Δωρεάν βιβλίο με το eirinika: Κερδίστε το ξεχωριστό βιβλίο «Bullying» του Νίκου Σιδέρη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Διεκδικήστε δύο αντίτυπα του βιβλίου Νίκου Σιδέρη, προσφορά των εκδόσεων Μεταίχμιο. Για να πάρετε μέρος στείλτε mail με τα πλήρη στοιχεία σας και την ένδειξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση eirinika.contest@gmail.com.

Ανασκοπώντας την εμπειρία σχετικά με το bullying και την αντιμετώπισή του, προκύπτει μια κρίσιμη διαπίστωση: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε για να αναχαιτίσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτό το αρνητικότατο φαινόμενο.

Άρα υπάρχει και χώρος και ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση και επεξεργασία λύσεων του προβλήματος. Μια νέα συμβολή λοιπόν έχει και θέση και νόημα. Τέτοιο είναι το πνεύμα που διέπει και την παρούσα ανάλυση και πρόταση, η οποία εκτίθεται σε τέσσερα βήματα:

1. Επισκόπηση της βιβλιογραφίας (Δήμητρα Γιαννακοπούλου)
2. Η εμπειρία του bullying στο ελληνικό σχολείο (Παύλος Χαραμής)
3. Μηχανισμοί του bullying 
4. Για μια νέα στρατηγική καταπολέμησης του bullying 

Ο πόλεμος ενάντια στο bullying είναι μια μάχη για το φαντασιακό των παιδιών (και όχι μόνο). Πρώτα απ’ όλα, μια μάχη για τις λέξεις. Και υπάρχουν λόγοι ώστε το bullying να αποδίδεται ως «ψευτονταηλίκι». Κύριος στρατηγικός σκοπός είναι η αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης του ψευτονταηλικιού. Κύρια μέθοδος για την επίτευξή του, η γελοιοποίησή του. Ώστε όσοι αισθάνονται τον πειρασμό να κάνουν ψευτονταηλίκια να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει. Το γελοίο σκοτώνει το ψευτονταηλίκι, ακόμη και σαν σκέψη.

Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία, Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (ΕPS) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση». Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια καθώς και ποίηση και πεζογραφία. Είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Η Δήμητρα Γιαννακοπούλου είναι ψυχολόγος, με πλούσια εμπειρία στα προγράμματα αντι-bullying. Ο Παύλος Χαραμής είναι φιλόλογος, εκπαιδευτικός και ερευνητής, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤΕΜΕ) της ΟΛΜΕ. 

* Οι νικητές των διαγωνισμών μας ενημερώνονται εγκαίρως στο mail που δηλώνουν.

Για την έγκυρη συμμετοχή σας:
- Κάντε like στη σελίδα του Eirinika
- Κάντε share το post του διαγωνισμού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ