Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Ειρήνης… Αλλά πού είναι το Νόμπελ Λογοτεχνίας; Γιατί δεν ανακοινώθηκε ακόμα - Το φαβορί και το... μυστήριο

Τα περισσότερα από τα φετινά βραβεία Νόμπελ έχουν αναδείξει τους φετινούς νικητές τους. Αλλά, τι γίνεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί και το Νόμπελ Οικονομικών, το οποίο σύνηθως είναι το τελευταίο που ανακοινώνεται κάθε χρόνο. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμα βραβείο το οποίο μένει να ανακοινωθεί. Και φυσικά είναι το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο θα αποκαλύψει τον φετινό του κάτοχο πολύ αργότερα από το συνηθισμένο, στις 13 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα μετά από τα υπόλοιπα.

Τι ακριβώς συνέβη φέτος; "Είναι απλά μαθηματικά", αναφέρουν τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας, που είναι υπεύθυνη για την απονομή του μεγαλύτερου λογοτεχνικού βραβείου.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βραβεία, το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία απονομής. Τα μέλη της ακαδημίας συνέρχονται για την τελική τους απόφαση την δεύτερη από το τέλος Πέμπτη του Σεπτεμβρίου, η οποία φέτος  έπεσε στις 23 του μήνα. Έτσι, χρειάστικαν λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να καθοριστεί ο τελικός νικητής.

Όσο για το φαβορί; Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν ως επικρατέστερο νικητή τον Ιάπωνα, Χαρούκι Μουρακάμι. Άλλα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφια είναι αυτό του Ισμαήλ Κανταρέ από την Αλβανία, του Χαβιέ Μαρία από την Ισπανία, του Πορτογάλου Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, του Κορεάτη ποιητή Κο Ουν, του Σεζάρ Αϊρα από την Αργεντινή και του Ούγγρου, Λάσλο Κρασναχορκάι.

Ωστόσο, μια άλλη υποψηφιότητα έχει κλέψει τα βλεμματα. Πρόκειται για την Έλενα Φεράντε, μια μυστηριώδης μορφή που πιθανολογείται πως είναι φαντασικό πρόσωπο. Σύμφωνα με έρευνα Ιταλού δημοσιογράφου, πίσω από τη συγγραφέα με την τεράστια επιτυχία κρύβεται η  Ανίτα Ράτζα, μια ρουμάνα μεταφράστρια γεννημένη το 1953, κόρη ενός ναπολιτάνου δικαστή και μιας καθηγήτριας Γερμανικών πολωνικής καταγωγής.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ