Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: "Η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης"

Η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο κ.Τσίπρας αφού υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα δυσανάλογο βάρος για το προσφυγικό χαρακτήρισε θετική την έκβαση της Συνόδου διότι όπως υπογράμμισε στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά στην διατήρηση της συμφωνίας Σένγκεν , τονίζεται πως δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για το προσφυγικό και υπογραμμίζεται η πλήρης εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφύγων .

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις δυσκολίες αναδεικνύονται οι αδυναμίες της Ε.Ε. και έκανε λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας, καθώς και για μία «δύσκολη σύνοδο».

Όπως είπε, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά, ζητώντας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη.

«Λίγο πριν από το τέλος της Συνόδου πήραμε μία σαφή διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quο», ανέφερε και στάθηκε στο γεγονός πως έγινε σαφής αναφορά σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης, αλλά και δέσμευση «ότι θα συνεργαστούμε διατηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα έδωσε την συγκατάθεσή της για τη Βρετανία παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον αναφέροντας πως θα έχει μια δύσκολη μάχη για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά και «αντίφαση», καθώς όπως είπε, καλείται να πείσει τους Βρετανούς πολίτες να μείνουν στην Ε.Ε., προσφέροντάς τους ένα πακέτο με «λιγότερη Ε.Ε.».

«Η απάντηση στα προβλήματά μας δεν είναι η λιγότερη Ευρώπη αλλά η καλύτερη Ευρώπη» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί και από τις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό άκρο της Ε.Ε., αναφορικά με το προσφυγικό.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ