Eurogroup: Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η υποδόση & η β' αξιολόγηση - Καμία νέα εξέλιξη για το χρέος

Το μήνυμα για «περισσότερη πρόοδο» έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία διεξήχθη στη Μπρατισλάβα.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκκρεμεί μία σειρά ζητημάτων, η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης», καθώς «αναπτύσσεται έστω και με μικρό ρυθμό». «Και αυτό είναι θετικό» πρόσθεσε, σχετικά.

Ερωτηθείς για το χρέος, ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν είχαμε κάτι καινούριο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις, με την εποικοδομητική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, χαρακτήρισε ως «επείγουσα ανάγκη» την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον κλάδο των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων και ανέφερε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου. «Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ