Ταινίες εβδομάδας: Άρωμα Star Wars & χριστουγεννιάτικο mood στο σινεμά (Τρέιλερ)

Δυνατές πρεμιέρες μας περιμένουν!

Rogue One: A Star Wars Story 

Του Γκάρεθ Εντουαρντς. Με τους Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Ντιέγκο Λούνα
Επιστημονικής φαντασίας, 2016, 
ΗΠΑ, 133’. 

Σε έναν μακρινό γαλαξία υπάρχουν πολλά, πολλά παράλληλα συμπάντα - και ταινίες βασικά, πρώτη εκ των οποίων είναι το «Rogue One: A Star Wars Story». Η Φελίσιτι Τζόουνς ηγείται μιας ομάδας επαναστατών, οι οποίοι προσπαθούν να καταστρέψουν το Death Star. Η ιστορία ουσιαστικά λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο 3ο («Η εκδίκηση των Σιθ») και 4ο («Μια νέα ελπίδα») επεισόδιο, χωρίς όμως Χαν Σόλο ή Τζεντάι, αλλά με καινούριους χαρακτήρες, για τους οποίους θα μπορούσαμε να σας πούμε περισσότερα αν είχε γίνει εγκαίρως η δημοσιογραφική προβολή.
 

Το κοινόβιο / The Commune 

Του Τόμας Βίντερμπεργκ. Με τους Ούλριχ Τόμσεν, Τρίνε Ντίρχολμ 
Δραματική, 2016, Δανία/Σουηδία/Ολλανδία, 111’. 

   Λιγότερο μια ταινία για ένα κοινόβιο και περισσότερο η ιστορία μιας σχέσης είναι η νέα ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό και τα παιδικά βιώματα του σκηνοθέτη. Οταν ο Ερικ κληρονομεί ένα τεράστιο σπίτι, κάπου εκεί στα 70s, η γυναίκα του Αννα τον πείθει να φωνάξουν φίλους τους και να μείνουν όλοι μαζί. Η «άνοδος και πτώση» της ουτοπίας συμβαδίζει με την κατάρρευση της αγάπης, καθώς οι ανάγκες του ζευγαριού μεταβάλλονται και μετατοπίζονται. Το «Κοινόβιο» δεν αγγίζει την ποιότητα του «Κυνηγιού» ή του «Μακριά από το πλήθος», από τις πρόσφατες ταινίες του Δανού, αλλά με όλες τις ατέλειες και ασυνέχειές του παραμένει ένα στιβαρό δράμα. Και, εντάξει, η Τρίνε Ντίρχολμ είναι ηθοποιάρα.

 

Οταν ξέσπασε η βία / Dogs 

Του Μπόγκνταν Μίριτσα. Με τους: Ντράγκος Μπούσουρ, 
Γκέοργκε Βίσου
Δραματική, 2016, Ρουμανία, 104’. 

   Βραβείο FIPRESCI στις Κάννες για το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Μπόγκνταν Μίριτσα. Ενα σύγχρονο γουέστερν, το «Οταν ξέσπασε η βία» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άντρα ο οποίος κληρονομεί ένα κομμάτι γης από τον πατέρα του, μαθαίνει ότι εκείνος ήταν ο μαφιόζος της περιοχής και πρέπει να αντιμετωπίσει τα τσιράκια του που θέλουν να συνεχίσουν ανενόχλητα τα παράνομα πάρε-δώσε τους. «Αν είσαι έξυπνος, μη φέρεσαι σαν χαζός», λέει κάποιος χαρακτήρας και η ταινία ακολουθεί το παράδειγμά του, χτίζοντας με σοφία το σασπένς και το μαύρο χιούμορ της. 

Τέλειοι ξένοι 

Του Θοδωρή Αθερίδη. Με τους: Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδα Καρύδη, Αλκι Κούρκουλο, Μαρία Ναυπλιώτου
Κωμωδία, 2016, Ελλάδα, 110’. 

   Διασκευή μιας επιτυχημένης ιταλικής ταινίας από τον Θοδωρή Αθερίδη: μια παρέα φίλων αποφασίζει να μοιραστεί δημοσίως κάθε μήνυμα ή τηλεφώνημα που δέχονται κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα, την οποία στηρίζουν με θέρμη οι ηθοποιοί της, σύντομα βουλιάζει κάτω από το σερβίρισμα (συνειδητό ή μη, δεν έχει σημασία) βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων και στερεότυπων - παρά το φαινομενικά εναλλακτικό/σύγχρονο/πολιτικώς ορθό περίβλημα. 

Ο Αϊ-Βασίλης είναι πολύ λέρα / Bad Santa 2 

Του Μαρκ Γουότερς. 
Με τους Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Κάθι Μπέιτς
Κωμωδία, 2016, ΗΠΑ, 92’. 

Σίκουελ για τον άξεστο, μεθύστακα, αφιλτράριστο Αϊ-Βασίλη του Μπίλι Μπομπ Θόρντον

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ