Εκλογές ΗΠΑ λεπτό προς λεπτό: Νέος Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ με 276 εκλέκτορες - 218 η Χίλαρι

Για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ  ψήφισαν περίπου 255 εκατομμύρια Αμερικανοί σε μια εκλογική αναμέτρηση που κρατά μέχρι το τέλος την αγωνία.
 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

09:34  ΑP: Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ

 

09:26 Τραγική ειρωνεία

Τι ειρωνεία αλήθεια; Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνος που ξόρκιζε την ήττα λέγοντας πως δεν θα την αποδεχθεί και είναι τελικά η Χίλαρι Κλίντον αυτή που αρνείται να την δεχθεί, στέλνοντας τον επικεφαλής της καμπάνιας της να... ξεπροβοδίσει τους οπαδούς της.

09:04  Με πόσους εκλέκτορες θα κλείσει ο Τραμπ; 
Το πιθανότερο σενάριο για τους εκλέκτορες του Τραμπ είναι να φτάσουν τους 306. Να πάρει δηλαδή τους 40 που μένουν στις Πολιτείες που προηγείται (Μίτσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αριζόνα και Αλάσκα και 1 από το -αναλογικό- Μέιν)
 

08:58  Την Πέμπτη ο Ομπάμα θα δει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο 
Μπορεί να έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον, όμως σύμφωνα με πρώην σύμβουλό του, που μίλησε στο CNN, ο Μπάρακ Ομπάμα θα αναγκαστεί να υποδεχθεί την Πέμπτη, τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. 

"Μαντεύω ότι θα τον συναντήσει την Πέμπτη, καθώς είναι υποχρέωση του απερχόμενου προέδρου - να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση στην επόμενη διοίκηση. Το κάνουμε εδώ και μερικούς αιώνες. Είμαι σίγουρος ότι θα νιώσει την ευθύνη, να το κάνει."

08:54  Τα πρώτα συγχαρητήρια... αλά γαλλικά! 
Η ακροδεξιά Μαρίν ΛεΠεν ήταν η πρώτη που έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ, πριν ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ ανακοινώσει η νίκη του! 

"Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό" έγραψε... Και ετοιμάζεται να... ακολουθήσει
 

08:47  Η Γιούτα 
Με καταμετρημένο το 64% στην πολιτεία της Γιούτα, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 44,3%, έναντι 29,6% της Κλίντον και είναι μπροστά με 95.000 ψήφους, μεγάλο το ποσοστό και του ΜακΜούλιν, με 21,2%!

08:28  Και στη Γιούτα... τρίτη!
Με καταμετρημένο το 42% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ 'κλειδώνει" και τη νίκη στη Γιούτα, αφήνοντας τη Χίλαρι Κλίντον στην τρίτη θέση! Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος λαμβάνει 51,4%, έναντι 20,4% της Χίλαρι Κλίντον και ο ΜακΜούλιν είναι δεύτερος με 23,3%.

 

08:19  Μισή ανάσα μακριά από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ 
Η Χίλαρι Κλίντον, αυτή τη στιγμή με το σκορ των εκλεκτόρων στο 244-215 υπέρ του Τραμπ, είναι σε πλεονεκτική θέση για 16 ακόμα εκλέκτορες αν υποτεθεί ότι κερδίζει το Μέιν (που όμως η εκλογή είναι αναλογική), το Νιού Χαμσάιρ, τη Μινεσότα. Ακόμη και αν κερδίσει και την Αλάσκα θα φτάσει τους 19 εκλέκτορες, οπότε μπορεί να ελπίζει μόνο σε κάποια ανατροπή σε Πενσιλβάνια, Μίτσιγκαν, Αριζόνα και Ουισκόνσιν. Και στις τέσσερις πολιτείες όμως προς το παρόν ο Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει το προβάδισμά του. 
Κερδίζοντας την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, είναι πλέον Πρόεδρος. Έτσι όπως πάει μάλιστα δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να συγκεντρώσει περισσότερους από 300 εκλέκτορες.

 
7:40
 
Ένα απίστευτο θρίλερ στο Νιου Χαμσάιρ. 15 μόνο ψήφοι χωρίζουν, αυτή την ώρα, τους δύο μονομάχους. Η πολιτεία είναι απαραίτητη για την Χίλαρι Κλίντον, αν θέλει να ελπίζει. Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για αυτή καθώς βρίσκεται πίσω στις πολιτείες την Μινεσότας και του Ουισκόνσιν, ενώ στην Πενσιλβάνια ο Ντ. Τραμπ προηγείται με περίπου 2.700 ψήφους.
 
7:28
 
Η Νεβάδα καταλήγει στην Χίλαρι Κλίντον. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως το Νιου Χαμσάιρ πηγαίνει πια προς αυτή. 
 
7:15
Θρίλερ και στην Πενσιλβάνια, που φαίνεται να πηγαίνει πια προς τον Τραμπ.
 
7:09
Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei 225 INDEX έχει χάσει πάνω από 1000 μονάδες, καθώς τα αποτελέσματα στην Αμερική δείχνουν τον Τραμπ να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη νίκη. 
 
Δύσκολη προμηνύεται η μέρα και για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής, σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γίνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.
 
6:55
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει τη Γιούτα.
 
6:33
 
Η Αϊόβα και η Γιούτα πηγαίνουν προς τον Τραμπ που ξαναπαίρνει το προβάδισμα. 
 
Πλέον, οι πιο σημαντικές πολιτείες είναι η Πενσιλβανία (20 εκλέκτορες), το Μίσιγκαν (16) και το Ουισκόνσιν (10). Αν η Κλίντον χάσει κάποια από τις μεγάλες πολιτείες, τελείωσε. Είναι σε πορεία για «ισοπαλία» 269-269 εκλέκτορες, αν χάσει το Γουισκόνσιν, αλλά θα πρέπει να πάρει το Νιου Χάμσαϊρ. Προς το παρόν, όμως, τόσο το Μίσιγκαν όσο και το Ουισκόνσιν φαίνεται να πηγαίνουν προς τον Τραμπ. 
 
6:45
 
H Τζόρτζια καταλήγει προς την μεριά του Ντόναλντ Τραμπ
 
6:31
 
H Κλίντον πήρε την πολιτεία της Ουάσινγκτον 
 
6:27
 
Με καταμετρημένο το 69% των ψήφων στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 48,9% και η Χίλαρι Κλίντον ποσοστό 46,6%.
 
6:20
 
H Κλίντον είναι κοντά στο να κερδίσει τις πολιτείες του Μέιν, της Μινεσότα και της Πενσιλβάνια. Θρίλερ εξακολουθεί να είναι η Νεβάδα και η Ουάσινγκτον. 
 
 
6:10
 
Στον Τραμπ φαίνεται πως πηγαίνει η Γιούτα, η Νεβάδα και η Αριζόνα. Θρίλερ για την πολιτεία της Ουάσιγκτον
 
6:05
 
Στον Ντόναλντ Τραμπ πηγαίνει η Βόρεια Καρολίνα και το Αϊντάχο . 
Στην Χίλαρι Κλίντον πηγαίνει η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Χαβάη
 
6:00
 
Η Κλίντον φαίνεται πως θα επικρατήσει στις πολιτείες της Καλιφόρνια, Χαβάη, Όρεγκον και Ουάσινγκτον. Με αυτές η Κλίντον μπορεί να περάσει ξανά μπροστά στη μάχη για τους 270 εκλέκτορες.
 
5:55
 
Στον Ντόναλντ Τραμπ η Φλόριντα, σύμφωνα με το Associated Press. Πρόκειται για μία κρίσιμης σημασίας πολιτεία, με 29 εκλέκτορες.
 
5: 45
 
Πανικό στις αγορές προκαλεί ήδη η εκλογική κούρσα του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραφε πριν από λίγο πτώση 382,48 μονάδων (-2,23%), . Η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο Μεξικού έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η Wall Street ετοιμάζεται να ανοίξει με πτώση πάνω από 750 μονάδες.
Στο μεταξύ η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης αντιθέτως κατέγραφε αλματώδη άνοδο κατά 2,9% στα 1.311,80 δολάρια ανά ουγγιά, φ 
 
5: 38
Το Κολοράντο πηγαίνει στην Χίλαρι Κλίντον.

5:30

Το Οχάιο καταλήγει στον Ντόναλντ Τραμπ. Στην Χίλαρι Κλίντον η Βιρτζίνια

5:05

Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στην πολιτεία του Νέου Μεξικού. Ο Τραμπ κέρδισε στην πολιτεία του Μισούρι

Στον Τραμπ φαίνεται πως θα πάει και η Μοντάνα.

5:00

Τραμπ «ψηφίζει» η Λουιζιάνα, 136 οι εκλέκτορες για τον Αμερικανό μεγιστάνα. Κλείδωσε στην Χίλαρι Κλίντον το Κονέκτικατ, με την υποψήφια των Δημοκρατικών να φτάνει στους 104 εκλέκτορες. 

4: 55

Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Ερικ, δημοσίευσε μία φωτογραφία από το «αρχηγείο» του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. 

«Στην ''αίθουσα επιχειρήσεων'' παρακολουθώντας τα αποτελέσματα!», έγραψε.

4:45

Σε 128 ανέρχονται οι εκλέκτορες που κερδίζει μέχρι στιγμής ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, με τη Χίλαρι Κλίντον να συγκεντρώνει 97 εκλέκτορες, σύμφωνα με εκτίμηση του CNN και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται στις ανατολικές και κεντρικές πολιτείες, στις οποίες έχουν κλείσει οι κάλπες.

4:40

Μεγάλη πτώση (σχεδόν -8,5%) κατέγραφε πριν από λίγο το μεξικανικό νόμισμα, το πέσο, στις αγορές συναλλάγματος.

4:15

Αρνητικό είναι το κλίμα στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο μετά τα πρώτα αποτελέσματα, στα οποία προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι 3 μεγάλοι δείκτες ετοιμάζονται ήδη για μια θεαματική βουτιά σε περίπτωση με το άνοιγμα αύριο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κινήσεις.

4:10

Κοντά στον Τραμπ φαίνεται να καταλήγει και το Τέξας των 38 εκλεκτόρων, στο οποίο μόλις έκλεισαν οι κάλπες, όπως εκτιμούν τα μεγαλύτερα αμερικανικά μέσα.

4:00

Η υποψήφια των Δημοκρατικών προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στη Νέα Υόρκη, ενώ ο αντίπαλός της σε Κάνσας, Ουαϊόμινγκ, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα και Νότια Ντακότα.

3:55

Με καταμετρημένο το 91% στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 49,1%, με τη Χίλαρι Κλίντον να έχει πέσει στο 47,8%.

3:36

Στον Τραμπ και η πολιτεία της Αλαμπάμα των εννέα εκλεκτόρων, μεταδίδει το Associated Press.

3:33

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν οριστικά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Αρκάνσας πηγαίνει στον Ντόναλντ Τραμπ

3:30

Το μεξικανικό πέσο σε πτώση , καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε βραχεία κεφαλή στη Φλόριντα.

3:15

Ο Γερουσιαστής  Μάρκο Ρούμπιο των Ρεπουμπλικανών φαίνεται πως κατάφερε να επανεκλεγεί ξανά στην Φλόριντα, αναφέρει το NBC. 

3:10

Σύμφωνα με το CNN η Κλίντον αναμένεται να συγκεντρώσει άλλους 68 εκλέκτορες ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ άλλους 48. Πιο αναλυτικά, η υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται πως θα επικρατήσει στο Ιλινόι (20 εκλέκτορες), το Νιου Τζέρσι (14), τη Μασαχουσέτη (11), το Μέριλαντ (10), το Ρόουντ Άιλαντ (4), το Ντέλαγουερ (3) και την περιφέρεια της πρωτεύουσας District of Columbia (3). Ο Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην Οκλαχόμα (7), το Τενεσή (11) και το Μισισιπή (6), ενώ η μάχη είναι οριακή στην Πενσυλβάνια και το Νιου Χαμσάιρ.

2:55

Όπως μεταδίδει το CNN με καταμετρημένο το 72% των ψήφων η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 49,9% στη Φλόριντα, μια πολιτεία που «βγάζει» 29 εκλέκτορες. Στο επιτελείο της δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τελικά θα νικήσει η Δημοκρατική υποψήφια σ' αυτή την αμφίρροπη πολιτεία. 

Αντίθετα, η Νότια Καρολίνα φαίνεται πως πηγαίνει στον Ντόναλντ Τραμπ.

2:50

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως λυπηρή την απόφαση του Τζορτζ Μπους του νεότερου να μην τον ψηφίσει. 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του, Λόρα, επέλεξαν να μην ψηφίσουν για πρόεδρο των ΗΠΑ, αφήνοντας κενή τη σχετική επιλογή. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό έχει κάποιο αντίκτυπο.  

«Πιστεύω ότι είναι λυπηρό. Οταν βλέπω τον Τζορτζ Μπους να το κάνει αυτό και βλέπω ότι ήταν σημαντικό για εκείνον να μας εμπλέξει στο Ιράκ, κάτι που ήταν προφανώς απαίσια απόφαση, όπως και ο τρόπος που μας πήρε ο Ομπάμα από εκεί ήταν επίσης απαίσιος. Δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο αντίκτυπο, ειλικρινά», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. 

2:30

Και η Δυτική Βιρτζίνια φαίνεται πως πηγαίνει στον Ντόναλντ Τραμπ.

2:15

Ο Τραμπ κερδίζει την Ιντιάνα και το Κεντάκι. Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται στο Βερμόντ. Το αποτέλεσμα στη Νότια Καρολίνα και στην Βιρτζίνια είναι αρκετά νωρίς για να προβλεφθεί, ενώ στην Τζόρτζια οι δύο μονομάχοι είναι κοντά.

Στο 30% της ενσωμάτωσης στη Φλόριντα, η Κλίντον προηγείται με 49,6% έναντι 47,8% του Τραμπ. 

 

1:55

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν, από τους πυροβολισμούς κοντά σε εκλογικό τμήμα στην Αζούσα, στην Καλιφόρνια.

1:50

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στο Κεντάκι, όπου έκλεισαν οι κάλπες, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Με βάση τα πρώτα στοιχεία από την πολιτεία ο Τραμπ προηγείται της Κλίντον με 79,1% έναντι 18%, σύμφωνα με το CNN.

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα στην Ιντιάνα, παραδοσιακό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με  72%

έναντι 24% της Κλίντον.

01:30

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια κοντά σε εκλογικό τμήμα, με πιθανή εμπλοκή ενός αστυνομικού. 

Το περιστατικό συνέβη στην Αζούσα, σύμφωνα με το KTLA, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση των τραυματιών. Πολλοί δρόμοι έκλεισαν στο σημείο, όπου υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία. 

 

01:15

«Λευκό» -και όχι τον Ντόναλντ Τραμπ- φέρεται να ψήφισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος, σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

01: 10

Προ ολίγων λεπτών, έκλεισαν οι πρώτες κάλπες, σε μέρος της Ιντιάνα και του Κεντάκι.

01: 05

«Σχεδόν σίγουροι» στο επιτελείο της Κλίντον για τη νίκη

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN στο επιτελείο της Δημοκρατικής υποψήφιας δηλώνουν σχεδόν σίγουροι ότι η Κλίντον θα εξασφαλίσει τους αναγκαίους 270 απ' τους 538 εκλέκτορες.

Σε exit poll του ίδιου δικτύου το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν λάβει ήδη πριν από τον Σεπτέμβριο την απόφασή τους. Ανάλογο ποσοστό δήλωσε στο Fox News ότι ενοχλήθηκαν απ' την υπόθεση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον.

01: 00 

Προβάδισμα 2 μονάδων στον Ντόναλντ Τραμπ δίνει το πρόωρο exit poll του NBC, από εκλογικά κέντρα 26 πολιτειών.

00: 50

Μια γυναίκα από το Κολοράντο, η Σόσα Αντελσταϊν, ψήφισε καθ' οδόν για το μαιευτήριο. «Τρέξαμε και μόλις που προλάβαμε γιατί έπρεπε να πάμε στο νοσοκομείο», είπε στο CNN.  Μαζί της ήταν ο σύντροφός της, Μαξ Μπράντελ. Το ζευγάρι οπαδών της Κλίντον, έφερε λίγο μετά στον κόσμο την μικρή Μπέλα Ρόουζ.

00:40

Σε ένα πρώτο τους exit poll οι Financial Times δίνουν προβάδισμα 3,3 μονάδων στην Χίλαρι Κλίντον. 

Ταυτόχρονα σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos/Reuters, σε δείγμα 10.604 Αμερικανών που ψήφισαν σε όλες τις πολιτείες, το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ισχυρό ηγέτη για να πάρει την χώρα πίσω από τους πλούσιους και τους ισχυρούς». Παράλληλα, το 72% πιστεύει ότι «η αμερικανική οικονομία είναι οικοδομημένη για να εξυπηρετεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

9/11 - 00:30

Στον Πύργο Τραμπ έφτασε και μία τούρτα με τη μορφή του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών. Την ίδια ώρα κάποιοι χάκερ πείραξαν την επίσημη σελίδα της εκστρατίας του Τραμπ, αφήνοντας ένα... απρεπές emoji. Η ιστοσελίδα επανήλθε σε κανονική λειτουργία εντός ολίγου.

 

23:55

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα από πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του. O υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κάλεσε μέσω Twitter τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να ψηφίζουν, συμπληρώνοντας ότι «πηγαίνουμε καλά, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος». 

23:10

Ανοδικά ἐκλεισε η Wall Street, Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% , ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,38% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη κατά 0,53%

22:30

Σε μπελάδες μπήκε ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ καθώς ανέβασε στο Twitter φωτογραφία της ψήφου του γράφοντας «φοβερή τιμή να ψηφίζω τον πατέρα μου».
Ωστόσο, αρκετοί έσπευσαν να τον επικρίνουν καθώς είναι παράνομο να δημοσιοποιείς φωτογραφία της ψήφου σου εντός του εκλογικού κέντρου.

22:08  Τηλεφωνική παρέμβαση Τραμπ στο Fox News 
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να «δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» προτού αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, επικαλούμενος πιθανές παρατυπίες, ενώ προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για ένα διάτρητο σύστημα.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση απόψε. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε σχετικά, ήτοι, ας ελπίσουμε ότι θα νικήσουμε» σημείωσε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκειας μιας τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θέλω να δω τα πάντα (να διέπονται) από τιμιότητα» πρόσθεσε ο ίδιος. 

21:49  Εκτιμήσεις από το Politico
Μια σειρά εκτιμήσεις με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε αρκετές πολιτείες, έδωσε στη δημοσιότητα το Politico.com

Η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να έχει σαφές προβάδισμα σχεδόν σε όλες εκτός από τον Αϊόβα.

Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις:

Κολοράντο 
Κλίντον - 47% 
Τραμπ - 42%

Φλόριντα

Κλίντον - 49% 
Τραμπ - 45%

Αϊόβα

Κλίντον - 45% 
Τραμπ - 46%

Νεβάδα

Κλίντον - 47% 
Τραμπ - 44%

Οχάιο

Κλίντον - 46% 
Τραμπ - 45%

Πενσιλβάνια

Κλίντον - 48% 
Τραμπ - 44%

Ουισκόνσιν

Κλίντον - 49% 
Τραμπ - 43%

 

21:35  Μηνύσεις από τον Τραμπ σε εκλογικούς αξιωματούχους στη Νεβάδα 
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε αγωγή εναντίον των εκλογικών αξιωματούχων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας με αφορμή το γεγονός ότι επετράπη σε ένα εκλογικό τμήμα στο Λας Βέγκας να παραμείνει ανοιχτό ως αργά την περασμένη εβδομάδα ώστε να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Η Νεβάδα είναι μία από τις πολλές Πολιτείες που εφαρμόζουν το σύστημα της πρόωρης ψήφου και το Λας Βέγκας θεωρείται "προπύργιο" της Κλίντον. Με βάση την πολιτειακή νομοθεσία, οι ψηφοφόροι που περιμένουν στην ουρά στις 20.00, την ώρα που κανονικά κλείνουν τα εκλογικά τμήματα, επιτρέπεται να ψηφίσουν.

Η αγωγή του Τραμπ κατατέθηκε την Δευτέρα και υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάστηκε επειδή επιτράπηκε και σε άλλους ανθρώπους να σταθούν στην ουρά μετά τις 20.00, σε ένα εκλογικό τμήμα που βρίσκεται σε μια γειτονιά ισπανόφωνων. Ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας ζητά να κρατηθούν ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τα ψηφοδέλτια αυτού του τμήματος, εν αναμονή μιας ενδεχόμενης προσφυγής στα δικαστήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νεβάδα.

Ο Ντέιβιντ Μπόσι, ο αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι η μήνυση δεν έχει ως στόχο να καταπνίξει την ψήφο των ισπανόφωνων. "Είναι μια προσφυγή που αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού" εξήγησε.

20:53  Προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον με 265 εκλέκτορες 
Το Sky News σε εκτίμησή του, πριν λίγη ώρα δίνει σαφές προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σημειώνει το δίκτυο, η Χίλαρι Κλίντον σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία συγκεντρώνει 265 εκλέκτορες έναντι μόλις 164 του Ντόναλντ Τραμπ. 

Η νύχτα βέβαια είναι μακρά και το αποτέλεσμα αμφίρροπο καθώς ανατροπή σε κάποια από τις μεγάλες πολιτείες όπως το Οχάιο και η Φλόριντα μπορεί να αλλάξει εντελώς την εικόνα.

19:53  Πρόβλεψη από τους Los Angeles Times 
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των Los Angeles Times η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η νικήτρια των αμερικανικών εκλογών, κερδίζοντας 352 εκλέκτορες έναντι του αντιπάλου της του Ντόναλντ Τραμπ που θα συγκεντρώσει 186 εκλέκτορες. 

18:16  Έφτασε και ο Ντόναλντ Τραμπ στο εκλογικό τμήμα της Ν. Υόρκης για να ψηφίσει

17:13  Μειωμένες οι ελπίδες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου 
Καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις ΗΠΑ οι ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα επιτύχουν σημαντικά κέρδη στο Κογκρέσο, ακόμη και αν η προεδρική υποψήφιά τους, η Χίλαρι Κλίντον, κερδίσει την προεδρία, έχουν μειωθεί.

Αρκετός αέρας μπορεί να έχει φύγει από τα πανιά της Κλίντον με συνέπεια να επιβραδυνθεί η προώθηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων λόγω της απροσδόκητης ανακοίνωσης από το FBI τον περασμένο μήνα που αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση για τις πρακτικές της όσον αφορά τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφία της, δήλωσαν βοηθοί και αναλυτές του Κογκρέσου.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, είπαν, τότε οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιθανόν να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή και μπορεί να καταφέρουν να διατηρήσουν ορισμένες έδρες στη Γερουσία που θεωρούνταν επί μακρόν υποψήφιες να πέσουν στα χέρια των Δημοκρατικών.

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για να επιλέξουν την Κλίντον ή τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο και για 34 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, καθώς και για την ανανέωση του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής. Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία ελέγχονται τώρα από τους Ρεπουμπλικανούς.

16:59  And the winner is..... 

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε ένα—πολύ πρώιμο ακόμη, φυσικά—προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε τρία μικροσκοπικά χωριά της πολιτείας Νιού Χαμσαιρ, λαμβάνοντας 32 ψήφους έναντι 25.
Η ψηφοφορία στα χωριά Ντίξβιλ, Χαρτς Λοκέισον και Μίλσφιλντ άρχισε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν αφού ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Οι κάτοικοι των τριών χωριών δηλώνουν υπερήφανοι που ψηφίζουν πρώτοι στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Ντίξβιλ και στο Χαρτς Λοκέισον, αλλά ο Τραμπ επικράτησε με μεγάλη διαφορά στο Μίλσφιλντ, με 16 ψήφους έναντι 4.
Ο Φιλελεύθερος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον έλαβε τρεις ψήφους. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο Τζον Κέισικ και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ, έλαβαν επιστολικές ψήφους.
Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας στο Νιού Χαμσαιρ, οι κοινότητες με λιγότερους από 100 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια να ανοίξουν τις κάλπες τα μεσάνυχτα και να τις κλείσουν αμέσως μόλις όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

16:52  Ανησυχίες για πιθανή κυβερνο-επίθεση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ 
Ανησυχία επικρατεί σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αφού πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι χάκερς, πιθανόν από τη Ρωσία, έχουν βάλει στόχο την εκλογική διαδικασία.

«Εκτός εάν το ποσοστό των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικά κοντά, είναι απίθανο μια κυβερνο-επίθεση να έχει ως συνέπεια την ανακοίνωση του ονόματος του λάθος υποψηφίου», δήλωσαν στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Ματ Μπέρναντ και ο 'Αλεξ Χάλντερμαν, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ωστόσο, και οι δύο υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά ο κίνδυνος για μια πιθανή επίθεση από χάκερς. 

16:36  Ανακεφαλαιώνοντας: Οι κάλπες άνοιξαν στις 13.00 - Πως γίνεται η ψηφοφορία 
   
Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με νόμο του 1845. Φέτος αντιστοιχεί στην 8η Νοεμβρίου.
 
Ψηφοφορία

 
Καθολική έμμεση ψηφοφορία σε έναν γύρο, στις 50 αμερικανικές πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια (αφού η πόλη της Ουάσινγκτον δεν ανήκει σε καμία πολιτεία).
 
Οι μεγάλοι εκλέκτορες
 

Είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού.
 
Η Καλιφόρνια , για παράδειγμα, διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα , το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3.
 
Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα εκλέξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.
 
Τι πρέπει να κερδηθεί
 
Ενας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270.
 
Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων , παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας.
 
Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.

15:37  Τους έστησε μια ώρα...
   
Η Χίλαρι, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί.
Την Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.        

 

15:33  Στην Φλόριντα έχουν ψηφίσει ήδη 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι! 
Στην Πολιτεία με τα 13 εκατομμύρια κατοίκους έχουν ψηφίσει ήδη οι μισοί και ας μην ξεχνάμε ότι έχει πολλούς ισπανόφωνους!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ