Σπαραγμός της μητέρας 9χρονου αλμπίνου: Τον θανάτωσαν γιατί φέρνει τύχη - Της ζήτησαν να αναγνωρίσει το κομμένο κεφάλι του

Η πρόσφατη θανάτωση ενός ανήλικου αλμπίνου στο Μαλάουι έχει προσελκύσει για ακόμα μια φορά την παγκόσμια ανησυχία επάνω στο ζήτημα.

Το 9χρονο αγόρι κοιμόταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην αγκαλιά της μητέρας του, όταν μια συμμορία ανδρών εισέβαλε στο σπίτι σπάζοντας την πόρτα για να αρπάξει και να απαγάγει το παιδί. Η 26χρονη μητέρα προσπάθησε να αντισταθεί και να το κρατήσει κοντά της, αλλά οι άνδρες την τραυμάτισαν με μαχαίρι. Και ώσπου η γυναίκα να συνέλθει από την επίθεση και να ζητήσει βοήθεια, εκείνοι είχαν ήδη εξαφανιστεί παίρνοντας μαζί τους και το αγόρι.

 

Λίγες μέρες αργότερα, όπως αναφέρει η The Sun, η αστυνομία κάλεσε τη μητέρα να αναγνωρίσει το παιδί, δείχνοντάς της, όμως, ό,τι είχε απομείνει πια: το κομμένο κεφάλι του. Τα υπόλοιπα μέλη του σώματός του είχαν αφαιρεθεί για να χρησιμοποιηθούν σε τελετές μαύρης μαγείας.

 

Το δραματικό φαινόμενο της θανάτωσης των αλμπίνων είναι, δυστυχώς, πολύ διαδεδομένο στη νότια Αφρική και το συγκεκριμένο αγόρι ήταν το πιο πρόσφατο θύμα.

 

Ο αλμπινισμός (ή αλφισμός) είναι μια γενετική διαταραχή που μειώνει τα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα και, κατά συνέπεια, όσοι πάσχουν από αυτήν, έχουν λευκή επιδερμίδα, γαλάζια μάτια και κίτρινα μαλλιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, τα οστά των σωμάτων των αλμπίνων κρύβουν χρυσό.

Και ως αποτέλεσμα αυτών των πεποιθήσεων, οι αλμπίνοι κυνηγούνται, απαγάγονται και θανατώνονται από συμμορίες, οι οποίες στη συνέχεια πουλούν τα μέλη του σώματός τους σε γιατρούς-μάγους. Εκείνοι τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν «μαγικά φίλτρα» τα οποία – υποτίθεται ότι - φέρνουν χρήματα και καλή τύχη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι «γιατροί» υπόσχονται, με τα φίλτρα τους, επίλυση προβλημάτων που κυμαίνονται από ... εύρεση εργασίας ως αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Μόνο στο Μαλάουι, υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 αλμπίνοι οι οποίοι ζουν υπό διαρκή φόβο μήπως αποτελέσουν τα επόμενα θύματα αυτών των δεισιδαιμονιών, ενώ αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους πέρα από συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

 

Παράλληλα, υφίστανται καθημερινά ρατσιστικές συμπεριφορές, εφόσον, για παράδειγμα, δεν τους επιτρέπεται πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ συχνά δέχονται χλευαστικά έως επιθετικά σχόλια στους δρόμους.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 18 αλμπίνοι έχουν θανατωθεί στη συγκεκριμένη χώρα από το Νοέμβριο του 2014 έως σήμερα, ενώ άλλοι 5 έχουν πέσει θύματα απαγωγής και αγνοούνται. Όμως, ο πραγματικός αριθμός των θανατώσεων εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος, εφόσον, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, αυτές δεν καταγγέλλονται.

 

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν καταγράψει και περιπτώσεις παράνομης εκταφής των σωμάτων νεκρών αλμπίνων προκειμένου να κλαπούν, εκ των υστέρων, μέλη τους.

Μετά την απαγόρευση της θανάτωσης αλμπίνων στη γειτονική Τανζανία, το φαινόμενο έχει πάρει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις στο Μαλάουι. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου του γιατρούς-μάγους, που χρησιμοποιούν τα μέλη των σωμάτων τους για να φτιάξουν «μαγικά φίλτρα».

 

Ωστόσο, οι αλμπίνοι παραμένουν ακόμα, σε μεγάλο βαθμό, απροστάτευτοι. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι σε περιπτώσεις θανάτωσης ανηλίκων, δράστες είναι οι γονείς ή και άλλα συγγενικά πρόσωπα, που είτε αποζητούν χρήματα είτε πέφτουν και οι ίδιοι θύματα των ίδιων αντιλήψεων.

 

Ο πρόεδρος του Μαλάουι, Peter Mutharika, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι «η θανάτωση των αλμπίνων μέχρι και σήμερα είναι αποτέλεσμα προκαταλήψεων, ηλιθιότητας και άγνοιας» και εξετάζει την αυστηρότερη καταδίκη σε φυλάκιση για τους δράστες. Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα ισχυρά οικονομικά κίνητρά τους, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα θεωρείται σήμερα η φτωχότερη στον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ