Good News: Ρεκόρ αφίξεων με 20,5% αύξηση ήδη ο τουρισμός - Αεροδρόμια Ρόδου, Ζακύνθου, Χανίων, Ηρακλείου και Κέρκυρας σε άνοδο!‏

Αύξηση της τάξης του 20,5% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων τουριστών σε πέντε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αύξηση της τάξης του 20,5% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων τουριστών σε πέντε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.


Ειδικότερα, οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Χανίων, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου έφθασαν σε 800.618 από 664.372 τον Μάιο του 2012. Κοινή συνισταμένη σε όλα τα αεροδρόμια είναι η μεγάλη αύξηση έως και 230% στον αριθμό των αφίξεων από τη Ρωσία. Τα πρώτα στοιχεία από το προξενείο μας στη Μόσχα δείχνουν αύξηση του αριθμού των θεωρήσεων για το πεντάμηνο, που ξεπερνά σε ποσοστό το 66% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα, πληροφορίες της Καθημερινής, αναφέρουν ότι το προξενείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αιτήσεων, ξεκίνησε και δεύτερη βάρδια μέχρι το βράδυ.

Πρόκειται για τα πρώτα αξιόλογα στατιστικά δείγματα τα οποία προοιωνίζονται την έντονη δυναμική που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο ελληνικός τουριστικός προορισμός για τη φετινή σεζόν. Αλλωστε για το 2013 έχουν ήδη δρομολογηθεί στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πτήσεις από το εξωτερικό με περίπου 1 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των φορέων του κλάδου κάνουν λόγο για συνολικές τουριστικές αφίξεις που θα φθάσουν στον αριθμό ρεκόρ των 17 εκατομμυρίων.

Η υψηλότερη αύξηση κατά 33,5%, σε σχέση με τα αποτελέσματα στα πέντε αεροδρόμια, καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ζακύνθου. Ετσι, τον προηγούμενο μήνα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο 316 αεροσκάφη με 54.894 επιβάτες από 244 αεροσκάφη με 41.129 επιβάτες τον Μάιο του 2012. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση που παρουσιάζεται από τις αγορές των ανατολικών χωρών, με τη Ρωσία να πρωτοστατεί με ποσοστό 230,3% και να αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Βρετανία για τη Ζάκυνθο. Επίσης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η Πολωνία σε ποσοστό 169,1% και η Τσεχία σε ποσοστό 74,9%. Από την κύρια αγορά της Βρετανίας η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 20,4%. Η κ. Τετράδη σημειώνει ότι οι τιμές για το 2013 είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 οπότε υπήρχαν ακυρώσεις και μεγάλες πιέσεις από τους τουριστικούς οργανισμούς για μείωση τιμών.

Στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 28% φθάνοντας σε 114.556 από 89.471 τον ίδιο μήνα του 2012. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, η αύξηση των αφίξεων προέρχεται από τη δρομολόγηση για πρώτη φορά πτήσεων από τη Ρωσία τον μήνα Μάιο και από την αύξηση των πτήσεων από Πολωνία, Ιταλία, Αγγλία Γερμανία και Βέλγιο.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 26%, φθάνοντας σε 308.498 από 244.929 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ενδεικτικό της αύξησης που αναμένεται είναι ότι με βάση τα σχέδια πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών κάποιες ημέρες μέσα στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο σε διάστημα 24 ωρών 180 αεροσκάφη. Στην πρώτη θέση πέρασε φέτος για τον μήνα Μάιο ο αριθμός των αφίξεων από τη Γερμανία, παρουσιάζοντας αύξηση κατά, περίπου, 20% και στη δεύτερη θέση ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία με περίπου 50% αύξηση. Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας εκτιμά ότι για όλη τη σεζόν ο αριθμός των αεροσκαφών που θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο θα είναι αυξημένος κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της μεγάλης ζήτησης ρωσικοί τουριστικοί οργανισμοί να δρομολογούν μεγαλύτερα αεροσκάφη.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 19,5% φθάνοντας σε 109.106 από 91.338 τον Μάιο του 2012. Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 72,5% από τη Βρετανία κατά 24,3% από τη Γερμανία κατά 15,8% και από τη Γαλλία κατά 11%.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8,1% φθάνοντας σε 213.564 από 197.505. Από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,5% από τη Γαλλία κατά 20,3% και από τη Ρωσία κατά 86,7%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου παρουσίασαν αύξηση κατά 4,6% ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ