Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Η κρυφή "μάχη του θρόνου" μεταξύ του Βλ. Πούτιν και του Πρ. Παυλόπουλου: Πώς το εθιμοτυπικό οδήγησε σε "παρεξήγηση"

Προβλήματα στο εθιμοτυπικό διαδικαστικό σημειώθηκαν κατά την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος.

Οι αγιορίτες μοναχοί περίμεναν να υποδεχθούν εκείνοι τον Ρώσο πρόεδρο, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Αργότερα, στο Πρωτάτο, θέμα δημιουργήθηκε και με τον επισκοπικό θρόνο, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί στον Ρώσο πρόεδρο και να μην παραβρεθεί ο Έλληνας ομόλογός του, καθώς βάσει τυπικού, δεν γίνεται να καθίσουν στον ίδιο θρόνο δύο... βασιλιάδες.

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, λοιπόν, διεξήχθη η... μάχη του θρόνου, ανάμεσα σε Πολιτεία και τις αρχές του Άγιου Όρους. Εκ του αποτελέσματος, εκείνος βγήκε «κερδισμένος» ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρακολούθησε κανονικά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, ενώ είχε καθίσει στον επισκοπικό θρόνο.

Η συζήτηση ξεκίνησε από νωρίς, όταν η Πολιτεία και η Ιερά Κοινότητα, προσπαθούσαν να ρυθμίσουν αυτές τις εθιμοτυπικού χαρακτήρα λεπτομέρειες. Η Ιερά Κοινότητα υποστήριζε ότι ο φιλοξενούμενος Πούτιν πρέπει να καθίσει στον επισκοπικό θρόνο και ο Προκόπης Παυλόπουλος στο διπλανό στασίδι, δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο. Η ελληνική προεδρία αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι για λόγους συμβολισμού, ο Έλληνας Πρόεδρος δεν πρέπει να είναι ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τον Ρώσο, προτείνοντας την τοποθέτηση δύο ίδιων «θρόνων», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την Ιερά Κοινότητα.

Κάτι ανάλογο συνέβη νωρίτερα στις Καρυές κατά την υποδοχή του Ρώσου προέδρου. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Όμως, οι Αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενοι το τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα. Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον υποδέχθηκε στην είσοδο της Κοινότητας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ