Ειδομένη - τραγικές εικόνες: Ιρανοί ράβουν τα στόματα τους απέναντι στα κλειστά σύνορα

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή. Τουλάχιστον 10 Ιρανοί έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. 

Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για την πολιτική «φιλτραρίσματος» βάσει εθνικότητας στις άδειες διέλευσης & την παροχή ασύλου από την ΠΓΔΜ, τη Σλοβενία και την Κροατία.

Σύμφωνα με το άρθρο του skai.gr, Μαροκινοί, Ιρανοί και Πακιστανοί μετανάστες κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ την Δευτέρα απαιτώντας ελεύθερη διέλευση στη Δυτική Ευρώπη. Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για την πολιτική «φιλτραρίσματος» βάσει εθνικότητας για την παροχή ασύλου. Στην περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εικόνες που φτάνουν από την περιοχή δείχνουν τουλάχιστον 10 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Ιρανούς, να έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ράβοντας τα στόματά τους. 

Ένας 34χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός από την Τεχεράνη δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πριν ράψει το στόμα του: «Θέλω να πάω σε οποιαδήποτε ελεύθερη χώρα του κόσμου. Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Θα με κρεμάσουν».

Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την εμπόλεμη Συρία χρησιμοποιούν σαν πέρασμα την βαλκανική χερσόνησο. Φτάνοντας στην Ελλάδα με πλωτά μέσα από την Τουρκία, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τελικό προορισμό της χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Σουηδία. 

Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο, η Σλοβενία που είναι μέλος της ζώνης Σέγκεν, ανακοίνωσε πως θα επιτρέπει τη διέλευση μόνο στους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας τους υπόλοιπους «οικονομικούς μετανάστες που θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω».

Το παράδειγμα της Σλοβενίας ακολούθησαν αμέσως η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν ολοένα και περισσότεροι μετανάστες στους καταυλισμούς των βαλκανικών συνόρων.

Λίγο νωρίτερα ένα γκρουπ μεταναστών από το Μπαγκλαντές, έγραψαν συνθήματα στα γυμνά τους στήθη και στάθηκαν απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ. «Πυροβολείστε μας, δε γυρίζουμε πίσω». «Ή σώστε μας ή σκοτώστε μας», γράφουν μερικά από αυτά. 

Όσοι από τους «μπλοκαρισμένους» μετανάστες το επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα καταβάλλοντας το αντίτιμο των 50 ευρώ. Ωστόσο αρκετές είναι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται τόσο για τα «εθνικά κριτήρια» παροχής ασύλου όσο και για την τιμή του εισιτηρίου επιστροφής.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ