Πάμε για Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά; Η Νένα Ισμυρνόγλου μας δείχνει το κόλπο

Όλα τα μυστικά για ένα τέλειο αποτέλεσμα μας δίνει η γνωστή μαγείρισσα σε αυτή τη συνταγή...

Υλικά (για 500 γρ.):

400 γρ. χωριάτικο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), από το οποίο αφαιρούμε την κόρα
150 γρ. λευκός ταραμάς
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
200 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια (ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας)
περίπου 80 ml κρύο νερό

Ευχαριστούμε την Καθημερινή για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 2 - 3 λεπτά, και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά και 2 κουτ. σούπας κρύο νερό, και χτυπάμε για 1/2 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι ο ταραμάς να διαλυθεί.

Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τον ταραμά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το μισό ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που φτιάχνουμε μαγιονέζα.

Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το ψωμί, 50 ml νερό, το χυμό λεμονιού και στο τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο, όλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα. Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, διατηρούμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο ή μπολ καλά κλεισμένο.    

Who is Who

Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ