Κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα – Προβλήματα και ζημιές από τις πλημύρες και τα χιόνια

Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκαλέσει σε Μυτιλήνη, Τρίκαλα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Ιωάννινα και Κομοτηνή οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήτττουν από χθες όλη τη χώρα, με τα καιρικά φαινόμενα να επιδεινώνονται καθώς σε πολλές περιοχές έχουν αρχίσει να σημειώνονται χιονοπτώσεις, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. 

Στη Λέσβο, από την ισχυρή βροχόπτωση, υπερχείλισε σήμερα τα ξημερώματα ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων. Ευτυχώς η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα,όπως ζημιές σε περιουσίες.

Συνεργεία με μηχανήματα του Δήμου καθάρισαν κεντρικούς δρόμους του νησιού όπως στις εθνική οδό στο ύψος των Λάμπου Μύλων και της Πέτρας από κατολισθήσεις ενώ αποκαταστάθηκε και η ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, που είχε διακοπεί από φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος.

Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας. «Δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα προβλήματα αλλά όλοι παραμένουμε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του χιονιά που αναμένεται να χτυπήσει τη Λέσβο από το βράδυ» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας.

Ήδη συνεργεία ρίχνουν ,προληπτικά, αλάτι σε μέρη όπου υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας παγετού.  

Στα Τρίκαλα κατέρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην περιοχή της Καλαμπάκας από τα ορμητικά νερά του Πηνειού ποταμού. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1981, ενώ οι κάτοικοι θα πρέπει να διασχίσουν πενταπλάσια απόσταση από άλλες γέφυρες για να φτάσουν στην Καλαμπάκα, όπου συγκεντρώνουν το σύνολο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.  Επίσης ,οι ισχυρές καταιγίδες έχουν δημιουργήσει προβλήματα από την υπερχείλιση του Πηνειού, σε διάφορες περιοχές του νομού Τρικάλων.        

     

Κλειστή μέχρι το μεσημέρι παρέμενε η επαρχιακή οδός Κομοτηνής –Μέσης στο ύψος του οικισμού της Παραδημής μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά. Τα εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν από τη χθεσινοβραδινή νεροποντή η οποία είχε ως συνέπεια να υπερχειλίσουν ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ο μεγάλος όγκος των νερών ήταν η αιτία να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών-κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής-και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αυτοκίνητα κόλλησαν μέσα στα νερά, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν δυσάρεστες επιπτώσεις.  

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε όμως η κακοκαιρία και στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα, επλήγησαν σφοδρότατα η Πλάκα Δρεπάνου και τα Ίρια, ενώ ζημιές υπάρχουν και στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου - Μύλων, μετά την Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα.

Από τις 11 χθες βράδυ ως τα ξημερώματα η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις νοτιάδες σε συνδυασμό με την σφοδρή θαλασσοταραχή, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο των τουριστικών χωριών του Ναυπλίου, αφού η θάλασσα βγήκε έξω και μπήκε μέσα σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων κάνοντας μεγάλες ζημιές, ενώ μαζί της έφερε πολλά φερτά υλικά ,κυρίως βότσαλα και έκανε αδιάβατους τους παραλιακούς δρόμους. Στο μεταξύ,από τους θυελλώδεις νοτιάδες έπεσε ένα δένδρο μέσα στο Ναύπλιο πάνω σε αυτοκίνητο,ενώ κλαδιά δένδρων έσπασαν στο 'Αργος, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραυματισμό.

Χιονοπτώσεις σε ορεινή Αρκαδία, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη - Επί ποδός η Πολιτική Προστασία  

Από τη νύχτα, χιονίζει όμως και στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα ,το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο από τα ξημερώματα δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους Δήμους της Ηπείρου εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τον χιονιά. Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της 'Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.  

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει από χθες το απόγευμα διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη σε ορισμένα σημεία του εθνικού, αλλά και επαρχιακού δικτύου. Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία:Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας. Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8 χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.  

Σήμερα το πρωί χιόνισε και στην ορεινή Αρκαδία, χωρίς, ωστόσο,να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ όσοι πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της κεντρικής και ορεινής Πελοποννήσου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν. Ήδη πολλά χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά στην περιοχή της Γορτυνίας πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, Βαλτσινίκο, Μαγούλιανα, Βυτίνα, Λαγκάδια, καθώς και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου που είναι ανοικτό, ενώ έχει χιονίσει και στην Ζήρεια Κορινθίας. Κατά τις νυχτερινές ώρες και προς το ξημέρωμα αύριο, αναμένεται να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ακόμα και μέσα στην Τρίπολη, γι' αυτό και συνίσταται στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ