Μια δύσκολη ημέρα για την Ενωμένη Ευρώπη: Ο Κάμερον επίσημα ζητά λιγότερη Ευρώπη για την Αγγλία & ο Τουσκ απαντά: Οver!‏

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έλαβε την αναμενόμενη επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία παρουσιάζει τα αιτήματά του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

"Επιβεβαίωση παραλαβής", έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των 28 κρατών-μελών της Ένωσης. "Με την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν".

Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει έναν γύρο "διμερών διαβουλεύσεων" με τις άλλες 27 κυβερνήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως ο Τουσκ έχει σκοπό να συγκεντρώσει απόψεις μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να δει τι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις όροι του Κάμερον για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα Τρίτη τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση με την επισήμανση ότι οι απαιτήσεις του δεν αποτελούν μια «ανέφικτη αποστολή», αλλά απλώς μια τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ, αν θέλουν να κρατήσουν την Βρετανία στην Ενωση.

Ο Κάμερον, που έχει προκαλέσει σύγχυση σε αξιωματούχους της ΕΕ για το ποιες αλλαγές επιθυμεί αφού δεν έχει αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα, θα στείλει σήμερα επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάζοντάς του τους τέσσερις κύριους στόχους του: εγγυήσεις δίκαιας μεταχείρισης για μη-μέλη της ΕΕ, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, εξαίρεση από την αρχή της «διαρκώς στενότερης ένωσης της Ευρώπης» και λύση στην παραβίαση της ελευθερίας μετακίνησης.

«Θα υπάρξουν αυτοί που λένε, εδώ και αλλού στην ΕΕ, ότι έχουμε ξεκινήσει μια Ανέφικτη Αποστολή», αναφέρει ο Κάμερον, επικαλούμενος τον τίτλο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς και των ταινιών (Mission Impossible), σύμφωνα με τμήματα της επιστολής που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο του, «αλλά εγώ δεν το πιστεύω ούτε λεπτό».

«Η ΕΕ μπορεί να λύσει και αυτό το πρόβλημα»

Ο βρετανός ηγέτης έχει πει ότι προτιμά να μείνει σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά αναμένεται με τη διατύπωση των θέσεών του να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ομάδα των 28 κρατών, αν δεν συμφωνήσουν στις απαιτήσεις του οι άλλοι ηγέτες.

«Η ΕΕ έχει ιστορικό [επιτυχίας] στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων. Μπορεί να λύσει και αυτό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να το κάνουμε», σημειώνεται στην επιστολή του.

Η επιστολή θα αποτελέσει την αρχή της περιόδου διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών πριν το συμβούλιο κορυφής τον Δεκέμβριο, στο οποίο οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν τις βρετανικές θέσεις. 

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα, για το αν θα πρέπει να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2017.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών προτιμά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ