5 γυναίκες καταδικάστηκαν για την κατάληψη του ορφανοτροφείου "Μ. Αλέξανδρος" – 10 μήνες φυλάκιση

Ένα από τα τρία υπό κατάληψη κτίρια στη Θεσσαλονίκη, ήταν το  παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος». 

Το ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος»  δόθηκε προς εκμετάλλευση από το Υπ. Υγείας στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης , ήταν ένα από τα στα οποία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωσή τους.

Οι πέντε νεαρές γυναίκες (μία Ελληνίδα και τέσσερις Ελβετίδες) συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στο παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη. 

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ποινή φυλάκισης 10 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, στην καθεμία. 
Οι κατηγορούμενες , κρίθηκαν ένοχες για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και ανέστειλε την επιβληθείσα ποινή για τρία χρόνια. Η δίκη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ύστερα από αναβολή που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, επειδή απουσίαζε η διερμηνέας για τις αλλοδαπές κατηγορούμενες.

Οι τέσσερις Ελβετίδες δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο. Κανονικά παρέστη η Ελληνίδα συγκατηγορούμενή τους, η οποία απολογούμενη είπε ότι συμμετείχε από τον περασμένο Φεβρουάριο στην κατάληψη, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε πρόσφυγες και μετανάστες που κατά καιρούς φιλοξενούνταν στο συγκεκριμένο χώρο. Η ίδια ανέφερε ότι αναλήφθηκε πρωτοβουλία από αλληλέγγυους για τη χορήγηση φαρμάκων και τροφής σε εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, σε μία προσπάθεια να τους προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η πληρεξούσιος δικηγόρος των αλλοδαπών κατηγορουμένων ισχυρίστηκε ότι οι εντολείς της φιλοξενήθηκαν για μία βραδιά στο παλιό ορφανοτροφείο, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, μετά τη διοργάνωση της κατασκήνωσης υπό τον τίτλο "No Border Camp" στην Πανεπιστημιούπολη, αναζητούσαν χώρο φιλοξενίας και δεν γνώριζαν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ορφανοτροφείου.

Ωστόσο, οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν στάθηκαν ικανοί να πείσουν το δικαστήριο που έκρινε ένοχες και τις πέντε κατηγορούμενες. Την ενοχή τους είχε ζητήσει νωρίτερα, κατά στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας.   

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ