Κάπα Research:Οι Έλληνες έγιναν πιο φιλοαμερικάνοι αλλά θέλουμε τη Ρωσία για "καλύτερη φίλη" - Ποια παραμένει η αγαπημένη μας χώρα

Τις τάσεις των Ελλήνων απέναντι στη διεθνή πολιτική και την άποψή τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες μελετά η νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Στη δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύει το «Βήμα», το 75,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δεν θα έχει καμία επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η έρευνα έγινε στις 11-12 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από την άφιξη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στη χώρα.

Το 41,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα, ενώ το 34% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην ΕΕ.

Το πίο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι η αλλάγή της άποψης της κοινωνίας απέναντι στις ΗΠΑ και μια σταδιακή στροφή από την παραδοσιακή κριτική ενανάντιον τους. Από το 2010, όταν μόνο το 38% έτεινε προς τον φιλοαμερικανισμό, πλέον το 2016 το 56% των Ελλήνων  έχει τέτοια στάση. 

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, το 41,5% δηλώνει δυσαρέσκεια για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 78% εκτιμά ότι η προεδρία του θα έχει αρνητική και μάλλον αρνητική επίδραση για την Ευρώπη.

Από την άλλη, το 47,5% πιστεύει ότι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ το 39,5% προτιμά την Κίνα, το 36,5% τις ΗΠΑ και το 20% τη Γερμανία.

Η δημοφιλέστερη χώρα για τους Ελληνες είναι η Γαλλία (75%), με τη Βρετανία (61,5%) και τη Ρωσία (61%) να ακολουθούν, ενώ η Γερμανία έπεσε κατά 34,5 μονάδες από το 2005 μέχρι σήμερα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ