Η εμπλοκή με Τρόικα, τα τσαλίμια του ΔΝΤ, οι πιεστικές ημερομηνίες και στο βάθος εκλογές

Ας ξεμπλέξουμε το κουβάρι που δημιουργήθηκε χθες με τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και  την εμπλοκή που προέκυψε σχετικά με την άφιξη της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, η οποία λογικά  θα γινόταν σήμερα .

Το ΔΝΤ ασκεί διπλή πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την ευρωζώνη ώστε να δεχτεί να στείλει τα στελέχη του στην Ελλάδα για την έναρξη των διαβουλεύσεων υπογραφής του νέου μνημονίου.

Η πίεση προς την Ελλάδα:

-  Πρώτον, το Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει λίστα με προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) παραπέμποντας στο πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης με τον αντίστοιχο τίτλο που ψηφίστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης από την ελληνική Βουλή (με 251 ψήφους στις 11 Ιουλίου), πριν το κλείσιμο της συμφωνίας του Euro Summit, και η οποία βασίζεται εν πολλοίς στο «σχέδιο Γιούνκερ».

 Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Πέμπτη ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής (15 και 22 Ιουλίου), αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές». Είναι σαφές ότι το Ταμείο πιέζει πέραν των συμφωνημένων στο Euro Summit.

- Δεύτερον, το ΔΝΤ ζητεί από την Ελλάδα να δεχθεί την πραγματοποίηση συναντήσεων στα Υπουργεία για τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του και παράλληλα απαιτεί την παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα  το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθές ότι δεν θα γίνουν συναντήσεις με Υπουργούς και ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα είναι όμοια με αυτήν του Brussels Group, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομιών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο Γ. Χουλιαράκης αναλαμβάνει επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει έως το τέλος της εβδομάδας

Η πολιτική βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας στις 10-12 Αυγούστου και την ελάφρυνση του χρέους μέσα στον Οκτώβριο προδίδει και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές, καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει στήριξη από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες υποδέχονται θετικά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η ισχυρή πλειοψηφία και στήριξη της κυβέρνησης θα έδινε μεγαλύτερη εξουσιοδότηση στο κυβερνών κόμμα να προβεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων την επόμενη 3ετία.

Στο μεταξύ, η τρόικα μετετράπη σε κουαρτέτο με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) να προσθέτει τον δικό του απεσταλμένο, τον κ. Νικολά Τζιαμαριόλι, και ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης -που ήταν σε δυσμένεια από τον Γιάνη Βαρουφάκη- αναλαμβάνει επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει έως το τέλος της εβδομάδας. 

Βέβαια η κυβέρνηση επεξεργαζόταν - λένε αςφαλείς πηγές- σχέδιο για την πραγματοποίηση των συναντήσεων εκτός του κέντρου της Αθήνας.

Στις 20 Αυγούστου, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ που διακρατά η ΕΚΤ. Εάν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν σε αυτό το ασφυκτικό πρόγραμμα, η εναλλακτική λύση προβλέπει την εκταμίευση από το EFSM, στην οποία ωστόσο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι θεσμοί και να δοθούν εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες και προσδοκά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στις επόμενες δυόμισι εβδομάδες, όχι μόνο για να μη χρειαστεί να ψηφιστεί τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και να δοθούν εγγυήσεις, αλλά γιατί δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναστροφή του οικονομικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, με τη λήξη της αβεβαιότητας. 

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση το 2016 και το 2017 συνδέεται άμεσα: 1) με την έγκαιρη απορρόφηση του αναπτυξιακού πακέτου των 35 δισ. ευρώ, 2) την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και 3) τη βελτίωση του οικονομικού/ επενδυτικού κλίματος, η οποία θα επιτευχθεί εφόσον εκλείψει το ενδεχόμενο του Grexit.

 

Τι έγραψε ο Μοσκοβισι στο blog του

Μια αποτίμηση της κατάστασης, από τη στιγμή που ψηφίστηκε η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή, έκανε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί μέσω του προσωπικού του blog. O επίτροπος επί των Οικονομικών τόνισε ότι «δέκα μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μια δυναμική πολιτική κοινών δεσμεύσεων και υποσχέσεων που τηρήθηκαν επιτέλους προχωρά».

 

Νέα επιστολή ΔΝΤ & ενημέρωση Ραϊς

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι το Ταμείο «δεν γνωρίζει» εάν θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα δεν το έχει ζητήσει επισήμως.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έστειλε κοινό αίτημα σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αλλά το Ταμείο ζητεί ξεχωριστή επιστολή η οποία αναμένεται να σταλεί από την Αθήνα σήμερα Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά Ράις προκαλεί προβληματισμό καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ προβλέπεται ρητά στην απόφαση του Euro Summit, ενώ οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν τα 16 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμά του στο πακέτο των 86 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης ως τον Ιούλιο του 2018.

Παράλληλα η συμμετοχή του ΔΝΤ «αποτελεί προαπαιτούμενο για να αποφασίσει το Eurogroup ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα» όπως σημειώνεται ήδη από την πρώτη σελίδα της απόφασης του Euro Summit (12 Ιουλίου).

 

Στο βάθος εκλογές

Στο προσκήνιο και με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δυόμισι εβδομάδων βρίσκονται οι δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις για το 3ετές μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση και στο φόντο είναι... οι εκλογές.

Η πολιτική βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας στις 10-12 Αυγούστου και την ελάφρυνση του χρέους μέσα στον Οκτώβριο, μαρτυρά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές, καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει στήριξη από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες υποδέχονται θετικά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η ισχυρή πλειοψηφία και στήριξη της κυβέρνησης θα έδινε μεγαλύτερη εξουσιοδότηση στο κυβερνών κόμμα να προβεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων την επόμενη 3ετία.

 Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση το 2016 και το 2017 συνδέεται άμεσα: 1) με την έγκαιρη απορρόφηση του αναπτυξιακού πακέτου των 35 δισ. ευρώ, 2) την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και 3) τη βελτίωση του οικονομικού/επενδυτικού κλίματος, η οποία θα επιτευχθεί εφόσον εκλείψει το ενδεχόμενο του Grexit.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ