5 λατρεμένα κέικ καρότου με "υποστήριξη" της έμπειρης Άρτεμις Τζίτζη: Μέλι, καρύδα, ανανά ή γλάσο

Από τα κέικς με λαχανικά, το κέικ με καρότο είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές και γνωστό –μόλις τώρα τελευταία αρχίζει να το ανταγωνίζεται το κέικ με παντζάρι και σίγουρα τα κέικ με κολοκυθάκια και γλυκοπατάτα έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα για να πλησιάσουν, έστω και από μακριά, στη χώρα μας. 

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και η γλυκιά γεύση του, λογικά το φέρνει κοντά στην επικράτεια της ζαχαροπλαστικής. Γι΄ αυτό άλλωστε, η ιστορία της προέλευσής του πηγαίνει αρκετά πίσω, στις αρχές του Μεσαίωνα, τότε που η ζάχαρη σχεδόν δεν υπήρχε ή ήταν τόσο ακριβή όσο ένα φάρμακο και το μέλι ήταν το κύριο γλυκαντικό.

 

Τότε, λοιπόν, έτρωγαν μια Πουτίγκα Καρότου και σιγά σιγά, από την εξέλιξή της, προέκυψε το κέικ καρότου που χρειάστηκε να φθάσει στην Αμερική από τους Γερμανούς και Εγγλέζους αποίκους, για να αποκτήσει τη σημερινή φήμη του. Η γνωστή επικάλυψη με βάση το τυρί κρέμα, χρεώνεται κατά μεγάλο ποσοστό στους ανατολικοευρωπαίους αποίκους της Αμερικής και η αναβίωση του ενδιαφέροντος για την κατανάλωσή στους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω έλλειψης ζάχαρης.

 

Κέικ με καρότο

Υλικά
1 ¾ φλ. σπορέλαιο
1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.γ. σόδα 
1 ½ φλ. ζάχαρη 
5 αβγά
2 δόσεις βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι 
2 ½ κ.γ τριμμένη κανέλα 
2 φλ. καρότα ξυσμένα
½ φλ. καρύδια κοπανισμένα ψιλοκομμένα
Για την επικάλυψη 
1 φλ. τυρί κρέμα 
½ φλ. ζάχαρη άχνη 
½ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. ενώνουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη σόδα, την ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα. Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός τα αβγά, τη βανιλίνη, το σπορέλαιο και την ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το ενώνουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά και προσεκτικά.  Μεταφέρουμε το  μείγμα στο ταψί και ψήνουμε περίπου 1 ώρα. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο. Απλώνουμε την κρέμα επάνω στο γλυκό με ένα βρεγμένο πλατύ μαχαίρι.
Α.Τ.

Κέικ καρότου με μέλι

Υλικά
2 φλ. καρότα τριμμένα
2 φλ. σκληρό αλεύρι (κίτρινο)
1 φλ. ανθόμελο  
1 φλ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
2 πρέζες αλάτι
2 κ.γ. σόδα 
3 κ.γ. τριμμένη κανέλλα 
½ κ.γ τριμμένα γαρύφαλλα 
1 ½ φλ. καρύδια ψιλοκομμένα 
Για την επικάλυψη 
1 φλ. ανθόμελο  
250 γρ. τυρί κρέμα
2/3 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Γλυκό του κουταλιού καρότο αν θέλουμε 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C..  Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. 
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το χέρι το αλεύρι, το αλάτι, την μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το μέλι και το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά και τις βανίλιες συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι κα ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε ελαφρά και προσεκτικά.
Ψήνουμε για 30 -35 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: με το μίξερ χειρός χτυπάμε καλά το βούτυρο με το μέλι και προσθέτουμε το τυρί κρέμα δουλεύοντας συνέχεια μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το απλώνουμε επάνω στο κέικ και αν θέλουμε, το στολίζουμε με λίγο γλυκό του κουταλιού καρότο στραγγισμένο. 
Α.Τ.

 

Κέικ καρότου vegan


Yλικά

2 φλ. καρότα ξυσμένα
2¼ φλ. αλεύρι (η μισή ποσότητα αλεύρι σπελτ ή φάρο ή ντίνκελ και μισή ποσότητα αλεύρι για όλες τις χρήσεις) 3 κ.γ μπέικινγκ πάουντερ 
1 κ.γ. σόδα 
3 κ.γ τριμμένη κανέλα  
1 γερή πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.γ αλάτι 
1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο
1 κ.γ καστανή ζάχαρη
1 φλ. γάλα αμυγδάλου 
2 δόσεις βανιλίνη 
1 φλ. καστανή ζάχαρη 
½ φλ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως 
Για την επικάλυψη:
1 φλ. κάσιους ανάλατα μουσκεμένα όλη τη νύχτα σε νερό 
¼ φλ. γάλα αμυγδάλου 
¼ φλ. μέλι 
2 κ.σ. ηλιέλαιο ψυχράς εκθλίψεως
1 δόση βανιλίνη 
2 κ.γ. χυμός λεμονιού 
1 πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Αλείφουμε με ηλιέλαιο και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23 εκ. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κόβουμε το μήλο σε κομμάτια και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με το 1 κ.γ. ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν μαρμελάδα.  Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τη μαρμελάδα μήλο, το γάλα αμυγδάλου, τις βανίλιες, τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Ενώνουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε πάλι ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 30 -40 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού, που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα κάσιους. Δουλεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης στο μπλέντερ στη μεγάλη ταχύτητα για 1 –2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα πολύ λείο μείγμα. Αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό και δυσκολευόμαστε να το δουλέψουμε προσθέτουμε λίγο γάλα αμυγδάλου ακόμα. Σκεπάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στη 1 ώρα. Αλείφουμε το κέικ με την κρέμα. Αν περισσέψει κέικ, το φυλάμε στο ψυγείο.
Α.Τ.

Κέικ καρότου με ανανά και καρύδα


Υλικά

4 μεγάλα αβγά
1 φλ. ζάχαρη λευκή
3/4 φλ. ζάχαρη καστανή
2 δόσεις βανιλίνη
¾  φλ. λιωμένο βούτυρο
¾ φλ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση 
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 ½ κ.γ μπέκινγκ πάουντερ 
1 κ.γ. σόδα 
1 ½ κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. τριμμένη κανέλα 
½ κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 γερή πρέζα μπαχάρι
3 ½ φλ. καρότα ξυσμένα
1 φλ. καρύδια χοντροκοπανισμένα 
1 φλ. ξερή καρύδα χωρίς ζάχαρη
½ φλ. ξερό ανανά ή ανανά κονσέρβας στραγγισμένο πολύ καλά από το σιρόπι του  
Για την επικάλυψη 
6 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
250 γρ. τυρί κρέμα 
1 δόση βανιλίνη 
1 πρέζα αλάτι
3 ½ φλ. άχνη ζάχαρη 
1 ½ κ.σ. γάλα 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την μπέκινγκ πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Δουλεύουμε καλά με το μίξερ χειρός τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα –ένα τα αβγά και τη βανιλίνη συνεχίζοντας να δουλεύουμε. Ενώνουμε το μείγμα των αβγών με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα καρύδια, την καρύδα και τον ανανά και ανακατεύουμε προσεκτικά και ελαφρά. Ψήνουμε για 40 -50 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη. Χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη  βανιλίνη και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά –σιγά την άχνη ζάχαρη και το γάλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα που να απλώνεται εύκολα. Αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλάγια του κέικ με την κρέμα. 
Α.Τ.

Ινδικό κέικ καρότου (Gajar ka Halwa)

Υλικά
4 φλ. καρότα ξυσμένα  
¼ φλ. ξανθές σταφίδες 
¼ φ. κάσιους χοντροκοπανισμένα 
¼ φλ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα 
5 κ.σ. λιωμένο διαυγασμένο βούτυρο  (ghee)  
2 φλ. αλεύρι από αμύγδαλα 
1 κ.γ. σόδα 
1 κ.γ. τριμμένο καρδάμωμο (κακουλές) 
3 αβγά 
2 κ.σ. μέλι 

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 εκ. Αναμειγνύουμε σε μπολ τα καρότα, τις σταφίδες, τα κάσιους, τα φιστίκια και το βούτυρο. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου, τη σόδα, και το καρδάμωμο. Ενώνουμε τα καρότα με το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ καλά. Χτυπάμε το μέλι και τα αβγά με το μίξερ χειρός να γίνουν σαν σιρόπι και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε περίπου 30  λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν βγει καθαρή η λάμα ενός κοφτερού μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το γυρίζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Α.Τ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ