" Βαράνε" όλοι: Η απειλή για έξοδο από το Σένγκεν, το 15% μείωση συντάξεων του ΔΝΤ & οι αγρότες απόψε Θεσσαλονίκη 

Η χώρα έχει τρεις μήνες διορία να λύσει προβλήματα που σχετίζονται με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν συμπίπτει σε πολλά σημεία με το δημοσίευμα της Le Monde για σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ερχεται επίσης μετά το περίφημο άρθρο στους Financial Times για “ανταλλαγή” του χρέους με τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα.

Τι λένε οι Βρυξέλλες 

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η Κομισιόν βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις που ζητά το ΔΝΤ, θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.


 Στο πλαίσιο αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά των διαπραγματευτών δείχνει προβληματισμένη, καθώς οι ενστάσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό όπως και το ότι ανοίγει πρόωρα θέμα μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το δημοσίευμα της Huffington Post και ο ρόλος του Πολ Τόμσεν 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση και οικονομικοί παράγοντες έχουν συμφωνήσει σε έναν τρόπο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που επιδιώκουν οι διεθνείς πιστωτές. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει τη συμφωνία και επιμένει ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να βαρύνει τον μέσο Έλληνα. 

 Η πηγή αυτή που μίλησε στη Huffington Post, είπε ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια της ελληνικής να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της..

 

Η αδιαλλαξία του Ταμείου αποδίδεται από ορισμένους στον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, τον Πολ Τόμσεν. "Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα", υποστήριξε η πηγή που επικαλείται η Huffington Post.

 

Οι πληροφορίες αυτές συνάδουν με την εκτίμηση όλων των ελλήνων διαπραγματευτών από το 2010 ότι ο Πολ Τόμσεν κρατά σταθερά μία εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα αδιαφορώντας για την πραγματική αποτελεσματικότητα των προτάσεών του.

Τι λένε οι Βρυξέλλες 
 

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η Κομισιόν βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις που ζητά το ΔΝΤ, θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.
 Στο πλαίσιο αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά των διαπραγματευτών δείχνει προβληματισμένη, καθώς οι ενστάσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό όπως και το ότι ανοίγει πρόωρα θέμα μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα

 

Τρίτος πονοκέφαλος γιά την κυβέρνηση,  οι αγρότες  με τα τρακτέρ 

 

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν σήμερα  οι αγρότες από όλα τα μπλόκα εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστολου.

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ωστόσο, το μπλόκο των Τεμπών, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε να μην πάει συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.


Μέχρι στιγμής πάντως και παρά τις όποιες μετριοπαθείς φωνές οι αγρότες αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στην φορολογία τους.

 

Στο πλευρό των αγροτών οι επιστημονικοί φορείς

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και δηλώνουν ότι μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες «θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία».

 

Οι επιστημονικοί φορείς  της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.

Παράλληλα, ζητούν από τη Κυβέρνηση να  δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει - κατά δήλωση των εκπροσώπων της - στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ακόμη, κατηγορηματικά οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι:

 

  • Συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και είναι  σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων μας το επόμενο διάστημα.
  •  Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούν να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, οι επιστημονικοί φορείς  θα συμμετέχουν δυναμικά στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016, ενώ καλούν τα μέλη τους και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις της 4ης Φεβρουαρίου 2016.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ