Τέλος η τηλεδιάσκεψη: Τι είπε ο Τσίπρας με Μέρκελ, Ολάντ & Γιούνκερ – "Αγκάθι" τα κόκκινα δάνεια

​«Πυρετός» διεργασιών στην κυβέρνηση πριν το κρίσιμο αυριανό Eurogroup, προκειμένου να βρεθεί λύση την ύστατη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελείωσε αργά το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, καθώς, όπως διεμήνυσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η προστασία της α' κατοικίας, κυρίως για τους αδυνάμους, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος στο έτερο μείζον θέμα, αυτό της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες για μια λύση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών είναι χαμηλές, γι' αυτό και η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είχε γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηριστικός ως προς το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προσκείμενες στον κ. Γιούνκερ, επιβεβαιώνεται επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν την επίσπευση της χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί σχετικά με το προσφυγικό, καθώς επίσης και την εντατικοποίηση των συζητήσεων με την Τουρκία. Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κύριος Τσίπρας ζήτησε πολιτική στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα των πλειστηριασμών, για το οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται να έδειξε κατανόηση.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για την αρχή της πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς αν δεν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ κατά το αυριανό Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος, όπως αναφέρει το Εθνος, να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Μάλτα την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ