Good News: Παντελής Προυσάλογλου, ο Ροδίτης που κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο στα έξυπνα κτίρια!‏

Το να αναγνωρίζεται παγκοσμίως η δουλειά σου και να παίρνεις το πρώτο βραβείο εσύ, να είσαι ο νικητής και να ζεις στη Ρόδο, να δουλεύεις κυρίως εδώ και αυτή η δουλειά να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται διεθνώς, είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο, είναι τεράστιο. Ο Παντελής Προυσάλογλου, ο ροδίτης που πέρυσι τον Απρίλιο σήκωσε το αγαλματάκι του νικητή στον παγκόσμιο διαγωνισμό της KNX AWARDS 2012 για τα έξυπνα κτήρια, στην πιο σημαντική κατηγορία, αυτήν των κτηρίων της Ευρώπης, συνεχίζει τη δουλειά του με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο La marguise για το οποίο βραβεύτηκε και είναι ο πρώτος που έφτιαξε έξυπνο ξενοδοχείο στην Ευρώπη, το 1996 με το ξενοδοχείο Palladium! Δεν έχω λόγια! Όταν βρίσκεσαι με σημαντικούς ανθρώπους παίρνεις κι εσύ και καταλαβαίνεις πού βρίσκεσαι στην πραγματικότητα.

Το να αναγνωρίζεται παγκοσμίως η δουλειά σου και να παίρνεις το πρώτο βραβείο εσύ, να είσαι ο νικητής και να ζεις στη Ρόδο, να δουλεύεις κυρίως εδώ και αυτή η δουλειά να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται διεθνώς, είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο, είναι τεράστιο. Ο Παντελής Προυσάλογλου, ο ροδίτης που πέρυσι τον Απρίλιο σήκωσε το αγαλματάκι του νικητή στον παγκόσμιο διαγωνισμό της KNX AWARDS 2012 για τα έξυπνα κτήρια, στην πιο σημαντική κατηγορία, αυτήν των κτηρίων της Ευρώπης, συνεχίζει τη δουλειά του με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο La marguise για το οποίο βραβεύτηκε και είναι ο πρώτος που έφτιαξε έξυπνο ξενοδοχείο στην Ευρώπη, το 1996 με το ξενοδοχείο Palladium! Δεν έχω λόγια! Όταν βρίσκεσαι με σημαντικούς ανθρώπους παίρνεις κι εσύ και καταλαβαίνεις πού βρίσκεσαι στην πραγματικότητα. rodiaki.gr



Το Προυσάλογλου είναι ροδίτικο όνομα;
Είμαι Ροδίτης, αλλά το όνομα είναι μικρασιάτικο και σημαίνει «το παιδί της Προύσας»! Ο προπάππους μου είχε αποκτήσει μια σημαντική θέση εκεί, αλλά με την καταστροφή έφυγε και ήρθε στη Ρόδο. Τον παππού μου τον Παντελή δεν τον γνώρισα, ήταν ένα από τα πέντε πρωτοπαλίκαρα της αντίστασης στη Ρόδο, τον σκότωσαν οι Γερμανοί.

Η οικογένεια δεν πήγε ποτέ πίσω στη Σμύρνη;
Όχι, υπάρχει όμως η νοσταλγία και η επιθυμία να πάμε να ψάξουμε το γενεαλογικό δέντρο και τις περιουσίες μας, που ποδοπατήθηκαν. Πριν την παγκόσμια βράβευση, ένας από τους πλουσιότερους δήμους της Σμύρνης ο δήμος Κασίγιακα, μας κάλεσε να τους κάνουμε το project για τη δημιουργία έξυπνου Δημαρχείου. Ήρθαν οι τουρκικές εκλογές και άλλαξαν τα πράγματα οπότε αυτό δεν έγινε ποτέ. Μας ξανακάλεσαν όμως και πρόσφατα για να δημιουργήσουμε μια εταιρεία η οποία θα αναλάβει την κατασκευή του έξυπνου κτηρίου κυρίως στο ξενοδοχειακό κομμάτι, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας.

Έχετε κι άλλες προτάσεις από το εξωτερικό;
Η εταιρεία μας εδραιώνεται τώρα στο Ντουμπάι, όπου υπάρχει ζήτηση να διεκπεραιώσουμε ένα project. Πρόσφατα μας κάλεσαν επίσης από την Κροατία και την Αγγλία, κι έχουμε πολύ καλές σχέσεις και προτάσεις από τη Γερμανία, αλλά και από κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες βάσει των λογικών προδιαγραφών που θα τους ορίσουμε εμείς. Σχεδιάζουμε να ανοιχτούμε στη διεθνή αγορά διότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια στους επιχειρηματίες να σχεδιάζουν και να υλοποιούν κτήρια με την τεχνική των έξυπνων κτηρίων.

Ποιο είναι το «έξυπνο κτήριο», τι κάνει και είναι έξυπνο;
Από το 1996 η εξέλιξη της τεχνολογίας έρχεται και δημιουργεί, δίνει τις διάφορες λογικές και θέτει τους κανόνες και τους όρους πάνω στους οποίους μια άψυχη μάζα όπως είναι ένα κτήριο, θα μπορεί να σκέφτεται, να αποφασίζει, να αντιδρά και να εκτελεί διάφορες λειτουργίες και σενάρια με κύριο σκοπό τη μεγαλύτερη άνεση, τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, την εύκολη διαχείριση, τη μέγιστη ασφάλεια και σε συνδυασμό με την άριστη αισθητική να έχουμε την τέλεια λειτουργικότητα.

Και όλα αυτά εσείς τα κάνατε τόσο καλά που πήρατε το παγκόσμιο βραβείο;
Εμείς επεκτείναμε τα όρια. Ήταν το αποτέλεσμα της πείρας που διαθέτουμε και του αγώνα πάρα πολλών χρόνων μαζί με τους συνεργάτες μου αυτό που μας έδωσε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό KNX AWARDS 2012.

Ποιος είναι αυτός ο Οργανισμός και τι κύρος έχει;
Ο Οργανισμός απαρτίζεται πάνω από 250 εταιρείες ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού. Φέρει την ευθύνη για τα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά σε σχέση με τη λειτουργία των έξυπνων κτηρίων. Αν μια εταιρεία θέλει να βγάλει ένα υλικό το στέλνει σ΄ αυτήν, για έξι μήνες τεστάρεται και τρείς μήνες μετά περνάει από το τμήμα πιστοποίησης για να πάρει την ονομασία CNX. Τότε και μόνο τότε, πληρώντας τις προδιαγραφές μπορεί να βγει στο εμπόριο από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Κάθε δύο χρόνια ο Οργανισμός αυτός πραγματοποιεί παγκόσμιο διαγωνισμό βράβευσης των καλύτερων έργων στον κόσμο, δηλαδή των καλύτερων κτηρίων με τη συγκεκριμένη τεχνική. Έχουμε βραβευτεί και το 2004, αλλά η τεχνική δεν είχε εξαπλωθεί τόσο τότε και οι διαγωνιζόμενοι ήταν λιγότεροι. Είχαμε καταφέρει να βρεθούμε στην τέταρτη-πέμπτη θέση. Σ΄ αυτό τον διαγωνισμό επειδή επρόκειτο για 1.500 κτήρια που έλαβαν μέρος, με διαφορετικά project σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκαν οκτώ κατηγορίες με πρώτη και κυριότερη την International Europe, στην οποία πήραμε το πρώτο βραβείο.

Γιατί είναι η πιο σημαντική κατηγορία αυτή; Ποια ήταν τα άλλα κτήρια τα οποία ξεπεράσατε;
Η τεχνική ξεκίνησε από την Ευρώπη, εδώ και 15 χρόνια ενώ για παράδειγμα στην Αυστραλία, την Αμερική ή την Αφρική υπάρχει εμπειρία πέντε χρόνων. Στα διαγωνιζόμενα έργα ήταν το Εθνικό Μέγαρο Μουσικής της Φινλανδίας, ένας ουρανοξύστης στη Σαγκάη, κι ένας στις Φιλιππίνες, ο ίδιος ο Πούτιν και η εταιρεία του ήρθε όγδοος! Ο Πούτιν έχει ιδρύσει πανεπιστήμιο στη Ρωσία στο οποίο διδάσκεται η τεχνική των έξυπνων κτηρίων.

Εσείς με το ξενοδοχείο La marguise;
Ναι, το βραβείο ήρθε γιατί ανοίξαμε τα όρια της τεχνικής. Το 1996 φτιάξαμε το Palladium, με δειλά βήματα, κι ένα «κράτημα» κι από τους ίδιους τους μελετητές. Μετά προχωρήσαμε με κάποιες εφαρμογές στο ξενοδοχείο Sun Beach, ύστερα φτιάξαμε ένα πολύ μικρό ξενοδοχείο το Astron για το οποίο και βραβευτήκαμε όπως σας είπα, κάναμε εφαρμογές στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι και στο Nafplia Palace στο Ναύπλιο.

Κάναμε ακόμα πολλά κτήρια πέραν του ξενοδοχειακού χώρου. Το 2006 ξεκινήσαμε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Elysium και συνεχίσαμε με την πλήρη μελέτη και κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος La marguise λόγω της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι ιδιοκτήτες τους.

ΕΡ. Πιστεύετε ότι αυτό είναι το μέλλον;
Ακράδαντα. Όλα αυτά τα χρόνια έχω έρθει αντιμέτωπος με εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες πουλούσαν προϊόντα με άλλου τύπου τεχνική και ήρθαν σήμερα να εφαρμόσουν την τεχνική CNX. Αξίζει να σας πω ότι το 2011 και 2012 η Γερμανία ξόδεψε 2,5 δισ. για να επανδρώσει όλα τα σχολεία της με την τεχνική CNX. Κι αυτό για να μπορέσουν τα παιδιά που είναι το μέλλον να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μελλοντικά να διαχειρίζονται την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη.

Ένα σπίτι μπορεί να το κάνει κανείς «έξυπνο σπίτι»;
Ναι, φυσικά! Ένα έξυπνο κτήριο δεν αφορά μόνο επαγγελματικό χώρο. Η μάζα δεν έχει νόηση, εμείς ερχόμαστε και εφαρμόζουμε την τεχνική CNX, κι αυτό σημαίνει ότι τοποθετούμε έξυπνα υλικά που επικοινωνούν μεταξύ τους και προσφέρουν άνεση, εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια, έλεγχο και διαχείριση από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη βρεθείς. Έτσι λοιπόν το κτήριο αποκτά μία νοημοσύνη με τα υλικά και τον προγραμματισμό που χρησιμοποιούμε, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κτήριο να μπορεί να σκεφτεί, να αποφασίζει και να αντιδρά για διάφορες καταστάσεις και σενάρια από μόνο του. Για παράδειγμα σε ένα επαγγελματικό κτήριο αν έχουμε ένα κάλεσμα alarm φωτιάς, αν είναι νύχτα θα κάνει ένα άλφα σενάριο, αν είναι μέρα ένα βήτα σενάριο και ούτω καθεξής.

Πόσο δύσκολο είναι να ζεις στη Ρόδο, να παίρνεις μέρος σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό τόσο εξειδικευμένο και να είσαι ο νικητής εσύ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα;
Είναι πολύ δύσκολο, και μόνο στην ιδέα του τί θα αντιμετωπίσεις, ακόμα και 300ος να έρθεις είναι σημαντικό, για να δεις πού βρίσκεσαι και να αξιολογήσεις. Αξιολόγηση των υπηρεσιών της εταιρείας μας από ανθρώπους που έχουν τεράστια γνώση, κι έχουν εφεύρει αυτή την τεχνολογία.

Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας γι αυτή τη δουλειά;
Το ενδιαφέρον μου για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αυτοματισμούς ξεκίνησε από τότε που ήμουν 12 χρονών και ψάχνοντας, αφιερώνοντας πολλές ώρες δουλειάς, πάντα με σκοπό την καλυτέρευση του κτηριακού αυτοματισμού μπήκα στην τεχνική των έξυπνων κτηρίων από το 1996, με την εταιρεία «Smart Building Solutions» και το Palladium, το πρώτο ξενοδοχείο στην Ευρώπη μ΄ αυτή την τεχνική.

Τα όνειρα πραγματοποιούνται καμιά φορά, φαίνεται στη δική σας περίπτωση!
Ναι, το να αναγνωρίζεται παγκόσμια η δουλειά σου. Κάτι που κάνεις με μεράκι, επειδή το αγαπάς να σε ανεβάζει τόσο ψηλά. Όλος αυτός ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. Μπορεί οικονομικά να μην είμαστε εκεί που θα μπορούσαμε αν είχαμε επιλέξει άλλο είδος εργασίας, αλλά για εμάς η επιβράβευση της δουλειάς μας είναι πάνω απ΄ όλα. Και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε οποιονδήποτε επιχειρηματία θα ήθελε να επενδύσει ώστε μακροπρόθεσμα η επένδυσή του να είναι μια έξυπνη επένδυση!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ