Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ μαζί κατά Γερμανίας: Επείγουσα η προστασία των αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων

Η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Γερούν Ντέισελμπλουμ θέλησαν να πιέσουν για συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσια εγγυήσεων, τα οποία σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην αρκούν για να προστατεύσουν τις καταθέσεις ως τις 100.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι κανόνες της Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστατεύει πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ