Με 100 δισ. ευρώ γεννιέται ο νέος κολοσσός της μπίρας - Η Anheuser-Busch InBev εξαγοράζει την ανταγωνίστρια της SABMiller

Σε μία γιγαντιαία επιχείρηση συμφώνησαν την Τετάρτη να ενωθούν οι δύο μεγαλύτερες σε πωλήσεις ζυθοποιίες του πλανήτη. 

Η βελγική Anheuser-Busch InBev συμφώνησε να εξαγοράσει την εδρεύουσα στο Λονδίνο ανταγωνίστριά της SABMiller αντί 100,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πληρώσει 62,17 ευρώ για κάθε μετοχή της SABMiller, τιμή που είχε προσφέρει στις 13 Οκτωβρίου.

Για να διευκολύνει την έγκριση της συμφωνίας από τις εποπτικές αρχές - κάτι διόλου προφανές λόγω του συντριπτικά μεγάλου μεριδίου που θα κατέχει η ενοποιημένη εταιρεία στη διεθνή αγορά μπίρας - η SABMiller πρόκειται να πουλήσει τη συμμετοχή της 58% που έχει σε κοινοπραξία με τη MillerCoors στις ΗΠΑ. Το μερίδιο θα εξαγοράσει η βασική εταίρος της στην κοινοπραξία, Molson Coors, αντί 12 δισ. δολαρίων (11,17 δισ. ευρώ).

Η ενοποιημένη εταιρεία θα παράγει περίπου το 30% των συνολικών ποσοτήτων μπίρας που παράγεται στον κόσμο. Σήμερα η AB InBev, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων οι επωνυμίες Budweiser, Stella Artois και Corona, παράγει το 20,8% της παγκόσμιας παραγωγής μπίρας. Η SABMiller, στην οποία ανήκουν η Peroni και η Grolsch, παράγει το 9,7% της παγκόσμιας παραγωγής - πρόκειται για στοιχεία της Euromonitor για το έτος 2014 που δημοσιοποίησε το BBC.

Η SABMiller απασχολεί περίπου 70.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 80 χώρες και ο τζίρος της ξεπερνά τα 26 δισ. δολ. παγκοσμίως (24,2 δισ. ευρώ). Η AB InBev απασχολεί περίπου 155.000 εργαζομένους και ο τζίρος της ξεπερνά τα 47 δισ. δολάρια (43,8 δισ. ευρώ). Οι δύο εταιρείες έχουν προαναγγείλει περικοπές κόστους τουλάχιστον 1,4 δισ. δολ. ετησίως (1,3 δις. ευρώ).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ