Ποιος είναι ο νέος αυστριακός πρόεδρος; Μανιώδης καπνιστής, υποστηρικτής του γάμου των ομοφυλοφίλων, γιος μεταναστών

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ένας ψηλός, λιτός 72άρης συνταξιούχος καθηγητής οικονομίας, βουλευτής των Πρασίνων επί 18 χρόνια προτού εγκαταλείψει το κοινοβούλιο το 2012 για να γίνει ένας δημοφιλής δημοτικός σύμβουλος στη Βιέννη.

Ο πατέρας του Βαν ντερ Μπέλεν γεννήθηκε στη Ρωσία σε μια οικογένεια που καταγόταν από Ολλανδούς μετανάστες. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία, από όπου και τράπηκε σε φυγή όταν ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε το 1940, μετακόμισε αρχικά στη Γερμανία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Αυστρία.

Θεωρείται από πολλούς συντηρητικούς ως υπερβολικά αριστερός και από πολλούς μαχητικούς Πρασίνους ως μη αρκετά ριζοσπαστικός. Ο Βαν ντερ Μπέλεν πέρασε το πρώτο μέρος της πολιτικής του σταδιοδρομίας στους σοσιαλδημοκράτες.

Γνωστός ως Sascha λόγω της ρωσικής καταγωγής του, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας υπήρξε ηγέτης των Πρασίνων από το 1997 έως το 2008, μετατρέποντας το κόμμα στην τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας και παραιτήθηκε μόνο μετά τις εκλογές στις οποίες έχασε ψήφους για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Είναι μανιώδης καπνιστής - «Κάποτε είχα σταματήσει το κάπνισμα για 4 μήνες… αλλά γιατί να υποβάλλομαι σε τέτοια βασανιστήρια στην ηλικία μου;» και ειλικρινής υποστηρικτής του γάμου των ομοφυλοφίλων. Έχει πάρει διαζύγιο και πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε.

Λατρεύει τα αμερικανικά αστυνομικά μυθιστορήματα, τη ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα αλλά και τον Ντόναλντ Ντακ! .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ