«He named me Malala»: H γυναίκα - παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης στην πρεμιέρα της ταινίας για την ζωή της

Η 18χρονη Πακιστανή, Μαλάλα  Γιουσαφζάι, παραβρέθηκε μαζί με τον διπλωμάτη πατέρα της, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «He named me Malala», που έγινε στο θέατρο Ziegfeld, στην Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης.

Η νεαρή κοπέλα, που το 2014 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες της στο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ, που περιγράφει την ζωή της από τις 9 Οκτωβρίου του 2012, όταν ένας άνδρας Ταλιμπάν την πυροβόλησε στο κεφάλι μέσα στο σχολικό λεωφορείο που επέβαινε, στην βόρεια πόλη Σουάτ του Πακιστάν και ακολουθεί την πορεία της νεαρής κοπέλας μέχρι την ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη, το 2013.

Η νεαρή κοπέλα είχε γίνει στόχος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, επειδή εναντιώθηκε στο καθεστώς τους και μιλούσε ανοιχτά για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, ενώ σε ηλικία έντεκα ετών έγραψε στο BBC Urdu για τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιµπάν. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία, όπου, μετά την θεαματική της ανάρρωση, ζει μόνιμα με τους γονείς της και τα δύο αδέλφια της.

Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν και πολλοί celebrities, όπως η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα Τραμπ. Η προβολή του ντοκιμαντέρ σε θέατρα θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου, ενώ το National Geographic έχει προγραμματίσει να το προβάλλει το επόμενο έτος.

Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ είναι ο Ντέιβις Γκουγκενχάϊμ, που έχει επίσης σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια» για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το «Περιμένοντας τον Σούπερμαν».

Στόχος της Μαλάλα η δωδεκαετής εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου, όπως δήλωσε η ίδια σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όπου μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα όνειρα που έχουν οι ηγέτες του κόσμου για τα δικά τους παιδιά, είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουν και για τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου. Και τα άλλα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πάνε σχολείο. Αν θέλουμε το μέλλον μας να είναι πιο ισχυρό, φωτεινό και λαμπρό, θα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, η οποία δεν χρειάζεται τόσα πολλά χρήματα, όσα εμείς νομίζουμε, μόνο 39 δισ. δολάρια που διαθέτουμε μέσα σε οκτώ ημέρες για στρατιωτικές δαπάνες».

Η Μαλάλα γιόρτασε τα 18α γενέθλιά της τον περασμένο Ιούλιο στο Λίβανο, όπου εγκαινίασε ένα σχολείο για κορίτσια, που είναι πρόσφυγες από την Συρία και δήλωσε ότι θα δώσει μάχη για να στηρίξει τα παιδιά των προσφύγων, σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ