Live από τη Βουλή η άγρια σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη: Καταρρέουν τα Ταμεία - Αποτύχατε

Η πρώτη σύγκρουση στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να... λάβει χώρα απόψε στην Βουλή. 

 

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση για την πλέον... "καυτή πατάτα" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταυρώνουν αυτή τη στιγμή τα ξίφη τους στο Κοινοβούλιο.

Η σύγκρουση των δύο αρχηγών αναμένεται να είναι μετωπική, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν για "σκληρό ροκ" με σκοπό να αποκαλυφθούν οι "νεοφιλελεύθερες λογικές που διακατέχουν την νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας". Μάλιστα παραπέμπουν στην ομιλία του κ. Τσίπρα στην επετειακή εκδήλωση στο ταε-κβο-ντο για την πίεση που θα ασκήσει ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως έχει την ευθύνη για τον λογαριασμό των 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα αναφέρει ότι πρέπει όλοι να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, με ειλικρίνεια, για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα, το οποίο πολλές κυβερνήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί.

Την ίδια ώρα, σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

 

23:54  Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη 


"Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και εσείς μας το φορέσατε", ήταν η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αρχίζοντας τη δευτερολογία του. 

 

 

23:41  Τσίπρας: Η Ελλάδα ήταν τελευταία στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ

"Συγκρίνετε υποτιθέμενα οφέλη από προβλέψεις ανάπτυξης που δεν είναι δεδομένες. Η χώρα παρά τις αδυναμίες κατάφερε να υπερβεί το στόχο του προϋπολογισμού τα έσοδα.. Αυτή είναι η καταστροφή στην οικονομία; Γιατί κ. Μητσοτάκη τόσα χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ. Μήπως λόγω πελατειακών σχέσεων; "

23:39  Τσίπρας προς Μητσοτάκη 

"Είπατε ότι αυξήσαμε ανεργία και καταστρέψαμε οικονομία. Σήμερα μειώθηκε κατά 1,5 %. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί είναι ακόμα πολύ υψηλή. Ποιος κατέστρεψε την οικονομία;".
 

23:33  Τσίπρας σε Μητσοτάκη 

"Σας ευγνωμονώ γιατί οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι ευδιάκριτες στον ελληνικό λαό. Μπράβο σας γιατί τα λέτε ξεκάθαρα...".

 

23:31  Αλέξης Τσίπρας προς Κυριάκο Μητσοτάκη 

"Σας ρώτησα ποιο είναι το όραμά σας για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση και καταθέσατε πρόταση για ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις-αφού είστε ενάντια στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών- εφαρμογή στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μειώσεις στους μισθους των δημοσίων υπαλλήλων...".

23:29  Δευτερολογία Αλέξη Τσίπρα 

"Κύριε Μητσοτάκη ήταν η παρθενική σας ομιλία. Θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Επιτέλους θα υπάρχουν σαφείς διαφορές. Ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος. Σε όσα ερωτήματα σάς έθεσα, απαντήσατε χωρίς περιστροφές".

 

23:20  Στο βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Σε εξέλιξη η ομιλία του υπουργού Οικονομικών... 

 

23:13  Τον λόγο πήρε ο Γιάννη Βρούτσης 
"Εγώ δεν είμαι ψεύτης κύριε Κατρούγκαλε ούτε υποσχέθηκα αυξήσεις συντάξεων".

23:06  Τι είπε ο Μητσοτάκης σε “πηγαδάκι” μετά την ομιλία του 
Αναμενόμενη ήταν απόψε η... μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα, στην πρώτη μεταξύ τους αντιπαράθεση στη Βουλή, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

22:55  Ομιλία Γιώργου Κατρούγκαλου 

"Δεν είναι πρόταση η διωτική ασφάλιση", απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχίζοντας την ομιλία του. 

22:45  Λεβέντης για Τσίπρα: 

"Μπορεί να κάνει νέες εκλογές για να πετάξει και άλλα βαρίδια".

22:26  Στο βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης 

"Η σημερινή συνεδρίαση είναι άνευ ουσίας; Πού αποβλέπει; Αν αποβλέπει στο να δώσουμε προτάσεις, τότε ναι. Αλλά τις προτάσεις μου τις έχω πει στον κ. Κατρούγκαλο", είπε αρχίζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

22:15  Σταύρος Θεοδωράκης: Η πολιτική τάξη της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων 

“Η πολιτική τάξη της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων – είναι το σεμνότερο που μπορώ να πω. 
Τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης υπερασπίστηκαν μαζί ένα αδιάφανο πελατειακό σύστημα και μαζί, ενωμένα, πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Ήσασταν μαζί κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση. Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα και οι συντεχνίες, οι κομματικοί σας πελάτες”.

 

22:15  Σταύρος Θεοδωράκης: Η πολιτική τάξη της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων 

“Η πολιτική τάξη της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων – είναι το σεμνότερο που μπορώ να πω. 
Τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης υπερασπίστηκαν μαζί ένα αδιάφανο πελατειακό σύστημα και μαζί, ενωμένα, πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Ήσασταν μαζί κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση. Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα και οι συντεχνίες, οι κομματικοί σας πελάτες”.


22:12  Ομιλία Σταύρου Θεοδωράκη 

Στο βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος άρχισε την ομιλία του με το θέμα των αγροτών και στη συνέχεια προτείνει: "Καταργείστε τον νόμο Τσοχατζόπουλου. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη πρόταση που πρέπει να αποδεχτεί η κυβέρνηση". 

 

22:03  Κουτσούμπας: Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν διορθώνεται 

"Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν διορθώνεται, δεν παίρνει από τροποποιήσεις, να αποσυρθεί, όπως το ζητούν και οι χιλιάδες εργαζομένων που είναι στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα μπλόκα".

 

22:00  "Τα τρία αυτογκόλ του Μητσοτάκη" 

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κάνουν λόγο για τρία αυτογκόλ, καθώς -στο πλαίσιο των προτάσεων του- επανέφερε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ζήτησε να μην δοθούν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και θέτει θέμα ιδιωτικής ασφάλισης. 

21:47  Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα 
Στο βήμα της Βουλής αυτήν την ώρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

21:37  Τσίπρας – Μητσοτάκης στη Βουλή: Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε στο βουνό! 

Την ώρα που η συζήτηση στη Βουλή είναι σε εξέλιξη, η Λαϊκή Ενότητα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

"Η συζήτηση στη βουλή εξελίσσεται σε ένα  πολιτικάντικο διαγκωνισμό  μεταξύ παλαιών και νέων μνημονιακών δυνάμεων για τον τρόπο που θα σφαγιαστούν οι συντάξεις  και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι κοι Τσίπρας και Μητσοτάκης   και τα κόμματά τους έχουν ψηφίσει από κοινού το 3ο μνημόνιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.Ενώ λοιπόν συμφωνούν καμώνονται πως διαφωνούν για το θεαθήναι,επιβεβαιώνοντας αυτό που λέει ο λαός μας:βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε στο βουνό.
Οι πολίτες που βρίσκονται αγωνιζόμενοι στους δρόμους  πρέπει να καταλάβουν ότι εντός των μνημονίων δεν μπορεί να προκύψουν  θετικές λύσεις  στο ασφαλιστικό, παρά μόνο νέα  δεινά και να εντείνουν  τον  μαζικό αγώνα τους".

21:17  Στο βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά 

"Κύριε Τσίπρα σήμερα ξεπεράσατε τον εαυτό σας με απύθμενο θράσος. Ο πανικός σάς ωθεί σε αλαζονεία. Από την αλαζονεία της εξουσίας περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας. Γι' αυτό δεν σας πιστεύει κανείς", είπε αρχικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

20:39  Επίθεση Καμμένου σε Μητσοτάκη 

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε άρωμα... Σημίτη. Μας μίλησε για τον Γιαννίτση...

20:33  Ολοκληρώνει την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του. Όρθιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. 

 

20:32  Κ. Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν σας αρέσουν οι αριθμοί 

"Αν είχατε φροντίσει να περιφρουρήσετε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν θα χρειαζόταν σήμερα να μιλάμε για επιπρόσθετα μέτρα. Σας καλώ σήμερα να εγκαταλείψετε το σχέδιό σας και να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο... Σε εσάς κύριε Τσίπρα δεν σας αρέσουν οι αριθμοί. Ενδιαφέρεστε για τους ανθρώπους (σ.σ. με δόση ειρωνείας)".

 20:29  Κ. Μητσοτάκης: Σας καλώ σε διάλογο εξπρές... 

Σας καλώ να πάρετε πίσω τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Σας καλώ σε διάλογο εξπρές... Τον αντέχετε αυτόν τον διάλογο; Γνωρίζω απόλυτα τι θα μου πείτε: Κι εσείς τα ίδια κάνατε. Αναρωτιέμαι, πώς θα ένιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της Αριστεράς μπροστά στο αλισβερίσι, τα εγγόνια να επικαλούνται τους παπούδες για μια μετακλήτή θέση στο δημόσιο. 

20:07  Κ. Μητσοτάκης: Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε ευθύνη 


Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε καμία ευθύνη. Αξίζει να θυμηθούμε τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στην πλατεία Συντάγματος ήταν για να αποδοκιμαστεί το σχέδιο Γιαννίτση. Τότε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι πρώτοι καταγγέλοντες. (νέες αντιδράσεις στα έδρανα της Βουλής)

20:04  Κ. Μητσοτάκης: Να είστε λίγο ήσυχοι...! 

Αντιδράσεις και φωνές την ώρα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τους απάντησε: Γιατί τέτοιος εκνευρισμός; Να είστε λίγο ήσυχοι, κύριοι!

20:02  Επίθεση Κ. Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα 

Κοροϊδέψατε συστηματικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο πριν ένα χρόνο και τώρα δεν είναι; Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, αλλά οι πολίτες δεν τα ξεχνούν. Μας πάτε πολύ πίσω κ. Τσίπρα σε εποχές διχασμού.

 

20:00  Η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής: Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική. Οι πολιτικοί οφείλουμε να δείχνουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα. Εσείς κ. Πρωθυπουργές έχετε επιλέξει να κάνετε ακριβώς το ανάποδο. Γιορτάσατε τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης σας: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής περιόδου της Ελλάδας. Φτάσατε τη χώρα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες... Διοργανώσατε πολιτική φιέστα. Αυτό δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο, είναι πρόκληση.

 

19:46  Μήνυμα Τσίπρα σε αγρότες 

"Θέλουμε να βρούμε λύσεις, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε το βήμα της πρότασης. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλω να εκφράσω την απορία μου για ένα πρωτοφανές γεγονός. Από όσο θυμάμαι κάθε χρόνο είχαμε αγροτικές κινητοποιήσεις. Για πρώτη φορά τους δίνεται η δυνατότητα από την αρχή να συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό και αρνούνται. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά με τα προβλήματά τους που είναι υπαρκτά". 

19:36  Τσίπρας: Ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος 
Για εμάς η στήριξη των αδύναμων είναι βάση της ιδεολογίας μας. Δεν πιστεύουμε ότι τις θετικές οφέλειες ανάπτυξης πρέπει να τις απολαμβάνει ένα μέρος του πληθυσμού. Ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος... Άκουσα προχθές τον κ. Κικίλια που είπε ότι η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών. Για εμάς είναι στοιχείο δικαιοσύνης". 

19:34  Τσίπρας: Διάλογος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
"Προτείνουμε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης για όλους, αλλά θα γίνει διάλογος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες...".

 

19:31  Επίθεση Τσίπρα
"Έχετε το θράσος να λέτε ότι εσείς φέρατε το 1% μείωση του ΑΕΠ..."

19:24  Τσίπρας: Έχετε ψηφίσει περικοπές συντάξεων
"Θα συμπραχθείτε με το ΔΝΤ; Σήμερα περιμένω συγκεκριμένες και όχι αόριστες απαντήσεις. Ειδικά όταν έχετε ψηφίσει τις περικοπές των συντάξεων που συνολικά έφτασαν το 35%. Καταθέτω στα πρακτικά από τον Μάιο 2010 έως Ιούνιο 2014 τις προτάσεις κυβερνήσεων ΝΔ και ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για περικοπές συντάξεων". 

19:22  Τσίπρας: Έχετε να καταθέσετε πρόταση;
"Δώσαμε απόλυτη προεραιότητα για να μην κοπούν εκ νέου οι συντάξεις. Δεχθήκανε μικρή αυξηση εργοδοτικών εισφορών. Κι εμείς δεχθήκαμε να συζητήσουμε μαζί τους για μεταρρυθμιστικές προτάσεις... Τα ερωτήματα που θέλω να θέσω ευθέως σε όσους είχαν τη διακυβέρνηση του τόπου: εσείς που λεηλατήσατε τα ταμεία στα χρόνια της ανάπτυξης, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε, έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση;". 

 

19:19  Τσίπρας: Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο
"Μπροστά σε ένα εμφανές αδιέξοδο, που κυβερνήσεις σας δημιούργησαν, επιλέγουμε ένα δύσκολο δρόμο. Συντάξαμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση και τη θέσαμε σε διάλογο. Σας καλούμε σήμερα να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Αρνηθήκατε τον διάλογο, όταν σας καλέσαμε. Αρνηθήκατε να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, η υποχρεώσεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% δεν είναι υποχρεωτικό να προέλθει από νέες μειώσεις συντάξεων".  

 

19:15  Τσίπρας: Έχουν τεράστιες ευθύνες...
"Είναι βαθιά ανεύθυνη η στάση που κράτησαν τα τελευταία χρόνια, τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν ευθύνη για το αδιέξοδο. Μας κουνάνε το δάχτυλο, παριστάνουν τους εισαγγελείς, ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες...".

 

19:14  Τσίπρας: Γιατί συζητάμε σήμερα για το Ασφαλιστικό
"Σήμερα είμαστε εδώ και συζητάμε γιατί βρισκόμαστε σε μια πορεία που αν δεν ανατραπεί οδηγεί σε κατάρρευση των ταμείων και αδυναμία πληρωμών των συντάξεων".

19:12  Ομιλία Αλέξη Τσίπρα
"Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ... Με λίγα λόγια, συζητάμε το ασφαλιστικό όχι γιατί μας το ζητούν οι δανειστές. Σήμερα συζητάμε γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει". 

 

19:09  Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας
"Όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος... Δεν υπάρχει δυνατότητα να αμφισβητήσει κανείς την πραγματικότητα. Ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο", είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ