Κλάους Ρέγκλινγκ: 86 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα - Το ποσό θα μεταφερθεί σε ταμείο στο Λουξεμβούργο

Υπήρξε μία μεταστροφή στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν άριστη, επεσήμανε ο κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

 

Σε ότι αφορά στο νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει για τα επόμενα 3 χρόνια, ο κύριος Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι θα υπάρχει νέο πακέτο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον ESM, αλλά κάποιο ποσό, που δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς, θα προέρχεται από το ΔΝΤ, που θα συμβάλλει στην προσπάθεια, ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης σε πολλά κράτη μέλη, όμως στοχεύουμε να υπάρξει καταβολή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα μέχρι τις 20 του μηνός και θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ, είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι «είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου γέφυρα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Αφού καλυφθούν οι δόσεις, συνέχισε, θα υπάρξει υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν τον Οκτώβριο, αλλά και δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Τα χρήματα αυτά, είπε, δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο. 

Στα 32,5 χρόνια τοποθέτησε την αποπληρωμή του δανείου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ