Δεύτερη μέρα της συζήτησης για το «παράλληλο πρόγραμμα» (live) – Αργά το απόγευμα η ψηφοφορία

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το «Παράλληλο πρόγραμμα».

Το λόγο πήρε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει αργά το απόγευμα

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί επειδή ορισμένοι ακραίοι κύκλοι το επιθυμούν

«Δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει, έκανε λόγο για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου «στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης.

«Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση από το 2008» είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας για τη συνέχιση της κρίσης τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ακόμα περισσότερη κρίση και άλλα προβλήματα κυρίως συνοχής στην ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ΕΕ που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών». 

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Όπως επισήμανε, αποτελεί «κοινή αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα και κανείς δεν βρέθηκε να έχει το θάρρος να το αντικρούσει».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική γραμμή στο προσφυγικό 

Με αναφορά στο προσφυγικό ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«Η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί»» είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση». 

Δημ. Κουτσούμπας: Αντιλαϊκές οι πολιτικές της Κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την για αντιλαϊκές πολιτικές, για θράσος που επιδεικνύει αλλά και για τακτικές μαστίγιου και καρότου που εφαρμόζει.

Κάθε φορά που φέρνετε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, εμφανίζονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό. Αυτή τη φορά λέτε δήθεν για το Παράλληλο Πρόγραμμα, μιλάτε για δήθεν δύσκολες επιλογές που παίρνετε. Όμως "άνθρακες ο θησαυρός". Από τις ρυθμίσεις που φέρνετε, οι περισσότερες είναι γραφειοκρατικού τύπου και πολύ περισσότερο δεν είναι καν φιλολαϊκές αλλά υπέρ επιχειρηματικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

«Σε μια περίοδο που με την πολιτική σας επιδεινώνετε τις ζωές όλων, χρειάζεται θράσος να μιλάτε για ανακούφιση, αφού μέχρι και το 2018 δεν θα βρεθεί ούτε πεντάρα παραπάνω», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Κουτσούμπας για τη διάταξη που αφορά την κάλυψη των ανασφάλιστων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει το ψάρι κρέας».

Επίθεση της Φ. Γεννηματά στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ τής καταλόγισε αδράνεια, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ζήτησε και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας του ευθύνες ότι δεν κατάφερε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να πάρει γραπτές εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν την Ελλάδα.

«Σας άκουσα να λέτε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί σας θυμάμαι πριν από λίγους μήνες από αυτό το βήμα να λέτε ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά η Γεννηματά και συνέχισε:

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα σύνορά μας για τις επόμενες 15 ημέρες θα παραμείνουν ανοιχτά. Αν μέχρι σήμερα είχατε μια ολοκληρωμένη πολιτική στο προσφυγικό, θα μπορούσατε να απαιτήσετε από τους ομόλογους σας να δεσμευτούν γραπτά ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων. Θα μπορούσατε να απαιτήσετε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Για να μη χρειάζεται η Ευρώπη το ΝΑΤΟ. Να πιέσετε τους εταίρους για να αναλάβουν γρήγορα το μερίδιο που τους αναλογεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Όλα αυτά θα ήταν στα χτεσινά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν είχατε κάνει το καθήκον σας. Αντί γι? αυτό πήραμε μια παράταση «ζωής» για 15 μέρες. Και ο χρόνος για τις δεκαπέντε μέρες άρχισε να μετράει αντίστροφα».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολούθησε στο προσφυγικό «μια ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν ανοιχτών συνόρων, δεν αξιοποίησε έγκαιρα όλα τα εργαλεία της ΕΕ ούτε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, αλλά και δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί». Τόνισε ακόμα ότι έχει μεγάλες ευθύνες που άφησε την Τουρκία να μεταφέρει τα σύνορα της στο Αιγαίο, ενώ κατέστησε τα Σκόπια προνομιακό συνομιλητή.

Β. Λεβέντης: Χωρίς οικουμενική κυβέρνηση δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα

Την πρότασή του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι χωρίς οικουμενική κυβέρνηση δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι επενδυτές θέλουν πολιτική σταθερότητα, καθώς και ότι «μια ισχυρή κυβέρνηση με 240 έδρες, θα μπορούσε να πετύχει τη μέγιστη χαλάρωση των μέτρων προσαρμογής».

Επανέλαβε, επίσης, την πρόταση του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς τερτίπια, όπως είπε, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πτώχευσε εξαιτίας του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο διευκόλυνε, όπως σημείωσε, τη συγκρότηση του πελατειακού κράτους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ