Τα 10 πιο πιθανά... από τα απίθανα σενάρια για την οικονομία το 2016 - Η έκθεση της Saxo Bank

Θα μπορούσαν το ευρώ, η Βραζιλία και το πετρέλαιο να στεφθούν οι αναπάντεχοι νικητές του επόμενου έτους; Μάλλον απίθανο να συμβεί το 2016.

 Ωστόσο, υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει και να δούμε και άλλα ακραία γεγονότα, όπως η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων από την αύξηση των επιτοκίων της Fed ή η επιστροφή των... «μονόκερων» στη Σίλικον Βάλεϊ.

Εκθεση της Saxo Bank παραθέτει τις 10 πιο ακραίες προβλέψεις για το 2016 και το πώς αυτές θα μπορούσαν να συμβούν.

1. Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,23

Η Ευρώπη διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και ο μειωμένος πληθωρισμός της λογικά (σύμφωνα με τη μακροοικονομική θεωρία) σημαίνει πιο ισχυρό νόμισμα – όχι πιο αδύναμο. Το πτωτικό ράλι έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο του, γεγονός που σημαίνει ότι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι η εκ νέου αποδυνάμωση του δολαρίου.

2. Το ρωσικό ρούβλι αυξάνεται κατά 20%.

Μέχρι τα τέλη του 2016 μια ανάκαμψη στη ζήτηση του πετρελαίου καθώς και η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) με απαράδεκτα αργό ρυθμό, πυροδοτούν άνοδο του ρωσικού ρουβλιού κατά 20% περίπου έναντι δολαρίου και ευρώ.

3. Οι «μονόκεροι» της Σίλικον Βάλεϊ προσγειώνονται ξανά στη Γη.

Το 2016 θα θυμίσει τη Σίλικον Βάλεϊ του 2000, με περισσότερες start-up εταιρείες να καθυστερούν το στάδιο της εμπορευματοποίησης και της κατάθεσης απτών επιχειρηματικών μοντέλων, με αντάλλαγμα την προσθήκη χρηστών, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν σημαντικό μέγεθος.

4. Η Βραζιλία ανακάμπτει.

Η σταθεροποίηση, οι επενδύσεις λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και οι συντηρητικές μεταρρυθμίσεις βοηθούν την οικονομία να ανακάμψει.

5. Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ διατηρούν την προεδρία.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χάνει την ισχύ του και καταλήγει δραματικά αδύναμο, καθώς τα χάσματα από την εσωκομματική μάχη με αφορμή τη μελλοντική πορεία του κόμματος βαθαίνουν. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών, οι οποίοι διενεργούν άλλη μια επιτυχημένη εκστρατεία «get-out-the-vote» υπέρ της ψήφου στις εκλογές, που οδηγεί τους «Millennials» (όπως αποκαλείται η γενιά της νέας χιλιετίας) να μεταβούν μαζικά στις κάλπες, απελπισμένοι από το πολιτικό αδιέξοδο και τις χαμηλές προοπτικές απασχόλησης των τελευταίων οκτώ ετών.

6. Πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η πολυαναμενόμενη ένδειξη για κατακόρυφη μείωση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ επιτέλους εμφανίζεται. Εμφανώς ικανοποιημένος, ο ΟΠΕΚ αιφνιδιάζει την αγορά με μείωση της παραγωγής.

7. Η τιμή του αργύρου αυξάνεται 33%.

Τα πολιτικά κίνητρα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύει περαιτέρω τη ζήτηση για το μέταλλο από τις βιομηχανίες, δεδομένης της χρήσης του στα φωτοβολταϊκά.

8. Κατάρρευση ομολόγων

Στα τέλη του 2016, η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν προχωρά σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις σε όλες τις βασικές αγορές ομολόγων, αφού οι αποδόσεις των ομολόγων αρχίζουν να αυξάνονται. Καθώς το μέρος των ισολογισμών των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών που είχε κατανεμηθεί για συναλλαγές σε ομόλογα και market making έχει σχεδόν εξαφανιστεί, γίνεται σαφές ότι πλέον έχει εκλείψει ένα ζωτικό στοιχείο μιας λειτουργικής αγοράς. Η αγορά αργεί να συνειδητοποιήσει αυτή την εξέλιξη και το σύνολο των επενδυτών με θέσεις αγοράς κατευθύνεται με πανικό στον μονόδρομο των μαζικών πωλήσεων, ενώ τα εξελιγμένα μοντέλα κινδύνου σημαίνουν συναγερμό έκτακτης ανάγκης.

9. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκαλεί άνοδο του πληθωρισμού.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις στα αγροτικά εμπορεύματα περιορίζουν την προσφορά, σε μια περίοδο που η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης αγροτικών εμπορευμάτων Bloomberg σημειώνει άνοδο 40%.

10. Είδη πολυτελείας στα αζήτητα.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ανισότητα και με ποσοστό ανεργίας άνω του 10%, η Ευρώπη εξετάζει την υιοθέτηση ενός βασικού ενιαίου εισοδήματος που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες της έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες. Σε μια κοινωνία με περισσότερη ισότητα, όπου προβάλλονται άλλες αξίες, η ζήτηση για αγαθά πολυτελείας μειώνεται δραματικά και ο κλάδος καταρρέει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ