FAZ: Μέχρι 14 Αυγούστου η συμφωνία με τους δανειστές - Νέο τετ α τετ Σταθάκη - Τσακαλώτου με τους θεσμούς

Η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χθες Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε "μία εξαιρετική συνεργασία" με τους δανειστές της στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση επί των προτάσεων για ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη και στη συνέχεια να σταλεί για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Έπειτα, την Παρασκευή, το πακέτο βοήθειας πιθανώς να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, νέο ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών, ειχαν σήμερα, στις 15.00, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας που φαίνεται ότι έχει μπει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε κοινό έδαφος για τα προαπαιτούμενα, συνεπώς είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

«Εκλεισαν» τα προαπαιτούμενα-Κρίσιμες οι επόμενες ώρες 

Η χθεσινή συνάντηση των δυο υπουργών ξεκίνησε γύρω στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ μετά το πέρας των συνομιλιών δεν έγιναν δηλώσεις.

Στη μαραθώνια σύσκεψη φαίνεται ότι "έκλεισαν" τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, τα οποία θα ψηφιστούν μαζί με τη σύμφωνία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ελληνική κυβερνητική πηγή, οι δυο πλευρές βρήκαν κοινό έδαφος στο θέμα των προαπαιτούμενων και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο δήλωσε ότι η συμφωνία με τους εταίρους «κλείνει άνετα πριν τις 18 Αυγούστου».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Mega, επικαλούμενο πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται μεταξύ άλλων:

•Με διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου και εισοδηματικά όρια ώστε να μειωθούν οι δόσεις για τους "έχοντες")

•Με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που θα γίνει σε δύο δόσεις).

Το θέμα των πρόωρων συντάξεων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι μέσα σε όσα συμφωνήθηκαν.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το "πακέτο" με τις προαπαιτούμενες ενέργειες να ενσωματωθεί, ως ξεχωριστό άρθρο, στο νομοσχέδιο για το νέο μνημόνιο.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως έγινε εισαγωγή στα δύσκολα θέματα, επί των οποίων η συζήτηση θα συνεχιστεί στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας με το κουαρτέτο.

Στα θέματα "αγκάθια" συμπεριλαμβάνονται:

•Τα "κόκκινα δάνεια" , όπου η πλευρά των δανειστών φέρεται να έχει προβεί σε μερική υπαναχώρηση των θέσεών της σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας

•Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

•Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να υπάρξει εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ