Νέα πρόκληση Ερντογάν: "Δίνω μάθημα ιστορίας - Τα νησιά στο Αιγαίο, το φωνάζω, ήταν δικά μας - Γιατί ενοχλούνται όταν το λέω;"

Για μια ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην συνθήκη της Λωζάνης και στα νησιά του Αιγαίου, σε ομιλία του σχετικά με την ίδρυση της Τουρκίας.

Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν θέλησε να επιτεθεί ξανά στους θαυμαστές του Κεμάλ αναφορικά με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην Ελλάδα με τις αναφορές του για τα νησιά του Αιγαίου.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας. Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», αναρωτήθηκε. «Οσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι η ρητορική Ερντογάν γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάνης αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση.

Η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο στην Τουρκία δείχνει να ξεφεύγει. Νωρίτερα, σήμερα, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας Μπουλέντ Τεζτζιάν δέχθηκε επίθεση σε εστιατόριο όπου βρισκόταν στο Αϊδίνιο. Ο δράστης τον πυροβόλησε μια φορά στο πόδι και διέφυγε από το εστιατόριο φωνάζοντας συνθήματα. Ο Τεζτζιάν διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Αϊδινίου. 

Από την άλλη, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής θα εισαχθεί προς συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, χωρίς να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι η κριτική που ασκείται επ' αυτού του θέματος από χώρες της Δύσης «δεν μετράει».

Ταυτόχρονα, πίσω από την σκληρή ρητορική για τα εξωτερικά σύνορα, βρίσκονται και οι προθέσεις της Τουρκίας να εμπλακεί η χώρα τους στη μάχη της Μοσούλης, κάτι που βρίσκει αντίθετο το Ιράκ. Η Αγκυρα διεκδικεί τόσο να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση, όσο και να έχει λόγο στο μέλλον της περιοχής. 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ