Βάλντις Ντομπρόβσκις: Ποια ήταν η πολύνεκρη περίεργη τραγωδία που στοίχισε το πρόωρο τέλος της Πρωθυπουργίας στη Λετονία

Με αφορμή την επίσκεψη του Βάλντις Ντομπρόβσκις κάνουμε αναδρομή στο προφίλ του Λετονού Ευρωπαίου Αξιωματούχου και στεκόμαστε κυρίως στο τραγικό γεγονός της κατάρρευσης της στέγης ενός σούπερ μάρκετ με δραματικό επακόλουθο να χάσουν την ζωή τους 52 άνθρωποι. Το γεγονός αυτό κόστισε στον Ντομπρόβσκις το πρόωρο τέλος με παραίτηση του από την Πρωθυπουργία της Λετονίας.

Ας δούμε φωτό & το τι συνέβη τότε την μοιράια 22η Νοεμβρίου 13:

Στους 52 τουλάχιστον ανήλθαν οι νεκροί από την κατάρρευση της οροφής του σουπερμάρκετ axima στα προάστια της Ρίγας, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές απόψε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκτιμάται πως άλλοι 30 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

"Έχουμε μέχρι τώρα 52 νεκρούς και εκτιμούμε ότι υπάρχουν άλλοι 30 παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Κατά πάσα πιθανότητα είναι όλοι τους νεκροί", είπε ο δήμαρχος της πόλης, Νιλς Ούσακοφς.

"Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμη επιζώντες αλλά, καθώς έχουν περάσει 24 ώρες, οι ελπίδες δεν είναι και πολύ μεγάλες", πρόσθεσε.

Περίπου 200 διασώστες, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, εργάζονται ακατάπαυστα για να απεγκλωβίσουν και τα υπόλοιπα θύματα της καταστροφής, της χειρότερης τραγωδίας που έχει σημειωθεί στη Λετονία αφότου ανέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1991.

Η οροφή κατέρρευσε το απόγευμα  σε ώρα μεγάλης αιχμής, ενώ εκατοντάδες πελάτες έκαναν τα ψώνια τους στο κατάστημα που βρίσκεται στο προάστιο Ζόλιτουντ, στην περιφέρεια της Ρίγας.

"Όλα κατέρρευσαν, οι τοίχοι, η στέγη, όλα!", δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό κανάλι LNT.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος και στις σημαίες στα δημόσια κτίρια τυλίχθηκαν μαύρες κορδέλες. Την Δευτέρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, η Εγκίτα Πόλε, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι από τους 38 τραυματίες οι 22 παραμένουν για νοσηλεία. Οι περισσότεροι φέρουν κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι ή ρήξεις διαφόρων οργάνων. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε επάνω τους η υπόλοιπη στέγη ενώ αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια. Έχουν τραυματιστεί επίσης 12 διασώστες.

Πέντε γερανοί βοηθούν τα συνεργεία στην απομάκρυνση των μεγάλων όγκων του τσιμέντου. "Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη στο κτίριο", είπε ο επικεφαλής των διασωστών, Όσκαρς Αμπόλινς.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο της καταστροφής, θρηνώντας για τους νεκρούς και αναμένοντας πληροφορίες για τους αγνοούμενους. "Σκοτώθηκαν άνθρωποι, πολλοί υποφέρουν, είναι προτιμότερο να βρίσκομαι εδώ παρά στο σπίτι", είπε μια 75χρονη γυναίκα, η Βάντα, που πήγε στο σουπερμάρκετ για να αφήσει λίγα λουλούδια και να ανάψει κεριά.

Πολλοί επίσης είναι αυτοί που χρειάστηκαν ψυχολογική υποστήριξη μετά το σοκ που υπέστησαν, είτε επειδή βρίσκονταν μέσα τη στιγμή της τραγωδίας είτε επειδή έχασαν κάποιον δικό τους άνθρωπο. "Κάτι τέτοιες στιγμές, πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε. Οι άνθρωποι εδώ κρυώνουν, είναι απελπισμένοι κι εγώ μπορώ να τους βοηθήσω μόνο με τις προσευχές μου ή με λίγο ζεστό τσάι", είπε μια 25χρονη εθελόντρια μιας κοντινής ενορίας.

 Η αστυνομία εξέτασε πολλές διαφορετικές θεωρίες για τα αίτια της κατάρρευσης, όπως εξήγησε η εκπρόσωπός της, Σιγκίτα Πιλντάβα, όπως το αν ευθύνονταν οι εργασίες που ήταν σε εξέλιξη στη στέγη ή αν προϋπήρχε κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα.

Ένας εκπρόσωπος του δήμου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στην ταράτσα του κτιρίου γίνονταν έργα για τη μετατροπή της σε κρεμαστό κήπο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Ρίγας ανακοίνωσε  ότι θα αποζημιώσει με το ποσό των 14.000 ευρώ τις οικογένειες των αγνοούμενων και με 7.000 ευρώ τους τραυματίες.

Η εταιρεία Maxima υποσχέθηκε επίσης να αποζημιώσει τα θύματα. Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και μάλιστα είχε τιμηθεί και με βραβείο για την αρχιτεκτονική του.

 

Έτσι παραιτήθηκε ο Ντομπρόβσκις από την Πρωθυπουργία της Λετονίας μην αντέχοντας το βάρος της πολύνεκρης τραγωδίας

Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπός του. «Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει στις 16.00 συνέντευξή Τύπου όπου θα επιχειρηματολογήσει επί της απόφασής του», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μάρτινς Πάνκε.

Η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρότατη κριτική μετά το δυστύχημα στο σούπερ μάρκετ.

«Ανακοινώνω την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας», είπε αργότερα και ο ίδιος ο κ. Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων BNS.


 
Ο Λετονός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τους θανάτους λόγω της κατάρρευσης «δολοφονία». Η παραίτηση του δημιούργησε κλίμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα της Βαλτικής.

Who is Who

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Valdis Dombrovskis) είναι πολιτικός από τη Λετονία. Υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας και διορίστηκε στην πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Ιβάρς Γκοντμάνις, το Φεβρουάριο του 2009. Παραιτήθηκε το 2013, έπειτα από την τραγωδία με την κατάρρευση σούπερ μάρκετ στη Ρίγα. Είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Κόμμα Νέας Εποχής.
 
Από τον Νοέμβριο του 2014 έχει αναλάβει τη θέση ενός εκ των Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο.
 
Γεννήθηκε στη Ρίγα στις 5 Αυγούστου του 1971 και αποφοίτησε από το Φυσικομαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λετονίας. Στη συνέχεια απέκτησε ΜΒΑ στα Οικονομικά για μηχανικούς από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ρίγας. Το 1995 και Μάστερ στη Φυσική από το πανεπιστήμιο της Λετονίας το 1996. Εν συνεχεία εργάστηκε στο Ινστιτούτο Φυσικής του πανεπιστημίου του Μάιντς, στη Γερμανία το 1995-96 και μετά ως βοηθός ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, στις ΗΠΑ (1998).
 
Πολιτική δραστηριότητα
 
Μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του από το 2002, έγινε υπουργός Οικονομικών το 2002 και την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής. Υπήρξε επίσης παρατηρητής του Συμβουλίου της ΕΕ (2003–2004) και ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Πρωθυπουργία
 
Στις 26 Φεβρουαρίου του 2009 μετά την παραίτηση του Ιβάρς Γκοντμάνις διορίστηκε στην πρωθυπουργία από τον πρόεδρο Ζάτλερς.H νέα πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού επικυρώθηκε από το λετονικό κοινοβούλιο με 67 ψήφους υπέρ έναντι 21 κατά, στις 12 Μαρτίου του 2009.
Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση προέβη σε αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς.
 
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Ντομπρόβσκις κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου 2010, εξασφαλίζοντας το 57% των ψήφων και τις 63 επί συνόλου 100 εδρών στο Κοινοβούλιο
 
Την 1η Νοεμβρίου 2010 ο Ντομπρόβσκις έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο δύο ημέρες μετά, με ψήφους 63-35
 
Παραίτηση
 
Ο Ντομπρόβσκις παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 27 Νοεμβρίου 2013 έπειτα από την κατάρρευση της στέγης ενός σούπερ μάρκετ στη λετονική πρωτεύουσα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 54 άτομα. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.
 
Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία η Λαϊμντότα Στραουτζούμα, τον Ιανουάριο του 2014.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ