Νέα έρευνα: Σας παχαίνουν τα ποτά; Δείτε πόσες θερμίδες έχουν!

Μήπως ανήκετε σε εκείνη την ομάδα ανθρώπων που δεν μπορεί να χάσει βάρος παρότι δεν τρώει πολύ; Στο άλυτο αυτό μυστήριο δίνει πολύ συχνά λύση η κατανάλωση αλκοόλ.

 Και ενώ λοιπόν κάποιος θεωρεί πως ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή, το «ποτό» μπορεί να διαταράξει την ισορροπία αυτή.

Τα αλκοολούχα ποτά δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι φυτικές ίνες, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Το αλκοόλ αποδίδει στον οργανισμό 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σχεδόν όσο και το λίπος (9 θερμίδες/ γραμμάριο) και σχεδόν το διπλάσιο από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες (4 θερμίδες/ γραμμάριο).


Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη κρίση σας σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποσότητα του φαγητού που επιλέγετε να καταναλώσετε.
Πολύ συχνά το αλκοόλ υποκαθιστά άλλες υγιεινές διατροφικές επιλογές στο διαιτολόγιο ενός ατόμου.
 
Τα νούμερα
Υπολογίζεται πως οι καταναλωτές που αγαπούν λίγο παραπάνω το αλκοόλ
, τελικά λαμβάνουν 2.000 θερμίδες περισσότερες το μήνα σε σχέση με κάποιον που δεν πίνει. Μέσα σε 1 χρόνο,  η παραπάνω αυτή ενέργεια ισοδυναμεί με εκείνη που θα παίρνατε από 140 παγωτά χωνάκι! Μάλιστα 8 στους 10 «φίλους» του αλκοόλ αδυνατούν να εκτιμήσουν τις θερμίδες που κρύβονται σε ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί. Σε αυτό συμβάλει φυσικά και η απουσία της σχετικής σήμανσης από τη συσκευασία των ποτών.

 

Πως το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ;
Εκτός όμως των θερμίδων που αποδίδουν τα αλκοολούχα ποτά, ο τρόπος που μεταβολίζονται από τον οργανισμό οδηγεί στην γνωστή «μπυροκοιλιά», δηλαδή στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα.

 

Η τελευταία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς, υπέρτασης, υψηλής χοληστερίνης, ζαχάρου κ.α. Ενώ ο οργανισμός διαθέτει την ικανότητα να αποθηκεύει την ενέργεια των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και με το αλκοόλ. Το συκώτι πρέπει να χρησιμοποιήσει το αλκοόλ γρήγορα, προτιμώντας να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες «καίγοντας» το. Αυτό σημαίνει πως το λίπος της τροφής δεν αξιοποιείται άμεσα και πάει προς αποθήκευση γύρω από την κοιλιά.


Οι συστάσεις των ειδικών για την κατανάλωση αλκοόλ:

  • Μέτρια θεωρείται η κατανάλωση 1 μονάδας/ ημέρα από τις γυναίκες και 2 μονάδων/ ημέρα από τους άνδρες.
  • 1 μονάδα μπύρα είναι 470ml
  • 1 μονάδα κρασί είναι 175ml
  • 1 μονάδα βότκα/ τζιν/ ουίσκι είναι 50ml

 
Συμβουλές για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες από το αλκοόλ:

  • Μεώστε την ποσότητα που καταναλώνετε, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο ποτήρι.
  • Αναμείξτε το ποτό σας με αναψυκτικό χωρίς θερμίδες ή σόδα.
  • Πίνετε εναλλάξ ένα ποτήρι νερό μαζί με το ποτό σας.
  • Αποφύγετε τα σνακ που σερβίρονται μαζί με το αλκοόλ.
  • Καταναλώστε αλκοόλ με γεμάτο στομάχι για να επιβραδύνετε την απορρόφησή του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ