5 καλοκαιρινά τρόφιμα που "ψαλιδίζουν" τον χρόνο - Oι αντιοξειδωτικές "βόμβες" σας

Η γήρανση είναι μία διαδικασία από την οποία δεν ξεφεύγει κανείς; 

Ή μήπως τελικά μπορεί να ξεφύγει επιλέγοντας να «επενδύσει» σε μία έξυπνη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που όχι μόνο θα τον θωρακίσουν απέναντι στις ρυτίδες, αλλά θα του χαρίσουν παράλληλα ευεξία και θα τον προστατεύσουν από δεκάδες νόσους;

Η πλήρης καταγραφή των ευεργετικών για την υγεία και την ομορφιά μας τροφίμων φυσικά δεν είναι εφικτή σε ένα και μόνο άρθρο. Αξίζει ωστόσο να δούμε 5 από αυτά, έτσι όπως παρουσιάστηκα στο oprah.com.

Τομάτες 
Η ευεργετική τους δράση σχετίζεται με το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας (μόρια ή ιόντα που μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα και να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα). Το συστατικό αυτό δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως συνδέεται ακόμη και με την θωράκιση απέναντι σε ορισμένα είδη καρκίνων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Καλέ
Το πράσινο, φυλλώδες αυτό λαχανικό αποτελεί μία σπουδαία πηγή βιταμίνης Κ  (ένα μόνο φλιτζάνι περιέχει σχεδόν 12 φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα), η οποία έχει ευεργετική δράση για την καρδιά, αλλά και την αποφυγή της οστεοπόρωσης.

Μελιτζάνα
Το βαθύ μωβ χρώμα της φλούδας της και οι αντιγηραντικές ιδιότητές της οφείλονται στη νασουνίνη (nasunin), μια θρεπτική ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων, κόβοντας την παροχή αίματος που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν. Βάσει ερευνων φαίνεται επίσης ότι η νασουνίνη μπορεί να επιβραδύνει και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, αφού προλαμβάνει τις ελεύθερες ρίζες από το να καταστρέψουν νευρώνες.

Κόκκινες πιπεριές
Αυτό το σπουδαίο για την τόνωση του ανοσοποιητικού τρόφιμο περιέχει περίπου 60% περισσότερη βιταμίνη C από τον πράσινο…ομόλογό του, κάτι που πυροδοτεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα μικρόβια και τα βακτήρια.Έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες. Μελέτη μάλιστα στο American Journal of Clinical Nutrition κατέδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες υψηλές σε περιεκτικότητα βιταμίνης C ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε ρυτίδες, πιθανόν επειδή η θρεπτική ουσία υποκινεί την παραγωγή του κολλαγόνου.

Βασιλικός
Μία από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του βοτάνου προέρχεται από την αντιοξειδωτική ευγενόλη. Από πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες διαπιστώθηκε ότι η ένωση αυτή έχει αντικαρκινική δράση για τον τράχηλο της μήτρας, αφού οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε αυτο-καταστροφή .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ