέματα που αφορούν το κοινοτικό κεκτημένο. Τέταρτο, η ΔΔΟ, όπως αναφέρθηκε, κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες. Οι Τ/κ θέλουν και επιμένουν ότι θα πρέπει «να διοικούν την περιοχή τους». Σε κοινοτική βάση θα πρέπει, σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, να ορίζεται η εσωτερική ιθαγένεια.

Οι Τ/κ θέλουν «να καθορίσουν τα του οίκου τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Πέμπτο, οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ προσαρμόστηκαν με το κοινό ανακοινωθέν. Έκτο, για την Προεδρία οι θέσεις καταγράφονται ως εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρει πως θα πρέπει να είναι Ε/κ Πρόεδρος, Τ/κ αντιπρόεδρος. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν εκ περιτροπής. Η ε/κ πλευρά έχει θέσει προτάσεις για σταθμισμένη ψήφο στη βάση των αποφάσεων του 1989. Στο σημείο αυτό ο τέως Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, υπέδειξε πως αυτή την πρόταση την είχε ο ίδιος καταθέσει στις συνομιλίες του με τον κ. Ταλάτ. Έβδομο, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με 4 Ε/κ δικαστές και 4 Τ/κ. Σε περίπτωση αδιεξόδου, το ΔΕΚ (Δικαστήριο της Ε.Ε.) θα κληρώνει ένα μεταξύ τριών και θα τον στέλνει στην Κύπρο για να βρεθεί διέξοδος.

Αυτός ο ένας δεν θα είναι Ε/κ, Τ/κ, Έλληνας, Τούρκος ή Άγγλος. Όγδοο, συζητείται ο χρόνος μεταβατικής περιόδου. Ένατο, στο περιουσιακό φαίνεται να υπάρχει αναγνώριση του ιδιοκτήτη. Γίνεται όμως συζήτηση για τον χρήστη και για ενδεχόμενες θεραπείες, όπως η επανεγκατάσταση, μερική επανεγκατάσταση (εάν κτίστηκε για παράδειγμα νοσοκομείο και έμεινε μικρό μέρος από την περιουσία και δεν αξιοποιήθηκε να μπορεί να επιστραφεί), εναλλακτική κατοικία, με διαβάθμιση πολιτικών δικαιωμάτων, ανταλλαγή, αποζημίωση. Θα υπάρχει επιτροπή περιουσιών με ίση συμμετοχή υπό την Προεδρία ξένου. Σημειώνεται πως όρος «χρήστης», έχει διάφορες υποκατηγορίες. Δέκατο, οι Τ/κ θέλουν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες με βάση τις αρμοδιότητες του συνιστώντος κρατιδίου.

 Η ε/κ πλευρά αναφέρει πως τούτο μπορεί γίνει για συμφωνίες εμπορικές, αθλητικές, για την παιδεία, θρησκεία, αλλά πάντα με επικύρωση από την κεντρική κυβέρνηση. Εντέκατο, για τη Δημόσια Υπηρεσία και γενικά Υπηρεσίες, η ε/κ πλευρά υποστηρίζει αναλογία 7-3. Δωδέκατο, σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα, οι Τ/κ θέλουν να μην αλλάζουν οι ισορροπίες και ο έλεγχος στο κρατίδιο τους. Περαιτέρω, όπως αναφέρθηκε, εκκρεμούν τα κριτήρια για την παροχή ιθαγένειας. Έχει, ως φαίνεται, συμφωνηθεί όπως δοθεί βοήθεια προς τους Τ/κ για εναρμόνιση με το κεκτημένο και προετοιμασία τους για μετά τη λύση. Ακόμη φαίνεται να συζητείται για μια Κεντρική Τράπεζα. Η συζήτηση στο εδαφικό διεξάγεται μόνο στη βάση κριτηρίων και όχι χαρτών ή ποσοστών. «Μοναδική ευκαιρία για λύση» Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη.

Ο κ. Γιούνκερ, που φθάνει σήμερα το βράδυ στην Κύπρο και θα αναχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής, με δήλωσή του διαβεβαίωσε για την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Όπως αναφέρει  ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο κ. Γιούνκερ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία. Ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί, επίσης, με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο για το σκοπό αυτό. Η συνάντηση με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ θα γίνει στα πλαίσια προγεύματος εργασίας. Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κυπριακό Κοινοβούλιο. Αργότερα την ίδια ημέρα θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε δήλωσή του κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «επισκέπτομαι την Κύπρο σε χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί μια μόνιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος». Πρόσθεσε πως «η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν ωφελεί καμία πλευρά. Χαιρετίζω το θάρρος και το όραμα των δύο ηγετών, του κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλη δέσμευση στις προσπάθειές τους να επιτύχουν την επανένωση της χώρας τους. Θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση σ` αυτούς αλλά και στους πολίτες της Κύπρου ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ