Λατρεύετε την σοκολάτα; Η ιστορία πάθους για την τέλεια των "ιδιόρρυθμων" Mast Brothers σας αφορά!

Τα εργαστήριά τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο είναι πλέον οι καθεδρικοί του είδους, με τους ίδιους να έχουν καταφέρει να φτιάχνουν χειροποίητη σοκολάτα όπως παλιά.

Ίσως να μοιάζουν περισσότερο με ιδιοκτήτες hip ξενοδοχείου στο Lower East Side, με καλλιτέχνες ή με ιδιοκτήτες εναλλακτικού περιοδικού. Όμως, το αρχηγείο τους δεν είναι παρά ένα bean-to-bar εργοστάσιο σοκολάτας που βρίσκεται στο Brooklyn Navy Yards, στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας του 17ου αιώνα Wallabout, στη Νέα Υόρκη. Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.

Οι αδερφοί Rick και Michael Μast, φανατικοί ιστιοπλόοι, έφτιαχναν σοκολάτα στην κουζίνα τους στο Μπρούκλιν με κόκκους κακάο που αγόραζαν από μικρές οικογενειακές φάρμες στα ταξίδια τους στο Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα. Το 2007 ίδρυσαν την εταιρεία Mast Brothers για να συστήσουν ξανά στον κόσμο τη σοκολάτα εφαρμόζοντας τα ιδανικά τους: εμμονή στη λεπτομέρεια, πίστη στην παράδοση, πρωτοπορία, απλότητα. Με σημαία πάντα την καθαρότητα της γεύσης, έχτισαν γρήγορα ένα brand όπου όλα, από τη συσκευασία μέχρι το marketing και τα προϊόντα, είναι αξιοζήλευτα.

Ξετυλίγοντας το χαρτί μιας μπάρας Mast Brothers, με σχέδια εμπνευσμένα από τους αφηρημένους πίνακες του ’60 από τον Τσέχο καλλιτέχνη Zdeněk Sýkora ή από ένα φουτουριστικό κοστούμι του Giacomo Balla του 1918, έχεις την αίσθηση ότι ανοίγεις ένα δώρο. Το packaging –δουλειά του creative director της εταιρείας Nathan Warkentin– έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκτόξευση της φήμης τους και πολλοί είναι εκείνοι που αγοράζουν σοκολάτες Mast Brothers επειδή το περιτύλιγμα ταιριάζει τέλεια με τη Nordic style κουζίνα τους. Όταν, όμως, δοκιμάσουν ένα κομμάτι, γίνονται φανατικοί. Μαύρη σοκολάτα φινιρισμένη με θαλασσινό αλάτι, γάλακτος φτιαγμένη με βουτυρόγαλα από το Κεντάκι, σοκολάτα από καπνιστούς κόκκους κακάο –κάθε μπάρα είναι και μια έκπληξη.

Το φωτεινό κατάστημα - εργαστήριο στο Μπρούκλιν με το λευκό τούβλο και τα σακιά με τους κόκκους κακάο αφημένα στο πάτωμα θυμίζει περισσότερο γκαλερί. Κάθε μέρα γίνονται ξεναγήσεις ώστε το κοινό να απολαύσει το θέαμα της διαδικασίας παραγωγής. Πίσω από τους γυάλινους τοίχους, εργάτες ψήνουν και αλέθουν τους κόκκους...

Ενα ακόμα κατάστημα - εργαστήριο, στο Λονδίνο αποδεικνύει ότι η φήμη των Mast Brothers έχει βγάλει φτερά, ενώ ετοιμάζεται και ένα ακόμα στο Λος Άντζελες. Όπως και στη Νέα Υόρκη, η φιλοσοφία είναι bean-to-bar, που σημαίνει ότι η επεξεργασία των πολύτιμων κόκκων γίνεται στο εργοστάσιο. Η διαδικασία παραγωγής μένει πιστή στις παραδόσεις. Οι σαγηνευτικές συσκευασίες, όπως αναφέρει το hommemagazine, φυλάσσουν σοκολάτες με γεύσεις που αποκαλύπτουν εξωτικές καταγωγές πρώτων υλών (κόκκους από το Μπελίζ και την Παπούα Νέα Γουινέα, βανίλια bourbon από τη Μαδαγασκάρη), εμμονή στην ποιότητα (πρόβειο γάλα από την Ιταλία και κατσικίσιο από την Ολλανδία) και ανατρεπτική σκέψη στα blends (σοκολάτα με ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης). Όμως η αμβροσία των Mast Brothers είναι η μπίρα σοκολάτας, ένα μη αλκοολουχο ποτό φτιαγμένο από κόκκους κακάο, νερό και καστανή ζάχαρη. Η ενανθράκωση γίνεται με άζωτο, που του χαρίζει έναν θεϊκό αφρό.

To blend σοκολάτας με φρεσκοψημένους κόκκους καφέ ή με αμύγδαλα που ψήνονται επιτόπου δεν έχει μαγέψει μόνο τους chocaholics αλλά και κορυφαίους σεφ και ξενοδόχους. Έτσι, οι σοκολάτες Mast Brothers είναι παρούσες στο French Laundry και το Per Se, στο ΝοMad και στο Plaza Hotel. Όπως λέει και ο Rick Mast: «Aν δεν σου αρέσει η σοκολάτα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην είσαι σοβαρός άνθρωπος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ