Φτιάξτε απίθανη λεμονόπιτα με φύλλα κρούστας και συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Φτιάξτε την πιο ζουμερή & αφράτη λεμονόπιτα που έχετε φάει ποτέ! Το μυστικό είναι στο σιρόπι.

Συστατικά

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη πίτα

5 λεμόνια
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. σπορέλαιο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. γάλα με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά
2 βανίλιες
3 αυγά
1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική

Για το σερβίρισμα

παγωτό κρέμα (προεραιτικά)

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Απο τα 5 λεμόνια, βράζουμε τα 2 σε νερό για 45 λεπτά, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και στύβουμε τα πολλά νερά.
Χτυπάμε τα λεμόνια στο πολυμηχάνημα και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.
Στύβουμε το χυμό από τα υπόλοιπα 3 και κρατάμε το ξύσμα από ένα από αυτά και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Για το σιρόπι

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1 βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από τα 3 λεμόνια που κρατήσαμε στην άκρη.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .

Για την πίτα

Όση ώρα αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι, ανοίγουμε τη συσκευασία από το φύλλο και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάει το ένα στο άλλο).
Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν τα πιάνουμε και γίνονται κομμάτια.           
Τα σπάμε με τα χέρια μας να γίνουν μικρά κομμάτια. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160° C στον αέρα.
Ανακατεύουμε τα 2 λεμόνια που χτυπήσαμε στο πολυμηχάνημα με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φύλλο.
Προσέχουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα να τα βάλουμε στο τέλος και να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ μετά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε 5 δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25x30 και το αλευρώνουμε.
Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
Ψήνουμε για 40 λεπτά  ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η λεμονόπιτα.
Με το που τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει έξω και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε προαιρετικά με παγωτό κρέμα.  

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ