Όταν ο Μάρτιν Σουλτς συνάντησε τους πρόσφυγες στο Γαλάτσι: Συγκίνηση & αγκαλιές με τα προσφυγόπουλα

Επισκέψεων συνέχεια για τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η αρχή έγινε σήμερα το πρωί, όταν ο Μάρτιν Σουλτς συμμετείχε στην εκδήλωση για την πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύφων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβρούργο.

Το παρών έδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβρούργου, Ζαν Άσελμπορν, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καθώς και ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

30 πρόσφυγες ταξίδεψαν αεροπορικώς στο Λουξεμβρούργο, οι οποίοι ήταν μέλη 6 οικογενειών από την Συρία και το Ιράκ. Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Ελ. Βενιζέλος, Μαξίμου... Γαλάτσι
Στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Μάρτιν Σουλτς και μετά από κοινές δηλώσεις ο Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη, τον Αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, επισκέφθηκαν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Η άφιξή του βέβαια ήταν... επεισοδιακή, αφού συγκεντωμένοι αλληλέγγυοι τον υποδέχθηκαν με συνθήματα εναντίον της πολιτικής των φραχτών στην Ευρώπη, που όπως τόνιζαν έχει ως αποτέλεσμα τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου.

Εκεί ο Μάρτιν Σουλτς συνομίλησε με δεκάδες πρόσφυγες, στους οποίους εξέφρασε την αλληλεγγύη και την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμη αφιέρωσε χρόνο για να δει τις ζωγραφιές των παιδιών και φωτογραφήθηκε με τα προσφυγόπουλα. Η επίσκεψη του στο κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλατσι διήρκησε περίπου μισή ωρα και περιλάμβανε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Αγκάλιασε παιδιά προσφύγων, φωτογραφήθηκε μαζί τους και ρώτησε ενήλικες για το λόγο που τους έφερε στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην αφγανική κυβέρνηση και φοβόμαστε τους Ταλιμπάν», του απάντησε ο Νατζίπ Μοχαμαντί.

Θαυμάζοντας τις ζωγραφιές των προσφυγόπουλων - Φωτό nwesITΘαυμάζοντας τις ζωγραφιές των προσφυγόπουλων - Φωτό nwesIT
Η ηλικιωμένη Αφγανή Κομπρά τον πλησίασε κλαίγοντας και του είπε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχει λεφτά για να φύγει από την Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς τη συμβούλεψε να πάει αμέσως σε νοσοκομείο στην Αθήνα για να τη βοηθήσουν οι γιατροί.

Μια άλλη ομοεθνής της, κρατώντας το λίγο μηνών μωρό της στην αγκαλιά, είπε στον κ. Σουλτς, με την έκφραση ανησυχίας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, ότι θέλει να πάει στη Γερμανία, αλλά ακούει ότι οι Αφγανοί που φτάνουν εκεί επιστρέφονται αμέσως στην πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αλλά συμβαίνει σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις.

Η ενημέρωση, μάλιστα, αναφέρει πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα μεταβεί και στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί κι αυτό γιατί έχει βγει... εκτός προγράμματος!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ