Smile: Ελληνικό πανηγύρι - 12 πράγματα που ζούμε κάθε καλοκαίρι

Η Ελλάδα είναι περήφανη για τα πανηγύρια της και κάθε τόπος έχει να επιδείξει τη δική του ξεχωριστή σύναξη προς τιμήν κάποιου Άγιου – προστάτη ή της Παναγίας.

Άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θρησκεία και τις παραδόσεις της κάθε περιοχής, τα πανηγύρια αποτελούν μία καλή ευκαιρία για να ζωντανέψουν, έστω και για λίγο, απομακρυσμένα χωριά της υπαίθρου ή νησιά που ερημώνουν τον χειμώνα. Σε πολλές περιοχές, τα πανηγύρια έχουν πολιτιστικό ή εμπορικό χαρακτήρα (εμποροπανήγυρις). Τοπικές λιχουδιές σε αφθονία, ατελείωτος χορός στη μέση της πλατείας και φολκλόρ διάθεση χαρακτηρίζουν συνήθως την κάθε γιορτή.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά…
 
1.    Οι λαχνοί: Κατά τη διάρκεια του φαγητού (πριν αρχίσει ο χορός), αρχίζουν να μοιράζονται οι λαχνοί με σκοπό την ενίσχυση του τοπικού συλλόγου. Τα δώρα διαφέρουν ανάλογα με τη διάθεση και την προσφορά, αλλά πάντα υπάρχει ένα αρνί ή ένα κατσίκι.

2.    Τα δημοτικά τραγούδια και οι παραδοσιακοί χοροί.

3.    Το κλαρίνο: Παραδοσιακό μεν, ανυπόφορο δε για τους μικρότερους σε ηλικία παρευρισκόμενους ή για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να κοιμηθούν τη βραδιά του πανηγυριού.

4.    Ο χορός γύρω από τον πλάτανο. Παντού υπάρχει ένα αιωνόβιο δέντρο, γύρω από το οποίο θα στηθεί τρελός χορός.

5.    Ο παπάς του χωριού: Το πανηγύρι είναι η ευκαιρία για να δείξει πόσο δεινός χορευτής είναι και να ξεφύγει για λίγο από το θυμιατό.

6.    Το κρέας: Αρνί, κατσίκι, αρνί, κατσίκι, αρνί, κατσίκι. Κάπου εδώ τελειώνει το μενού. Α, και πίτα.

7.    Η παραδοσιακή λιχουδιά. Είναι αυτό το πιάτο που τρως προκειμένου να ξεφύγεις από το αρνί ή το κατσίκι.

8.    Η Γωγώ Τσαμπά. Δεν ξεχνάμε όμως ποτέ την Έφη Θώδη.

9.    Οι μύθοι: Το πρώτο ζευγάρι που θα χορέψει, θα παντρευτεί και διάφορες άλλες τέτοιες πεποιθήσεις που διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Διαβαστε την συνέχεια στο Tsemperlidou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ