Κλείνουν τελείως τα σύνορα: Σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο κάνουν λόγο για αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία. Ήδη από χθες ο ΟΣΕ έχει ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας για να ανοίξει η γραμμή.

Περί τα 200 άτομα, κυρίως Αφγανοί, έχουν κάνει κατάληψη στις γραμμές από χθες το μεσημέρι μη επιτρέποντας τη διέλευση των τρένων, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων για τους καταγόμενους από το Αφγανιστάν πρόσφυγες από την πλευρά της Σερβίας που στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα Σκόπια.

Η επιχείρηση σύμφωνα με τα όσα μαρτυρούν οι κινήσεις των αστυνομικών ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι το πρωί. Δυνάμεις των ΜΑΤ κινήθηκαν στην περιοχή που περνούν οι γραμμές του τρένου, με προφανή στόχο την απομάκρυνση των μεταναστών. Την ίδια ώρα όμως, όπως και στην επιχείρηση του περασμένου Νοεμβρίου, υπήρξε μπλοκάρισμα των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ.

 

Ασφυξία στην κυβέρνηση από το κλείσιμο των συνόρων

 

Βαλβίδα αποσυμπίεσης αναζητά η κυβέρνηση για τις ασφυκτικές πιέσεις που επιφέρει η αθέτηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής από τη Σερβία και τα Σκόπια για διατήρηση των ανοιχτών συνόρων τουλάχιστον μέχρι τη νέα έκτακτη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου.

Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη με περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους εντός των ελληνικών συνόρων κλιμακώνεται και απειλεί με νέα έκρηξη, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούσε στην έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες τέθηκαν επί τάπητος οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί μετά την απόφαση Σερβίας και Σκοπίων για κλείσιμο των συνόρων για τους Αφγανούς πρόσφυγες, αλλά και στον απόηχο της σύγκλησης διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων από την Αυστρία για το προσφυγικό, που ουσιαστικά προαναγγέλλει νέες μονομερείς ενέργειες σε αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις διαβεβαιώσεις της ΕΕ.

Δείτε το σχετικό μας άρθρο: Έκτακτη σύσκεψη από Τσίπρα: Επτά κορυφαίοι υπουργοί στο Μαξίμου για το προσφυγικό - Σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ