Βίντεο - Η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή: "Η μάχη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Παλεύουμε για να νικήσουμε τους υποκριτές και τους λαϊκιστές

Δείτε την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνεδρίαση της Βουλής για το Σ/Ν για τη Διαπραγμάτευση και τη Σύναψη Συμφωνίας με τον Ε.Μ.Σ.

 

“Επανάσταση σήμερα είναι να ξαναχτίσουμε τη δικαιοσύνη, να επιβάλουμε παντού την αξιοκρατία, να κόψουμε τα πλοκάμια της διαπλοκής, να πάψουν να ευνοούνται οι πονηροί, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους – όχι πακέτα ευκαιρίας για μετανάστευση- πακέτα δημιουργίας στον τόπο τους, να αναδιατάξουμε την αγροτική παραγωγή, να αξιοποιήσουμε δημόσιες εκτάσεις προς όφελος νέων αγροτών και ακτημόνων”.

Αυτό επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση στους “συνομώτες της δραχμής” όπως αποκάλεσε εκείνους οι οποίοι παρότι δεν είπαν ποτέ ανοικτά ότι επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, συνομωτούσαν μεθοδικά ώστε αυτή να γίνει πράξη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε τέλος την ανάγκη να νικήσουμε τα παράσιτα και τους υποκριτές. “Η μεγάλη μάχη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη.

Παλεύουμε για να νικήσουμε τα παράσιτα και τους υποκριτές.

Τους ψεύτες και τους λαϊκιστές” σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι το Ποτάμι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά θα παραμείνει η χρήσιμη αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση των μεταρρυθμίσεωνμ εκείνη που θα ενισχύσει ό,τι μας κρατάει στην Ευρώπη και θα παλέψει για τις αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολλοί.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ 

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία του: 

Θα έπρεπε σήμερα να είναι όλοι εδώ. Να είχαμε ξεπεράσει τα εμπόδια που έστησε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και να κάναμε μια ειλικρινή κουβέντα. Θα ήταν μια πράξη αυτογνωσίας.

Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο κι έπρεπε να είχαμε τον χρόνο αλλά κυρίως το θάρρος να πούμε γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.

Νομίζω ότι έχει αξία, πριν πούμε τι θα ψηφίσουμε, να μιλήσουμε λίγο για τους συνωμότες της δραχμής και για τους πραξικοπηματίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ώρες.

Και πρώτα απ’ όλα να μιλήσουμε για τους πολιτικούς συνωμότες που δεν μας είπαν ποτέ ανοιχτά, ότι ήθελαν τη δραχμή, αλλά συνωμοτούσαν μεθοδικά γι’ αυτήν.

Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Διεκδίκησαν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας. Τις πήραν κάποιοι απ’ αυτούς.

Και τώρα μας λένε: «Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα του Τσίπρα, αλλά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα προνόμια που μας παραχώρησε ο Τσίπρας».

Η ανηθικότητα ως πολιτική.
Πρέπει κ. Πρωθυπουργέ να δώσετε μια απάντηση. Δε νοείται να κρατάτε στην κυβέρνηση αυτούς που καταψηφίζουν.

Και δίπλα από τους πολιτικούς συνωμότες, οι ιερείς του λαϊκισμού. Κάποιοι ποντικοί που πηδάνε από εξουσία σε εξουσία.

Κάποιοι γνωστοί φοροφυγάδες. Κάποιοι που έχουν τα λεφτά τους έξω και περιμένουν τη δραχμή για να πλουτίσουν.

Διαφορετικές συμμορίες, ίδιο σόι – που έχει γράψει και ο Δημήτρης Νόλλας.

Υπάρχει θράσος σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να το πούμε δυνατά: Η μεγάλη μάχη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Παλεύουμε για να νικήσουμε τα παράσιτα και τους υποκριτές. Τους ψεύτες και τους λαϊκιστές.

Σέβομαι απολύτως την αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος όλες αυτές τις μέρες. Έχει ένα άλλο μοντέλο, εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που έχουμε εμείς, αλλά είναι ξεκάθαροι, δεν υποκρίνονται. Πληρώνουν το κόστος των επιλογών τους.

Σέβομαι επίσης τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις επιλογές του Πρωθυπουργού, και λένε θα φύγουμε, θα παραιτηθούμε.

Σέβομαι και τη φωνή των παιδιών που βγαίνουν στους δρόμους απογοητευμένα γιατί είχαν πιστέψει την ψεύτικη αφήγηση.

Δεν σέβομαι όμως αυτούς που απολαμβάνουν όλα τα καλά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας και στα διαλείμματα -όταν δε μετράνε τις καταθέσεις τους- μας κάνουν μαθήματα επανάστασης.

Να πούμε όμως τι είναι επανάσταση σήμερα. Επανάσταση είναι να ξαναχτίσουμε τη δικαιοσύνη, να επιβάλουμε παντού την αξιοκρατία, να κόψουμε τα πλοκάμια της διαπλοκής, να πάψουν να ευνοούνται οι πονηροί, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους – όχι πακέτα ευκαιρίας για μετανάστευση- πακέτα δημιουργίας στον τόπο τους, να αναδιατάξουμε την αγροτική παραγωγή, να αξιοποιήσουμε δημόσιες εκτάσεις προς όφελος νέων αγροτών και ακτημόνων.

Υπάρχουν ιδέες, υπάρχει διεθνής εμπειρία. Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες στους νέους και στις νέες. Να τις κλείσουμε στους γραφειοκράτες, στα συμφέροντα, στις συντεχνίες.

Να διώξουμε τα κόμματα από το δημόσιο.

Να κάνουμε δηλαδή τα αυτονόητα, όλα αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει για να μη σερνόμαστε σήμερα από μνημόνιο σε μνημόνιο .

Θα μου πείτε και θα το ρωτούν πολλοί: «Πιστεύεις ότι όλα αυτά που δεν έγιναν τόσα χρόνια θα γίνουν σήμερα – με αυτή τη Βουλή, με αυτόν τον Πρωθυπουργό»;

Δεν έχουμε πια επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε!

Αλλά για να αλλάξουμε τον κόσμο κ. Τσίπρα, πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε. Και πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημά σας…

Αυτές τις μέρες οι Έλληνες βασανίστηκαν. Για πρώτη φορά κόπηκε η πρόσβαση του κόσμου στην περιουσία του. Και απορώ με αυτούς που χλευάζουν τους ανθρώπους στις ουρές των ΑΤΜ. Δεν είναι το χρήμα – Είναι οι κόποι τους! Τα γκισέ των τραπεζών πρέπει να ανοίξουν ξανά και σύντομα.

Δεν θέλουμε «IOU», υποσχετικές δηλαδή, που θέλουν ο κ.Σόιμπλε και οι εγχώριοι υποστηρικτές του.

Δεν θέλουμε οι άρρωστοι να αγοράζουν, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τα αναλώσιμα στον δρόμο προς το νοσοκομείο.

Και τώρα θα φανεί ποιος πραγματικά σκέφτεται τους αδικημένους, τους ανέργους, τους ανασφάλιστους. Που δεν μπορούν –το ξαναλέω- να ζήσουν με υποσχετικές.

Το Ποτάμι λοιπόν θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη.

Είχαμε την ευκαιρία για μια καλύτερη συμφωνία και την κλωτσήσαμε. Ήμασταν ακόμη υπό την επήρεια της μέθης ότι «δεν μπορεί… η Ευρώπη θα υποχωρήσει μπροστά στην ομορφιά και την εξυπνάδα μας»! Αλλά η Ευρώπη δεν υποχώρησε.

Και έτσι φτάσαμε σε αυτήν τη σκληρή συμφωνία.

Μας κατηγορούν, κατηγορούν το Ποτάμι οι υποστηρικτές της δραχμής επειδή από την πρώτη στιγμή είπαμε θα ψηφίσουμε τη συμφωνία που θα φέρει ο Πρωθυπουργός.

Ας μιλήσουμε καθαρά.

Ήταν φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερούσε αυτή τη συμφωνία γιατί φοβόταν το κόμμα του. Αυτόν τον φόβο λοιπόν θέλαμε να διαλύσουμε.

Το Ποτάμι γνώριζε το παιχνίδι των συνωμοτών της δραχμής. Μια συνωμοσία με πολλούς υποστηρικτές στη συντηρητική Ευρώπη. Γνωρίζαμε, λοιπόν, τα σχέδιά τους – τα αποκαλύψαμε και το θυμάστε!

Αυτοί απειλούσαν στο παρασκήνιο: «τα μέτρα δεν περνούν από τη Βουλή γι’ αυτό πάμε όλοι μαζί στη δραχμή».Και εμείς φωνάζαμε στο προσκήνιο: «τα μέτρα περνούν από τη Βουλή.
Τολμήστε το»!

Μας ωφέλησε κομματικά; Ίσως όχι. Αλλά αυτό είναι το Ποτάμι.

Θα αγωνισθούμε λοιπόν. Θα ψηφίσουμε. Και αφού σωθούμε θα δώσουμε μάχη για να βελτιώσουμε τη συμφωνία. Γιατί μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή τη συμφωνία!

Μέχρι τη Δευτέρα το Ποτάμι θα έχει μια πλήρη πρόταση για τις αναγκαίες αλλαγές.

Υπάρχουν πολλά περιθώρια, επί παραδείγματι, για περικοπές στα ρετιρέ της εξουσίας.

Είναι παράλογος ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Δεν μπορεί οι ομάδες παραγωγών να φορολογούνται ως επιχειρηματίες.

Και πρέπει να ενισχύσουμε τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που αν συνεχίσουμε έτσι δε θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Να τις δουν με προσοχή τις προτάσεις μας, στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην κυβέρνηση όμως δε θα συμμετέχουμε. Θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση των μεταρρυθμίσεων. Η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Να ενισχύουμε ό,τι μας κρατά στην Ευρώπη. Να αλλάξουμε την Ευρώπη! Να παλεύουμε για τις αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολλοί.

«Περισσότερα στους περισσότερους» λέει το Ποτάμι . Το Κίνημα για τη δικαιοσύνη – την εργασία – την παιδεία!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ