Καροτόσουπα με κανέλα και μυρωδικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα από την Ντίνα Νικολάου

Η αρωματικότατη και φίνα! Αυτή η σούπα σερβίρετε χειμώνα - καλοκαίρι, τόσο νόστιμη είναι... Αν δεν μας αρέσει το κάρι, το αντικαθιστούμε με λίγη κανέλα ή το παραλείπουμε εντελώς. 

Υλικά
Για 4 - 6 άτομα
50 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1½ κιλό καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
500 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος ή έτοιμος συσκευασμένος
800 ml ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου)
1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας ξερός βασιλικός (ή ξερός δυόσμος), τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 ml φρέσκο γάλα
4 - 6 κουτ. σούπας γιαούρτι της αρεσκείας μας, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τα καρότα και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 -3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά. Ρίχνω και το σκόρδο και το σοτάρω για ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.
Σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύω για 1 λεπτό. Προσθέτω το ζωμό, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και, όταν το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 25 - 30 λεπτά, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Προσθέτω το βασιλικό (ή το δυόσμο) και μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα σε δόσεις, στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Την ξαναβάζω στην κατσαρόλα, προσθέτω το γάλα και μαγειρεύω για 1 λεπτό, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Μοιράζω τη σούπα σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα, προσθέτω από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα και πασπαλίζω με κάρι, κατά βούληση.

Who is Who


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ