Α. Τσίπρας: Τα κύματα δεν ξεβράζουν νεκρούς πρόσφυγες & παιδιά αλλά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Με αναφορές στα ναυάγια των περασμένων ημερών στο Αιγαίο ξεκίνησε την απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για προσφυγικό.

«Εκφράζω την βαθειά μου θλίψη την απέραντη οδύνη στους θανάτους και στην τραγωδία που εξελίσσεται στην θάλασσά μας. Τα κύματα δεν ξεβράζουν νεκρούς πρόσφυγες και παιδιά αλλά ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το να μένει κανείς απαθής σε μια τραγωδία που εξελίσσεται με ευθύνη της Δύσης , διότι οι πολεμικές επεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή δεν έγιναν για να αναδείξουν τον εκδημοκρατισμό των περιοχών αλλά γεωπολιτικά συμφέροντα που κακώς θεωρήθηκε ότι δεν θα είχαν συνέπειες. Σήμερα, όσοι έσπειραν ανέμους θέρισαν θύελλες μόνο που οι θύελλες έπληξαν τις πρώτες χώρες υποδοχής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε ντροπή «την αναποτελεσματική δράση και το επίπεδο της συζήτησης που ο ένας επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλον» κάνοντας λόγο για «κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδία». Είναι σε όλους σας συμπαθή τα νεκρά παιδία και μας προκαλούν θλίψη αλλά τα άλλα προσφυγόπουλο που ζουν δεν είναι συμπαθή» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους άνδρες και τις γυναίκες της ακτοφυλακής, πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «αισθάνθηκα δυσάρεστα όταν κάποιοι ηγέτες με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι προεκλογικά στηλίτευαν την κυβέρνηση μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας και όταν τέθηκε το ερώτημα τι κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές δεν είχαν απάντηση».

Ο πρωθυπουργός οριοθέτησε ως πρώτιστο καθήκον την «σωτηρία των προσφύγων». «Ως έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά από τα διηγήματα των παππούδων μας και γιαγιάδων μας. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να μην ξαναζήσουμε στιγμές σαν τις χθεσινές. Να μην επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει νεκροταφείο. Γι αυτό είναι ανάγκη σε ευρωπαϊκό επιπεδο να κρατήσουμε στάση υπευθυνότητας που συνάδει με τις αξίες ευρώπης που τείνει να τις χάσει και να αποφεύγουμε την κινδυνολογία. Δεν είναι ζήτημα που προσφέρετε για ασκήσεις αντιπολιτευτικής πολιτικής».

Μιλώντας για τη θέση της Ελλάδας είπε ότι «καθίσταται από μέρος της κρίσης μέρος της λύσης του προσφυγικού προβλήματος με εποικοδομητική στάση» και καλείται να παίξει «το ρόλο συνδετικού κρίκου ΕΕ και Τουρκίας και να μην παρακολουθεί απλά την συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της χώρας και όχι του επαίτη που ζητά κονδύλια».

«Εμείς σε αντίθεση με την ΝΔ αντιληφθήκαμε το μέγεθος του προβλήματος από την αρχή και το θέσαμε σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς να προχωρούμε σε δηλώσεις που εκθέτουν την χώρα. Αντίθετα το κόμμα σας (ΝΔ) δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες ως ροές λαθρομεταναστών και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ως κυβέρνηση που προκαλεί το πρόβλημα. Τώρα όμως αναγνωρίζω ότι έχετε πλέον συνειδητοποιήσει την διαφορά των προσφυγικών ροών από τις μεταναστευτικές και σταματήσατε τις αναφορές που κάνουν κακό στην χώρα μας» επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στο τι συμφωνήθηκε και τι συζητήθηκε στη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών είπε ότι «σε αυτή την σύνοδο καταστήσαμε σαφές ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος αλλά έχει την τιμή να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «οι πραγματικές διαστάσεις υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας». «Θέσαμε το ζήτημα του επιμερισμού της ευθύνης. Η ΕΕ στο ζήτημα αυτό κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας. Αυτή την ώρα κανει προσπάθειες προς την σωστή κατεύθυνση για συνεννόηση με τουρκία και για την εγκατάσταση αλλά και μετεγκατάσταση. Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις λεκτικές αναφορές που δίνουν δικαίωμα σε κάποια χώρα να κλείνει τα σύνορά της προσθέτοντας ότι στην επόμενη σύνοδο η Ελλάδα θα ζητήσει να καταργηθεί η πολιτική των τειχών.

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε τη δημιουργία ενός γκέτο μεταναστών επιμένοντας ότι το αίτημα υπήρχε «ίσως όχι με τον πιο επίσημο τρόπο». «Αλλά ξέρετε τα χειρότερα πράγαματα δεν τίθενται με τον πιο επίσημο τρόπο. Ο διαβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Υπηρχε αίτημα να δημιουργηθεί υπερ στρατόπεδο για να γίνει η μετεγκατάσταση. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα δημιουργούσε αντίθετα αποτελέσματα καθώς θα υπήρχε γκέτο και θα ενίσχυε ρατσιστικά αντανακλαστικά. Η υποχρέωση που αναλάβαμε για αύξηση της ποσότητας είναι διαφορετική από την δημιουργία στρατοπέδου. Οι θέσεις αυτές είναι προσωρινές. Τόσο στα πέντε νησιά που η διαμονή θα είναι μαξιμουμ 3 ημέρες. Οσο και στην ενδοχώρα θα τις μοιράσουμε σε Αττική και Β. Ελλάδα εκεί θα είναι η διαμονή προσφύγων που αναμένουν την μετεγκατάσταση αρα η διαμονή δεν μπορεί να ξεπερνά τους 2 μήνες. Είναι θετικό να αυξήσουμε τις θέσεις σε κέντρα υποδοχής για να υλοποιήσουμε πρόγραμμα μετεγκατάστασης 66 χιλ προσφύγων και να διαχειριστούμε αυτές τις ροές».

«Αντί για υπερ στρατόπεδο είπαμε μελλοντικά να επιδοτηθεί ενοίκιο – χωρίς να είναι δεσμευτικό -  σε ελληνικές οικογένειες για να φιλοξενηθούν περι τις 20.000 πρόσφυγες και όλοι θα είναι προσωρινά διαμένοντες» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου που θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Τσίπρας έχει ως εξής: 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Κείμενο της Συνόδου για το προσφυγικό είναι ασαφές και η δήλωση που κάνατε αμέσως μετά φαίνεται να αποκρύπτει σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήσατε. Δημιουργείται έτσι μια κατάσταση που προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.  Μια κατάσταση που μπορεί να επιφυλάξει σοβαρούς κινδύνους.

Στις 16 Οκτωβρίου, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Προσφυγικό, δηλώνατε ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μιλούσε για δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Χθες (25 Οκτωβρίου) μετά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών που βρίσκονται στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, μιλήσατε για  παράλογες προτάσεις τις οποίες απορρίψατε. Δεν είπατε, όμως, σε τι ακριβώς συμφωνήσατε και  ούτε ποιες συνέπειες μπορεί να έχει για τη χώρα, τα εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες, αυτή η συμφωνία σας. 

Σημειώνεται ότι στο κείμενο των 17 σημείων της Συνόδου υπάρχουν σοβαρές ασάφειες, κενά και αντιφάσεις προς σε όσα είπατε.

Ενδεικτικά, επισημαίνονται:

Α. Στη δήλωσή σας είπατε ότι απορρίψατε τη δυνατότητα μιας χώρας να απαγορεύει τη διέλευση που θα εγκλώβιζε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα υποδοχής, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα. Στο σημείο 3, όμως, του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται επί λέξει ότι «θα αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής».
 
Β. Στη δήλωσή σας είπατε ότι αποτρέψατε «τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50.000 προσφύγων». Στο σημείο 5 του Κειμένου της Συνόδου αναφέρεται ότι δεσμευτήκατε να υποδεχτείτε 30.000 συν τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ή μετανάστες.
 
Γ. Στη δήλωσή σας είπατε ότι θα πρέπει «να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, και βεβαίως ένας συντονισμός, και επιχειρησιακός ανάμεσα στην ελληνική και στην τουρκική ακτοφυλακή» και ότι ο  καθένας θα περιπολεί «στα χωρικά ύδατα τα οποία έχει την ευθύνη να ελέγχει».  Στο σημείο 13 του κειμένου της Συνόδου υπάρχουν πολλές και ασαφείς δεσμεύσεις.
Κατόπιν αυτών,  κύριε Πρωθυπουργέ καλείστε να απαντήσετε:
 
1. Ποια η σύνδεση δημοσιονομικής και προσφυγικής –μεταναστευτικής πολιτικής;
 
2. Με βάση τη συμφωνία, μπορούν τα κράτη να κλείσουν τα σύνορά τους και οι πρόσφυγές και μετανάστες να εγκλωβιστούν στη χώρα μας;
 
3. Που θα εγκατασταθούν οι πέραν των  50.000 πρόσφυγες και μετανάστες;
 
4. Τι ειδικότερα σχεδιάζετε όταν μιλάτε για επιδότηση ενοικίου σε 20.000 πρόσφυγες και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό;
 
5.Πως γίνεται στην αρχή να μιλάτε για προσωρινή φιλοξενία και στη συνέχεια για ένταξη στον κοινωνικό ιστό;
 
6.Τι ακριβώς εννοείτε μιλώντας για επιχειρησιακό συντονισμό ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής;
 
7. Τι ακριβώς ζητήσατε από τους ευρωπαίους εταίρους μας όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού;»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ