Με αρχηγό τον "Νοτιά" του Τάσου Μπουλμέτη όλες οι ταινίες της εβδομάδας

Βεβαίως, το κινηματογραφικό γεγονός της εβδομάδας είναι ο «Νοτιάς». Ταινία της εβδομάδας, όμως, είναι οι «Δεσμοί αίματος» από την Ισλανδία

Νοτιάς

Του Τάσου Μπουλμέτη. Με τους Γιάννη Νιάρρο, Μαρία Καλλιμάνη, Θέμη Πάνου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Χαρά Μάτα Γιαννάτου
Δραματική κομεντί, 2015, Ελλάδα, 99'.
Η νοσταλγία αγκαλιάζει τον «Νοτιά», τη νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, όπως έκανε και στην «Πολίτικη κουζίνα», αλλά εδώ έχει διαφορετικό βάρος και δεν χάνει ποτέ τη σύνδεσή της με το παρόν. Η βύθιση στη δεκαετία των 60s και των 70s, καθώς ο Μπουλμέτης ακολουθεί την ιστορία ενός ερωτιάρη νέου που βρίσκει διέξοδο στις ιστορίες και το σινεμά, είναι ολοκληρωτική και δημιουργεί άμεση συναισθηματική ταύτιση, το χιούμορ είναι (απρόσμενα) άφθονο, η συγκίνηση λυτρωτική. Μερικά από τα εφέ δεν λειτουργούν (τα έγχρωμα καλύτερα από τα ασπρόμαυρα), αλλά η φαντασία τους είναι υπέροχη. Η νοσταλγία όμως εδώ δεν είναι (μόνο) χαριτωμένη και (σίγουρα όχι) αφελής: λειτουργεί μεν σαν βάλσαμο, σε κάνει όμως ταυτόχρονα να θες να κλάψεις για ολόκληρη τη χώρα - όχι γιατί τότε ήταν όλα πιο όμορφα και αθώα, αλλά γιατί, ενώ θες να πιστέψεις ότι «για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να αλλάξουν οι ιστορίες», μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. 

Δεσμοί αίματος / Rams

Του Γκρίμουρ Χακόναρσον. Με τους Σιγούρντουρ Σιγουργιόνσον, Τεοντόρ Γιουλιούσον
Δραματική, 2015, Ισλανδία/Δανία/Νορβηγία/Πολωνία, 93’.
Πώς γίνεται, θα αναρωτηθείτε, μια ταινία με πρωταγωνιστές ηλικιωμένα παππουδάκια και μια χούφτα πρόβατα στην ισλανδική επαρχία να είναι (ήδη) μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς; Πράγματι, είναι απορίας άξιο το πώς ο Γκρίμουρ Χακόναρσον μετατρέπει τη σκληρή ιστορία δυο αποξενωμένων αδερφών που ζουν δίπλα-δίπλα αλλά έχουν να μιλήσουν για δεκαετίες, σε μια ακαταμάχητη ταινία ανθρωπιάς και ελπίδας. Το κάνει, όμως, καταπληκτικά και για μπόνους δημιουργεί ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά φινάλε που έχω δει ποτέ στην οθόνη.

Το μυστικό στα μάτια τους / Secret in their eyes

Του Μπίλι Ρέι. Με τους Τσουιτέλ Ετζιοφόρ, Νικόλ Κίντμαν, Τζούλια Ρόμπερτς, Αλφρεντ Μολίνα.
Δραματική, 2015, ΗΠΑ, 111’. 
Κάκιστο ριμέικ του δημοφιλούς και πολυβραβευμένου αργεντίνικου δραματικού θρίλερ του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα που πριν από έξι χρόνια κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας: εδώ ένας πρώην πράκτορας του FBI (Τσουιτέλ Ετζιοφόρ) επιστρέφει μετά από 13 χρόνια στο Σώμα για να διαλευκάνει τον φόνο της κόρης της συναδέλφου του (Τζούλια Ρόμπερτς) και να επανασυνδεθεί με τον ανεκπλήρωτο έρωτά του (Νικόλ Κίντμαν). Υπερ-δραματικές ερμηνείες, κουραστικό μοντάζ, μια γελοία σκηνή που συμπεριλαμβάνει το στήθος της Κίντμαν, ένα από τα λιγότερο αξιομνημόνευτα φλερτ στην ιστορία του σινεμά, και κανένα μυστικό δεν βγάζει κανένα μάτι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ