Στις 18 Μαρτίου η νέα Σύνοδος Κορυφής & τελική απόφαση - Τι ζήτησε και τι πήρε η Τουρκία; Τι κερδίζει η Ελλάδα

Ο μαραθώνιος και το ολονύκτιο ξενύχτι στις Βρυξέλλες δεν απέδωσαν τελική απόφαση.  Το ζήτημα παραπέμφθηκε σε νέα έκτακτη Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας ωστόσο νικητής της συνόδου αναδείχθηκε η Τουρκία που κατάφερε να “εκπλήξει” του Ευρωπαίους με τις προτάσεις της, αλλά παράλληλα και τις οικονομικές απαιτήσεις με τις οποίες συνόδευσε τις προτάσεις. 

Μεγάλα κέρδη απέσπασε η Τουρκία από τη μισή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία φαίνεται να διπλασιάζει τα χρήματα που θα πάρει αλλά και να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαδικασίες.

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες και μέχρι την Σύνοδο Κορυφής ( 17-18 Μαρτίου) ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ θα πρέπει μέσα από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη να έχει συγκεκριμμενοποιήσει το σχέδιο δράσης που πήρε το αρχικό πράσινο φως από τους 28 ηγέτες και τον Τούρκο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από  πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς τα αιτήματα της τελευταίας στιγμής που διατύπωσε η Άγκυρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορα μέτωπα. Οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν θέλουν επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

 

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

 

«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Α. Τσίπρας: Απομονώθηκαν αυτοί που ζητούσαν την απομόνωση της Ελλάδας (βίντεο) όλη η δήλωση του Πρωθυπουργού

 

 

Τι έγινε δεκτό 

 

Πλέον, σύμφωνα με τα αιτήματα της Άγκυρας που έγιναν δεκτά, όλοι οι μετανάστες που θα περνάνε από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία με το κόστος καλυμμένο από την ΕΕ, ενώ στην μετεγκατάσταση, κάθε Σύρος που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα στέλνεται από την Τουρκία στην ΕΕ.

 

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε επιτάχυνση της εφαρμογής της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ενώ θα επιταχυνθεί η εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και θα γίνει προετοιμασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις όσο το δυνατό συντομότερο.

Γιούνκερ: Ικανοπιημένος στην τελική απόφαση στις 18 Μαρτίου

 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε μία «συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου για το προσφυγικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο μετά το τέλος της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Καταλήγοντας, είπε ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι «οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», σημειώνοντας ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας, όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Ε.Ε. στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ