Παγκόσμιος χάρτης ευτυχίας: Βουτιά - ρεκόρ έκανε σε μία 10ετία ο δείκτης στην Ελλάδα!

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του δείκτη ευτυχίας τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, ενώ με βάση τη συνολική κατάταξη η χώρα μας βρίσκεται στην 99η θέση ανάμεσα σε 157 κράτη.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της έκθεσης για την παγκόσμια ευτυχία, World Happiness Report 2016 Update. Η έκθεση αυτή συγκρίνει την ευτυχία στις χώρες αυτές το διάστημα 2005-2007 σε σύγκριση με το διάστημα 2013-2015. Κάνει επίσης λόγο και για την εξέλιξη της ευημερίας στις εν λόγω χώρες.

Η μείωση της ευημερίας είναι ο πιο σημαντικός δείκτης που δείχνει πόσο ευτυχισμένη είναι μια χώρα. Εκτός από την Ελλάδα, η μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη ευημερίας και ευτυχίας καταγράφηκε το διάστημα 2013-2015 σε σύγκριση με το διάστημα 2005-2007 στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Μποτσουάνα, τη Βενεζουέλα, την Υεμένη, την Ινδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουκρανία.


Η έκθεση εκπονήθηκε από το Δίκτυο Λύσεων Διατηρήσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και αποτελεί ανάλυση στοιχείων της Gallup από όλον τον κόσμο. Η έρευνα της Gallup πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων από κάθε χώρα, σε ετήσια βάση, για τρία συνεχόμενα χρόνια.
Οι ερευνητές προσδιόρισαν έξι διαφορετικές κατηγορίες για να προκύψει ο δείκτης ευτυχίας. Πρόκειται για την παραγωγή μιας χώρας σε αγαθά και υπηρεσίες – το ΑΕΠ –, την κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο όριο ζωής, τις προσωπικές ελευθερίες, τη φιλανθρωπία και τη διαφθορά.


Με βάση τα στοιχεία της έρευνας World Happiness Report 2016 Update, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Δανία και ακολουθούν η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Τη δεκάδα κλείνει η Σουηδία. Οι ΗΠΑ που είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρέθηκαν στη 13η θέση.
Η φετινή έκθεση World Happiness Report 2016 Update αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από τη δημοσιοποίηση το 2017 λεπτομερέστερων στοιχείων για την ευτυχία, την ευημερία και τις ανισότητες των χωρών.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ