Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε όσοι έχουν διαβήτη; Δείτε αναλυτικά

Οι ασθενείς δεν πρέπει να ελέγχουν μόνο το βάρος τους άλλα και τις αυξομειώσεις γλυκόζης και σακχάρου στον οργανισμό τους. 

Γιατροί και διαιτολόγοι συμφωνούν ότι κάποιες τροφές είναι απαγορευμένες για όσους πάσχουν από διαβήτη για όσους πάσχουν από διαβήτη Τύπου 2.

 

Ζάχαρη
Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη είναι απαγορευμένες για όσους πάσχουν από την ασθένεια καθώς προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και δημιουργούν επικίνδυνες αυξομειώσεις στο βάρος.

Επιλέξτε την κατανάλωση φρούτων όπως αχλάδια, μήλα, μούρα και πορτοκάλια, τα οποία περιέχουν υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης.

 

Χυμός φρούτων
Και ενώ παραπάνω είπαμε πως η κατανάλωση φρούτων σε στερεά μορφή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, ο χυμός δεν είναι δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση ακόμα κι αν είναι 100% φυσικός. 

Έρευνες έχουν δείξει πως οι χυμοί φρούτων συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και προκαλούν σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 

Πείτε «όχι» στα αποξηραμένα φρούτα
Αποφεύγεται την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων καθώς η αφυδάτωση που υφίστανται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους τα κάνει πολύ συμπυκνωμένα σε φυσικά σάκχαρα.

 

Αλεύρι, ρύζι και άσπρο ψωμί
Τα επεξεργασμένα αμυλούχα, όπως το ρύζι, θεωρούνται χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες. 
Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί αλλά και τα ζυμαρικά. Η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν άμυλο είναι απαγορευτική καθώς τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα επηρεάζονται όταν ο οργανισμός αρχίζει να αφομοιώνει τους υδατάνθρακες. Ως εναλλακτική προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Προτιμάτε γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά ή προϊόντα light.
Σύμφωνα με έρευνες η αυξημένη κατανάλωσή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και, συνεπώς, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

 

Λιπαρό κρέας
Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπαίνουν αυτόματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Οι γιατροί προτείνουν την κατανάλωση ψαριών, κοτόπουλου χωρίς την πέτσα, γαλοπούλας, άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος και χοιρινού φιλέτου.

Συσκευασμένα σνακ
Τα συσκευασμένα σνακ είναι αυστηρώς απαγορευμένα για τους διαβητικούς καθώς περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα τα οποία είναι πιο επικίνδυνα ακόμα και από τα κορεσμένα λίπη. Προσοχή, ακόμη και η μικρότερη ποσότητα τρανς λιπαρών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

 

Τηγανητά
Εκτός από το γεγονός ότι οι τροφές μπορεί να τηγανίζονται σε λάδι με μεγάλη περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, είναι εξαιρετικά παχυντικές. 

 

Αλκοόλ
Είναι δυνατόν να προκαλέσει μεταβολή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Για τον λόγο αυτό χρειάζεται απαραιτήτως η συμβουλή του γιατρού πριν γίνει κατανάλωση έστω και μικρών ποσοτήτων. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ